Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nagyon szereti Sárvárt! Íme, Simicska Lajos Vas megyei birodalma - 2. rész

Hatalmas erdők és szántók vannak a tulajdonában Vas megyébe, állítólag a váti repteret is miatta offolták.

Itt az ideje, hogy folytassuk Simicska Lajosról szóló sorozatunkat. Néhány nappal ezelőtt a pályaívét rajzoltuk fel Ki az a Simicska Lajos? - 1. rész 2015. March 12. 03:02 , azt, hogy hogyan jutott el a székesfehérvári gimnáziumtól a milliárdos vagyonáig, és ebben milyen szerepe volt Orbán Viktornak és a Fidesznek. Most pedig a Simicska-féle cégek Vas megyei dolgait vesszük elő, mert azok is vannak bőven.

Gyorsan privatizáltak néhányat

Előző cikkünkben Ki az a Simicska Lajos? - 1. rész 2015. March 12. 03:02 írtuk, hogy az 1994-es választási vereség után Simicska kijelentette, saját pénzforrások kellenek a Fidesznek, ezt aztán 1998-as választási győzelmük után csúcsra is járatták. 2002-ben nagyon meglepődtek, amikor elveszítették a választásokat, ma már történelem, hogy gyors vagyonkimentésbe kezdtek, így sikerült például a választások és az új, baloldali kormány felállása közti rövid időben 12 állami gazdaságot privatizálniuk.

Két Vas megyei állami gazdaság is volt a 12 között, a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság. Mindkettő Simicska, és az ebben az időszakban feltűnt, a Közgép Zrt. elnökeként is ismert Nyerges Zsolt érdekeltségébe került A Simicska-Nyerges lobbi tett keresztbe a váti reptérnek? 2012. September 05. 08:08 . Volt köztük egy Győr-Moson-Sopron megyei cég, a Lajta-hansági Mezőgazdasági Rt. is, ennek területei határosak a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. területeivel, így egy egységet képeznek vele.

Nem támogatott video formátum
Video: A terület nagy részéről a magasból készítettünk videót még korábban

Mindhárom gazdaságot 2004-ben bevitték a Mezort-csoportba , ahol Nyerges Zsolt az igazgatóság elnöke. Ezzel a Nyugat-Dunántúl északi részén kialakult egy Simicska és Nyerges kezében lévő összefüggő birodalom. Ez az óriáscég mezőgazdasággal foglalkozik alapvetően, de az erdőgazdálkodás, vadászat és az ehhez tartozó turizmus A Simicska-Nyerges lobbi tett keresztbe a váti reptérnek? 2012. September 05. 08:08 is jól jövedelmez.

Nyerges Zsolt, aki minisztert is buktatott

Mellékszál, de a második Orbán-kormányban (2010-2014) Németh Lászlóné (a második) fejlesztési miniszter Simicska emberének számított, aki maga mellé vette politikai tanácsadónak a fogorvos végzettségű Nyerges Attilát, Nyerges Zsolt testvérét. 2012-ben az origo.hu foglalta össze Nyergesék gazdasági kapcsolatait.

Akkor azt is tudni lehetett, hogy a ciklus első fejlesztési miniszterének, Fellegi Tamásnak éppen azért kellett távoznia, mert több konfliktusa volt a Nyerges-féle gazdasági csoporttal, helyére a szófogadó Németh Lászlóné került, aki - ahogyan már említettük - Simicska emberének számított. A tavaly tavasszal kitört Orbán-Simicska háború egyik oka éppen az volt, hogy az új kormány összeállításakor Simicska embereinek nem osztottak lapot.

Vadkert fogadó
Galériánk a Vadkert fogadóról
nyugat.hu

De vissza Vas megyébe. A Mezort Zrt. a legnagyobb mezőgazdasági és vadásztatási cég lett a régióban, és ma is az. Sárvár a központja, Simicska amúgy is kedveli a várost és környékét, sok helybéli szerint ide jár pihenni. (Már ha éppen nem szánkózik valahol.) Itt van az a csárda is, amit a Mezort Zrt. birtokol, és ahol Simicska lányának esküvői buliját tartották. Ide mi is ellátogattunk, kollégánk beszámolója a cikk A Simicska-Nyerges lobbi tett keresztbe a váti reptérnek? 2012. September 05. 08:08 alján, keretben olvasható.

A Közgép miatt állt két évig a 86-os felújítása?

De a film forog tovább, hiszen 2012 őszén Simicska újabb földeket vásárolt Sárváron Simicska újabb földeket vásárolt Sárváron 2012. September 26. 16:17 , mégpedig Töröcskei Istvántól, aki egyébként nem régen mondott le az Államadósság Kezelő Központ vezetéséről, de előtte érdekeltsége volt két, közben csődbe ment pénzintézetben, a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetben, valamint a Széchenyi Bankban.

A Csaba utcai felüljárót is a Közgép építette
Mészáros Zsolt

Persze, Vas megyében is több beruházást nyert el a Közgép. Az egyik legfurcsább történet a 86-os felújításához kapcsolódik. Még a baloldali kormány alatt készült el a váti elkerülő, aztán - már a 2010-es kormányváltás után - nekiláttak a Vát és Szombathely közti szakasznak. 2010 decemberében váratlanul leállt a munka Leállt a 86-os főút építése – A kivitelezőnek elfogyott a pénze 2010. October 25. 16:28 , később kiderült, hogy a generálkivitelező Vegyépszer csődbe ment Milliárdos károkat okoz a Vegyépszer csődje 2011. June 08. 11:37 . Ki is írtak Két és fél évet csúszik a Szombathely-Vát négysávosítása 2011. August 11. 13:07 új közbeszerzési eljárást, de a munka csak közel két év múlva, 2012 júliusában indult újra Vége lesz a Savaria Stonehengenek? 2012. July 15. 17:02 . A rossz nyelvek szerint azért, mert eddig tartott elintézni, hogy mindenképpen a Közgép nyerje el a munkát.

Mint ahogyan a szombathelyi Zanati utat is ők újították fel Milyen munkát végzett a Közgép Zrt. a Zanati úton? 2012. June 26. 19:08 , és ők építették meg a Csaba utcai vasúti felüljárót Csaba utca: Hende Csaba repülőteret vizionál 2012. October 18. 15:27 . De az ő munkájuk volt a 86-os Egyházasrádóc és Körmend közti szakaszának Négysávosra izmosodott a 86-os főút 2013. November 26. 16:38 felújítása is.

Lehet, hogy Ágh Péter már szomorú

Van persze más is. 2013 végén írtunk róla A hulladékon is Vas megyében kaszál a Közgép 2013. December 23. 21:51 , hogy a Közgép 1,74 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el őrségi hulladékudvarok megépítésére, a pályázatot a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás írta ki, ennek elnöke Szombathely akkori fideszes alpolgármestere, Marton Zsolt volt. Az Index szerint a munkát a becsült árnál 600 millióval drágábban kapta meg a Közgép.

Ágh Péter itt még Simicska mellett
Forrás: Facebook

A legújabb hír tavaly nyáron érkezett, amikor Simicska bő másfél évtized után ismét megjelent a nyilvánosság előtt. Mégpedig Sárváron, ahol a fentebb sokat emlegetett Mezort Zrt. által épített lovardát adták át Ágh Péter Simicskával pózolt Sárváron 2014. September 21. 11:27 . Itt aztán Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője pózolt egyet az üzletemberrel, amire lehet, hogy ma már nem szívesen emlékezik Szegény Ágh Péter már bánhatja, hogy annyit mosolygott Simicskával Sárváron! 2015. March 02. 17:58 .

Szóval, Vas megye és Sárvár környéke Simicska egyik kedvenc célpontja. Üzletileg és kikapcsolódásként is. Cikksorozatunk következő, befejező részében azt nézzük meg, mi köze volt Simicskának a sokáig tervezett, majd meghiúsult váti repülőtérhez, és azt is, hogy a politikai szél irányváltása miatt újra lehetne-e éleszteni ezt a tervet.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Ki az a Simicska Lajos? - 1. rész

Azt már mindenki tudja, hogy gecinek nevezte, majd megvádolta Orbán Viktort azzal, hogy ügynök volt. De két és fél évtizedig elválaszthatatlanok voltak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet