Kérdéses az Epcos volt szombathelyi telephelyére tervezett cserkészház sorsa

A Cserkészszövetség eddig nem tudta előteremteni a szükséges önerőt.

Jó pár éve volt már, hogy az Epcos kiköltözött a Szent László utcai telephelyéről, ahol egyébként korábban a Remix működött. A cégtől a szombathelyi önkormányzat 2015-ben vásárolta meg az ipari területet, és persze, azonnal tervek készültek a hasznosítására.

Terveztek ide egyetemi városrészt is

Már a terület megvásárlása előtt elkészült egy tanulmányterv Megmutatjuk, milyen lesz Szombathely új, egyetemi városrésze 2014. December 19. 15:48 , ami egy egyetemi városrész kialakításáról szólt. Akkor még az egyetem bővítésével, új szakok indításával, a korábbinál több hallgatóval számoltak.

Látványterv az egyetemi városrészről
Nyugat.hu

Ezt a tervet aztán viszonylag gyorsan elvetették, tavaly jött a hír Vívóakadémia, Asztalitenisz Központ és Cserkészház lesz a REMIX helyén 2018. March 23. 06:54 , hogy vívóakadémiát, asztalitenisz központot és cserkészházat alakítanak ki a területen.

Az új tervekről többször is írtunk, be is mutattuk a látványterveket, egyszer itt Ilyen lesz a sokszázmilliós vívócsarnok és új cserkészház a régi REMIX helyén 2018. October 17. 12:59 aztán itt Lépjen be, és nézzen körül az új szombathelyi vívócsarnokban - ez épül a volt REMIX helyén 2018. October 25. 08:11 . A terület rendezése után el is kezdődött az építkezés, egy sikeres európai uniós pályázat finanszírozásában.

Augusztusban elkészült a vívóterem, az asztalitenisz csarnok és a cserkészház

A munkával a SZOVA-t bízták meg, a cég augusztus 23-án jelentette, hogy elkészültek az épületek, a hozzájuk tartozó infrastruktúra, a parkolók és az ingatlanon átvezető Cserkész utca nyomvonala.

Az épületekben tervezett üzlethelyiségek szerkezetkész állapotban vannak, így is szólt a megrendelés. Az áram, víz és fűtésrendszereknek a csatlakozási pontját építették ki, ennek befejése, a padló- és falburkolatok kiépítése a leendő bérlők feladata lesz majd.

Az új épület látványterve
kulso

De ennél is fontosabb azonban, hogy a Szombathelyi Asztalitenisz Kör és a Szombathelyi Vívóakadémia az országos sportszövetségek segítségével vállalta a szükséges önrészt, és a helyiségek végső kialakításának költségeit.

A két egyesületnek bérleti díjat kell fizetnie az ingatlan használatáért, de a csütörtöki közgyűlésre készült előterjesztés szerint a bérleti díjat az önkormányzat támogatás formájában kifizeti az egyesületeknek. A vívóterem éves bérleti díja bruttó 8 millió 268 ezer, az asztalitenisz csarnoké bruttó 8 millió 219 ezer forint.

A Cserkészszövetséggel még egyeztetnek

A Magyar Cserkészszövetség viszont nem segítette ki a tervezett cserkészházat, az épület a szombathelyi cserkészszervezetnek adna otthont. Így kérdésessé vált, hogy a cserkészek kapják-e meg a számukra megépített ingatlant. Mindenesetre az önkormányzat egyeztetést kezdeményez a Cserkészszövetséggel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet