Elítélte a bíróság Cseszkó Tamást, a PLT lapigazgató-felelős szerkesztőjét

Elsőfokon egy év börtönbüntetést kapott felfüggesztve, két évre eltiltották a gazdasági társaságok vezetésétől és párfogói felügyeletet is kap. Nyolc napja van a fellebbezésre.

Ma reggel a Szombathelyi Járásbíróságon tárgyalták Cseszkó Tamás ügyét. A PLT-hez tartozó Szombathelyi7Nap felelős szerkesztőjét korábban tárgyalás nélkül ítélte el Egy év börtönre ítélték, nem jogerősen Cseszkó Tamást, a PLT-hez tartozó Szombathelyi7Nap felelős szerkesztőjét 2017. March 01. 13:59 a bíróság, ám mivel akkor a védő bírói tárgyalást is kért, így ma a bíróságon vették elő újra az ügyet.

Fiatal volt és felelőtlen

Cseszkót nagyobb vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekményekkel vádolta az ügyészég.

Cseszkó egy április sajtótájékoztatón
Nyugat.hu

Az újságíró nem jelent meg a tárgyaláson, ám vallomását írásban eljuttatta, amiben azt közölte, hogy bűnösségét elismeri, amit részben annak tud be, hogy fiatal volt és felelőtlen. Továbbá, hogy mivel az ügy rávilágított arra, hogy nem való neki a gazdasági társaságok vezetése, így jó ideje már csak alkalmazottként dolgozik. Jelenleg 150 ezer nettó fizetésért.

A vádiratban közzétették, hogy Cseszkó 4 millió 722 ezer 40 forinttal tartozik az Államkincstárnak, ezt egyébként a NAV is megerősítette. Cseszkó védője aztán a tárgyalás során a sárga csekk igazolószelvényét adta oda a bíróságnak, amiből kiderült, hogy a terhelt egy összegben kifizette azt. Később egyébként az ügyész arra mutatott rá, hogy ha ezt az összeget Cseszkó a nyomozati szakaszban kifizette volna, akkor korlátlan enyhítő körülmény lenne, mivel azonban a tárgyalási szakaszban került csak rá sor, így csak simán enyhítő körülmény.

Hiába keresték, nem érték el

A tárgyaláson több tanút is meghallgattak, köztük a Vasi Nemezis Kft. ügyvezetőit is, akik elmondták, hogy a Pizzicato Klubot üzemeltették, amit átadtak Cseszkónak. Mivel egy cégváltással elveszett volna a klub üzemelési engedélye, így a cégben történt ügyvezető váltással került végül Cseszkó érdekeltségbe a társaság.

Pár hónapra rá a cég könyvelője figyelmeztette a korábbi ügyvezetőket, hogy Cseszkót hiába keresi, nem éri el, és semmiféle papírt nem kapott jó ideje a szükséges bevallások elkészítéséhez, sőt már több NAV felszólítás is érdekezett. A vád ezen pontjában további érdekesség volt, hogy bár a cégnek csupán vendéglátói körben volt működése, később több számlát is kiállítottak elektronikusan, akkor már a régi-új ügyvezetők aláírásával.

Egy másik tanú, aki Cseszkó egy másik cégének, a 69 Music Pub Kft-nek könyvelt, szintén azt mesélte el, hogy hiába kért, nem kapott könyvelési anyagot. Az újságírót hiába keresete, nem érte el.

Nyolc nap gondolkodási ideje van

A bíróság az Államkincstárnak kifizetett tartozást enyhítő-, a terhelt büntetett előéletét (Cseszkó két ügyben Megszületett az ítélet Cseszkó Tamás újságíró ügyében 2016. July 04. 18:58 is volt már elítélve) súlyosbító körülményének ítélte meg. Így helybenhagyta a korábbi tárgyalás nélküli ítéletet.

Cseszkót egy év börtönbüntetésre ítélték felfüggesztve, valamint két évre eltiltották a gazdasági társaságok vezetésétől és pártfogót rendeltek ki mellé. Az ügyész és a védő tudomásul vették az ítéletet. Cseszkónak levelet küldenek, amit kézhez véve nyolc napon belül kell nyilatkoznia, hogy tudomásul veszi az ítéletet, vagy fellebbezni akar ellene.

Több ügye is volt már

Cseszkó Tamás ügyeiről másfél éve írtunk először Ilyen egy csúcsra járatott sajtós: hálapénzek, adóügyek, bedőlt cégek 2015. September 15. 14:35 , fektártuk azt a céghálót, amiben érdekeltsége volt, és amelyek időközben sorra megszűntek. A most tárgyalt ügyek 2013-2014-ben történtek, amikor Cseszkó még a Savaria Szimfonikus Zenekar sajtósaként is dolgozott.

2016 júniusban számoltunk be „Álnok felelősségemet elismerem” - vádat emelnek Cseszkó Tamás ellen  2016. June 08. 18:05 arról, hogy az ügyészség vádat emelt ellene, ekkor beismerő vallomást tett, cikkünk hatására közleményt adott ki, amiben azt írta, hogy csak lapunk tartja őt bűnösnek, és politikai szálat látott a háttérben.

Egy hónappal később a bíróság megállapította bűnösségét Megszületett az ítélet Cseszkó Tamás újságíró ügyében 2016. July 04. 18:58 , és 300 ezer forint megfizetésére kötelezték.

Idén februárban ismét vádat emeltek ellene költségvetési csalás gyanúja miatt, pár nappal később a bíróság tárgyalás nélkül meghozta végzését, ennek az ügynek lett a folytatása a mai tárgyalás. Cseszkó ekkor is közleményt adott ki, amiben azt írta, ki fog derülni ártatlansága, és ő egy lejáratókampány része lett. Ezután született meg a mai ítélet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet