Csináljuk a fesztivált: a politika vagy józan ész dönt a győztesekről?

A Duna TV show-jánál erősen érezni a lehet a politikai befolyásoltságot, ennek ellenére a nézők rákaptak a zenés műsorra.

Szombaton, tíz hét után, véget ér a Csináljuk a fesztivált című show a köztévén.

„Végre valami olyan, amit nézni is lehet”

- mondtam még tavaly február végén, amikor kiderült, visszatér a show. Merthogy ez nem egy újkeletű dolog, 2007 és 2010 között már futott ilyen műsor a néhai M1-en. Viszont, a most képernyőn lévő és a 16 évvel ezelőtti verzió között van egy aprócska különbség.

Akkor ugyanis a nézők döntöttek el mindent, most pedig a műsor készítői.

Mi van a nézőkkel?

Semmi.

A nemzeti főadóként aposztrofált Duna TV – mint közszolgálati csatorna – nem nagyon kell, hogy figyelembe vegye a nézők igényeit. Pénz van, így aztán gyakorlatilag tök mindegy, hogy nézik-e a programjaikat, vagy nem . (Csak zárójelben, nem egy olyan este akad, amikor a 18-49-es, fiatalnak számító korosztályból nulla, azaz NULLA néző követte a Duna esti híradóját.)

Valószínűleg ebben a szellemben készült a Csináljuk a fesztivált első évada is, ahová többségében olyan előadókat hívtak, akik erősen köthetők a kormánypártokhoz .

Ennek ellenére tavasszal szárnyalt a műsor nézettsége, ami a két nagy konkurens tévét, sőt, magát az MTVA-t is meglepte. Ezért aztán várható is volt, hogy jön a folytatás.

A zsűri az első és a második évadban is elfogult volt

Jött is. Ebbe már - a modern showműsorokhoz hasonlóan - annyi beleszólást engedtek a készítők a nézőknek, hogy 1-1 dalt az elődöntőbe ők maguk szavazhattak be. Ezzel pedig

úgy tűnhetett, egy kicsit nyitott lesz a műsor, és talán kerülik a politika alapján kiválasztott előadókat is. De nem így lett.

Az új évadban ugyanis semmiféle változás nem történt, gyakorlatilag ugyanazt láthattuk ősszel, amit tavasszal.

Most akkor előadás vagy dal?

Mindemellett az sem egyértelmű, hogy a zsűri mit is értékel pontosan.

A nézőknek nincs sok beleszólása abba, hogy kik a továbbjutók
MTVA

Az ítészcsapat (ami újítás, ilyen a kétezres években nem volt) ugyanis többször hangsúlyozza, hogy a dalt értékelik, többször azonban - főként, ha egy "legenda" énekli az adott slágert - engednek a "csábításnak" és

inkább az előadásmódot pontozzák. Pedig a szabályok szerint nem így kellene.

Ez pedig egyrészt bundagyanússá teszi a műsort, másrészt meg aggályokat kelthet a nézőkben is. De nem kelt.

A köztévé legnézettebb saját készítésű programja

Egyik közeli ismerősöm például azzal indokolta, miért nézi a show-t, mert „nem nagyon volt más” . Egyébként szilveszter este le is körözte A Duna Televízió nyerte a szilveszteri nézettségi versenyt January 06. 21:38 az RTL-t és (majdnem) a TV2-t is.

A Duna TV „messiása” ugyanis a 18-49-es korosztályban szombat esténként 5-6 százalékos nézettséget produkált , ami az RTL és a TV2 ellen kevés, viszont a nagyobb kábelcsatornák (Cool TV, Film+, Mozi+) ellen már jó eredmény.

A teljes lakosság tekintetében azonban sokkal jobbak a show számai, ott ugyanis rendre 15-17 százalékos nézettséget ér el a Csináljuk a fesztivált, amivel jelenleg a köztévé legnézettebb saját készítésű programja (a sporteseményeket nem ideértve).

Tehát, lehet bármennyire is jó a Csináljuk a fesztivált!, az a jelenlegi formájában még a látszatát se tudja kelteni annak, hogy a választások után megenyhült volt a köztévé, és egy politikamentes, pártszimpátián túlnyúló show-t tudna csinálni. Amibe még a nézők se tudnak beleszólni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra