Politikai okokból nem épül meg a vát-porpáci reptér?

A miniszterelnök szerint nincs rá pénz, és rossz hatással lenne a turizmusra. A szakemberek cáfolják Orbán Viktor szavait.

Még a múlt héten próbáltuk szóra bírni a repülőtér ügyében Kovács Ferencet, a Vas megyei közgyűlés elnökét. Kovács július végén, kínai látogatásáról Mégis lehet Váton repülőtér? 2012. July 16. 12:31 visszatérve azt nyilatkozta Meglepő fordulat, lesz Vát-porpáci reptér 2012. July 26. 12:39 , hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégis megépül a kereskedelmi repülőtér Vát és Porpác mellett. Sőt, nem is csak repülőteret, hanem logisztikai központot említett, azzal, hogy a kínai fél elkötelezett a beruházás mellett, és azt itt akarja megépíttetni.

A kormány törölte

Az is szóba került, hogy a kivitelező egy sanghaji építőipari vállalat lesz, persze magyar alvállalkozók bevonásával, és a magyar államnak egyetlen fillérjébe sem kerül a dolog, csupán az engedélyezési folyamatban lesz szerepe.

Másfél hete azonban a kormány hatályon kívül helyezte Már nem kiemelt projekt a váti reptér 2012. August 17. 14:23 azt a kormányrendeletet, ami még a Bajnai-kormány idején kiemelt beruházássá nyilvánította a repülőteret. Pedig az elmúlt két évben az Orbán-kormány tagjai folyamatosan erre a rendeletre hivatkoztak, amikor valaki érdeklődött a dolgok állása felől.

Így már megalapozottan vált kétségessé ismét a repülőtér sorsa, hiszen ha az állam (a kormány) nem áll az engedélyeztetési folyamat mellé, akkor abból nem nagyon lesz semmi.

Nincs pénz?

A múlt héten még a két esemény közti ellentmondást akartuk tisztázni Kovács Ferenccel, aki némi türelmet kért. Azt mondta, hogy a miniszterelnök múlt hétvégi látogatása alatt megpróbál információt kérni a kormány szándékairól. Tegnap (hétfőn) telefonhívásunkra azt mondta, nem sikerült erről beszélnie Orbán Viktorral, de írásban kért tájékoztatást az illetékes minisztériumtól, azt kérte, várjuk meg a választ.

A megyei napilap internetes oldalán azonban ma reggel megjelent egy interjú Orbán Viktorral, aki szinte kijelentette, hogy Vát és Porpác térségében nem lesz repülőtér. Indokolta ezt azzal, hogy nincs meg a beruházáshoz szükséges pénz, pontosabban azt senki sem látta. Hozzátette, az sem szerencsés, hogy egy, a turizmusra alapozó térségben nagy forgalmú kereskedelmi repülőtér épül.

Megint felhívtuk hát Kovács Ferencet, aki most azt mondta, nem érti a dolgot, úgy tudja, a repülőtér előkészítése jelenleg is gőzerővel folyik, a sanghaji építőipari vállalat is készül a munkára.

Van pénz?

Megkerestük Bartha Balázst, az előkészítést végző Sia-Port Kft. ügyvezetőjét. Kijelentette, már régóta érzékelik Váti repülőtér: Könnyen lehet, hogy nem lesz folytatás 2011. October 01. 07:51 , hogy a jelenlegi kormány ellene van a repülőtérnek. A döntést, persze, tudomásul veszik, de nem értik. Hozzátette, a miniszterelnök kijelentéseit a tények cáfolják.

A beruházásról szükséges pénz meglétét a kínaiak leigazolták. A környező települések pedig népszavazáson álltak a repülőtér mellé, elfogadták, hogy a működés jár majd hanghatásokkal.

Bartha Balázs megjegyezte még, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, hat évig becsülettel, saját anyagi forrásokból dolgoztak az előkészítésen. Semmi olyat nem tettek, ami nem vállalható, most kénytelenek együtt élni ezzel a döntéssel.

Kommunista ötlet

Nem hivatalos forrásból úgy tudjuk, a jelenlegi kormány ellenkezésének egyik oka, hogy a reptér előkészítése a szocialista vezetésű kormányok alatt kezdődött és zajlott. Voltak olyan, reptérépítésben érdekelt vállalkozások, amik azzal érveltek a Vát-Porpáci repülőtér megépítése ellen, hogy az egy

kommunista ötlet

.

Azt csak remélni tudjuk, hogy némi idő múlva teljesen tisztán látunk az ügyben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Már nem kiemelt projekt a váti reptér

Pár hete még arról volt szó, hogy alapkőletétel lesz, tegnap óta pedig kormányrendelet teszi nem kiemelt projektté a váti repteret. Megfúrták a kormányhoz közel álló gazdasági lobbik?

Meglepő fordulat, lesz Vát-porpáci reptér

A tervezettnél is nagyobb Vát-porpáci repteret és kínai logisztikai arzenál ígéretét hozta magával Kínából a Vas megyei közgyűlés elnöke, Kovács Ferenc.

Mégis lehet Váton repülőtér?

Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke vasárnap Kínába utazott, ahol többek közt a Vát-porpáci reptér ügyében is tárgyaljon.

Váti repülőtér: Könnyen lehet, hogy nem lesz folytatás

Az előkészítést végző cég vezetője szerint az időhúzás miatt hiteltelenné váltunk külföldön, mindenki belefáradt már a dologba, ha októberben nem lép a kormány, vége a történetnek. Barta Balázzsal, a Sia-Port Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Mi lesz a váti repülőtérrel? – Lejárt a kínaiak által megadott határidő

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium semmitmondó választ küldött érdeklődésünkre, arra emlékeztettük őket, hogy a kínai befektetők január 27-ig várják a kormány garanciavállalásáról szóló ígéretet.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet