Nagyon szereti Sárvárt! Íme, Simicska Lajos Vas megyei birodalma - 2. rész

Hatalmas erdők és szántók vannak a tulajdonában Vas megyébe, állítólag a váti repteret is miatta offolták.

Itt az ideje, hogy folytassuk Simicska Lajosról szóló sorozatunkat. Néhány nappal ezelőtt a pályaívét rajzoltuk fel Ki az a Simicska Lajos? - 1. rész 2015. March 12. 03:02 , azt, hogy hogyan jutott el a székesfehérvári gimnáziumtól a milliárdos vagyonáig, és ebben milyen szerepe volt Orbán Viktornak és a Fidesznek. Most pedig a Simicska-féle cégek Vas megyei dolgait vesszük elő, mert azok is vannak bőven.

Gyorsan privatizáltak néhányat

Előző cikkünkben Ki az a Simicska Lajos? - 1. rész 2015. March 12. 03:02 írtuk, hogy az 1994-es választási vereség után Simicska kijelentette, saját pénzforrások kellenek a Fidesznek, ezt aztán 1998-as választási győzelmük után csúcsra is járatták. 2002-ben nagyon meglepődtek, amikor elveszítették a választásokat, ma már történelem, hogy gyors vagyonkimentésbe kezdtek, így sikerült például a választások és az új, baloldali kormány felállása közti rövid időben 12 állami gazdaságot privatizálniuk.

Két Vas megyei állami gazdaság is volt a 12 között, a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság. Mindkettő Simicska, és az ebben az időszakban feltűnt, a Közgép Zrt. elnökeként is ismert Nyerges Zsolt érdekeltségébe került A Simicska-Nyerges lobbi tett keresztbe a váti reptérnek? 2012. September 05. 08:08 . Volt köztük egy Győr-Moson-Sopron megyei cég, a Lajta-hansági Mezőgazdasági Rt. is, ennek területei határosak a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. területeivel, így egy egységet képeznek vele.

Nem támogatott video formátum
Video: A terület nagy részéről a magasból készítettünk videót még korábban

Mindhárom gazdaságot 2004-ben bevitték a Mezort-csoportba, ahol Nyerges Zsolt az igazgatóság elnöke. Ezzel a Nyugat-Dunántúl északi részén kialakult egy Simicska és Nyerges kezében lévő összefüggő birodalom. Ez az óriáscég mezőgazdasággal foglalkozik alapvetően, de az erdőgazdálkodás, vadászat és az ehhez tartozó turizmus A Simicska-Nyerges lobbi tett keresztbe a váti reptérnek? 2012. September 05. 08:08 is jól jövedelmez.

Nyerges Zsolt, aki minisztert is buktatott

Mellékszál, de a második Orbán-kormányban (2010-2014) Németh Lászlóné (a második) fejlesztési miniszter Simicska emberének számított, aki maga mellé vette politikai tanácsadónak a fogorvos végzettségű Nyerges Attilát, Nyerges Zsolt testvérét. 2012-ben az origo.hu foglalta össze Nyergesék gazdasági kapcsolatait.

Akkor azt is tudni lehetett, hogy a ciklus első fejlesztési miniszterének, Fellegi Tamásnak éppen azért kellett távoznia, mert több konfliktusa volt a Nyerges-féle gazdasági csoporttal, helyére a szófogadó Németh Lászlóné került, aki - ahogyan már említettük - Simicska emberének számított. A tavaly tavasszal kitört Orbán-Simicska háború egyik oka éppen az volt, hogy az új kormány összeállításakor Simicska embereinek nem osztottak lapot.

Vadkert fogadó
Galériánk a Vadkert fogadóról
nyugat.hu

De vissza Vas megyébe. A Mezort Zrt. a legnagyobb mezőgazdasági és vadásztatási cég lett a régióban, és ma is az. Sárvár a központja, Simicska amúgy is kedveli a várost és környékét, sok helybéli szerint ide jár pihenni. (Már ha éppen nem szánkózik valahol.) Itt van az a csárda is, amit a Mezort Zrt. birtokol, és ahol Simicska lányának esküvői buliját tartották. Ide mi is ellátogattunk, kollégánk beszámolója a cikk A Simicska-Nyerges lobbi tett keresztbe a váti reptérnek? 2012. September 05. 08:08 alján, keretben olvasható.

A Közgép miatt állt két évig a 86-os felújítása?

De a film forog tovább, hiszen 2012 őszén Simicska újabb földeket vásárolt Sárváron Simicska újabb földeket vásárolt Sárváron 2012. September 26. 16:17 , mégpedig Töröcskei Istvántól, aki egyébként nem régen mondott le az Államadósság Kezelő Központ vezetéséről, de előtte érdekeltsége volt két, közben csődbe ment pénzintézetben, a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetben, valamint a Széchenyi Bankban.

A Csaba utcai felüljárót is a Közgép építette
Mészáros Zsolt

Persze, Vas megyében is több beruházást nyert el a Közgép. Az egyik legfurcsább történet a 86-os felújításához kapcsolódik. Még a baloldali kormány alatt készült el a váti elkerülő, aztán - már a 2010-es kormányváltás után - nekiláttak a Vát és Szombathely közti szakasznak. 2010 decemberében váratlanul leállt a munka Leállt a 86-os főút építése – A kivitelezőnek elfogyott a pénze 2010. October 25. 16:28 , később kiderült, hogy a generálkivitelező Vegyépszer csődbe ment Milliárdos károkat okoz a Vegyépszer csődje 2011. June 08. 11:37 . Ki is írtak Két és fél évet csúszik a Szombathely-Vát négysávosítása 2011. August 11. 13:07 új közbeszerzési eljárást, de a munka csak közel két év múlva, 2012 júliusában indult újra Vége lesz a Savaria Stonehengenek? 2012. July 15. 17:02 . A rossz nyelvek szerint azért, mert eddig tartott elintézni, hogy mindenképpen a Közgép nyerje el a munkát.

Mint ahogyan a szombathelyi Zanati utat is ők újították fel Milyen munkát végzett a Közgép Zrt. a Zanati úton? 2012. June 26. 19:08 , és ők építették meg a Csaba utcai vasúti felüljárót Csaba utca: Hende Csaba repülőteret vizionál 2012. October 18. 15:27 . De az ő munkájuk volt a 86-os Egyházasrádóc és Körmend közti szakaszának Négysávosra izmosodott a 86-os főút 2013. November 26. 16:38 felújítása is.

Lehet, hogy Ágh Péter már szomorú

Van persze más is. 2013 végén írtunk róla A hulladékon is Vas megyében kaszál a Közgép 2013. December 23. 21:51 , hogy a Közgép 1,74 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el őrségi hulladékudvarok megépítésére, a pályázatot a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás írta ki, ennek elnöke Szombathely akkori fideszes alpolgármestere, Marton Zsolt volt. Az Index szerint a munkát a becsült árnál 600 millióval drágábban kapta meg a Közgép.

Ágh Péter itt még Simicska mellett
Forrás: Facebook

A legújabb hír tavaly nyáron érkezett, amikor Simicska bő másfél évtized után ismét megjelent a nyilvánosság előtt. Mégpedig Sárváron, ahol a fentebb sokat emlegetett Mezort Zrt. által épített lovardát adták át Ágh Péter Simicskával pózolt Sárváron 2014. September 21. 11:27 . Itt aztán Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője pózolt egyet az üzletemberrel, amire lehet, hogy ma már nem szívesen emlékezik Szegény Ágh Péter már bánhatja, hogy annyit mosolygott Simicskával Sárváron! 2015. March 02. 17:58 .

Szóval, Vas megye és Sárvár környéke Simicska egyik kedvenc célpontja. Üzletileg és kikapcsolódásként is. Cikksorozatunk következő, befejező részében azt nézzük meg, mi köze volt Simicskának a sokáig tervezett, majd meghiúsult váti repülőtérhez, és azt is, hogy a politikai szél irányváltása miatt újra lehetne-e éleszteni ezt a tervet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ki az a Simicska Lajos? - 1. rész

Azt már mindenki tudja, hogy gecinek nevezte, majd megvádolta Orbán Viktort azzal, hogy ügynök volt. De két és fél évtizedig elválaszthatatlanok voltak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet