Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Csodák a föld alól - Nemzetközi régészeti kutatás volt Szombathely környékén

A feltárások eredményében sokan gyönyörködhetnek majd.

Ma és holnap rendezik meg ArcheON ATHU121 „Történeti és régészeti kínálat közös fejlesztése és turisztikai hasznosítása az osztrák- magyar határtérségben” című projekt záróünnepségét, amely 3 év után fejeződik be.

A projekt célja, hogy a Dél-Burgenland és Vas megye területén zajló ásatásokat bemutassa, illetve, hogy a nagyközönség számára érzékelhetővé tegyék a kutatások eredményét. Ezek eredményeiről kétnapos konferenciát rendeznek Szombathelyen a Képtárban, melyen elhangzanak az utóbbi három év eredményei is.

ArcheON ATHU121 sajtótájékoztató
Grünwald Stefánia és Csapláros Andrea - További képekért kattintson
Mészáros D. Zsolt

Mindezeket egy sajtótájékoztató keretében kedd délután ismertette Harald Popofsits (Dél- Burgenlandi Turizmus Szövetség), Grünwald Stefánia (Savaria Turizmus Nonprofit Kft.), Csapláros Andrea , (Savaria megyei Hatókörű Városi Múzeum), illetve Gert Polster (Landesmuseum).

Grünwald Stefánia ügyvezető az ásatások kapcsán elmondta, a fő hangsúly a két múzeumon volt, akik végezték az ásatásokat, ők inkább csak a projekt turisztikai részét próbálták értékesíteni úgy, hogy különböző programokon keresztül több korosztálynak is bemutatták a feltárt leleteket, illetve készítettek egy kiadványt, egy „természeti kincsestérképet”, illetve egy applikációt is amelyeken keresztül könnyebben élvezhetik látogatók a feltárások eredményeit.

Csapláros Andrea , a Savaria Múzeum igazgatója elmondta, örültek, hogy ezúttal nem leletmentésekről volt szó, hanem egy tudományos kutatásról, ami nagyon ritka egy városi múzeum életében. A munkák között például ott van Savaria vízvezetékrendszerének felfedezése is, de voltak ásatások Sé környékén is, ami szenzációs eredményekkel zárultak. Az igazgató kihangsúlyozta, hogy a múzeum honlapjáról elérhető négy publikáció, amely a területeknek a régészeti bemutatását tartalmazza, és amely az sok korosztálynak szól a kisiskolásoktól a felnőtt laikusokig mindenkinek.

ArcheON ATHU121 sajtótájékoztató
További képekért kattintson
Mészáros D. Zsolt

A projektzárón ma a Képtárban különböző előadások hangzottak el, de holnap reggeltől egészen estig bemutatják a szervezők a gyakorlati eredményeket is, melynek részeként megtekinthetőek lesznek a szombathelyi, a séi, a dozmati, illetve a schandorfi és burgi eredmények is.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra