A Simicska-Nyerges cégbirodalom tett keresztbe a váti reptérnek?

Vadásznak és vadásztatnak a tervezett repülőtér területén. Orbán Viktor ezért mondta, hogy káros lenne a turizmus számára?

A Vát és Porpác mellé tervezett repülőtérről a napokban többször is írtunk, így most csak az utolsó hetek történéseit elevenítjük fel. Tavaly ősszel már mindenki beletörődött abba, hogy nem épül meg a reptér, bő egy hónapja aztán Kovács Ferenc, a megyei közgyűlése elnöke azzal a hírrel tért haza Kínából, hogy mégiscsak lesz itt repülőtér Meglepő fordulat, lesz Vát-porpáci reptér 2012. July 26. 12:39 , logisztikai központ, és ami ehhez kell.

A vadászat felől közelítünk

Alig telt el egy hét, a kormány visszavonta Már nem kiemelt projekt a váti reptér 2012. August 17. 14:23 azt a kormányrendeletet, amit még a Bajnai-kormány hozott, és ami kiemelt beruházásnak minősítette a tervet. Egy héttel ezelőtt aztán a megyei napilap online oldalán megjelent egy interjú Orbán Viktorral, amiben a miniszterelnök kijelentette, a repülőtérre nincs meg a pénz, ráadásul a terület a turizmusra alapoz, és azt tenné tönkre a légikikötő.

Ilyen lett volna a magasból a repülőtér

A szakemberek azonnal cáfolták Orbán szavait Politikai okokból nem épül meg a vát-porpáci reptér? 2012. August 28. 10:41 . Barta Balázs, a beruházást előkészítő Sia-Port Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, a kínai fél leigazolta a szükséges összeget, a környező települések lakói pedig népszavazáson álltak ki a repülőtér-építés mellett.

Kíváncsiak lettünk, milyen turizmusra is gondolt a miniszterelnök, és mit tenne tönkre a létesítmény. Mint tudjuk, Szombathely nincs a legismertebb turisztikai központok között, Sárvár azonban jelentős fürdőváros, de a sárváriak sohasem ellenezték a repteret. Ekkor keresték meg lapunkat, mondván: a vadászat felől kell megközelíteni a kérdést. És korántsem csak azért, mert az említett kormányrendeletet Orbán távollétében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írta alá, akiről köztudott, hogy szívesen fog a kezébe vadászpuskát. (Gond is volt abból, hogy védett madarakat szeretett volna vadászhatóvá tenni.)

14 ezer hektáron

Az Országos Magyar Vadászkamara Vas megyei Szervezete segítségével megtudtuk, hogy a Vát, Porpác és Nemesbőd közti területen – ahova a repteret tervezték - valóban komoly vadászat és vadásztatás folyik.

Nem támogatott video formátum
Video: A terület légi videón - 1:25-kor ér a gép a tervezett repülőtér helyszíne fölé

A terület kétharmadának vadászati joga a Sárvári Mezőgazdasági ZRt-é. A maradék egyharmad Nemesbőd határában van, így már messzebb esik a tervezett repülőtértől - ezen a részen a Sormásvölgye Vadász Társaság vadásztat.

A Sárvári Mezőgazdasági ZRt. honlapján szerepel is a vadászat, mint húzóágazat. Vadászterületük 14 ezer hektár, évente terítékre kerül 150 szarvas, 120 őz, és közel 400 vaddisznó – írják. Lehet egyéni és társas vadászatokat folytatni és tavaszra még szalonkavadászatot is hirdetnek.

Ezek után megkerestünk egy vadász szakértőt, aki azt írta le nekünk, hogy a repülőtér megépítésének és működésének komoly következményei lennének a vadállományra.

Kevesebb lenne a vad

Az építkezés miatt csökkenne a vadak élettere, a megszűnő mezőgazdasági kultúrák miatt kevesebb lenne a természetes táplálékforrás, a folyamatos zaj- és fényterhelés pedig állandó zavarást jelentene. A szakértő szerint nem csak a reptér közvetlen területe, hanem a szélesebb környezete is károsodna, nagy területeken indulna el az élőhelyek pusztulása, ami hosszabb ideig is eltartana.

Így helyezkedett volna el a repütér a települések között
Nyugat.hu

Erdő nélkül a vadállomány sem létezhet tartósan, hiszen az erdő a vad természetes és mással nem helyettesíthető élettere – írja. Hozzáteszi, hogy a Sárvár környéki erdők kínálta változatos élettér lehetővé teszi, hogy a hazai vadfajok rendkívüli genetikai értékei érvényesüljenek, és híres trófeákban öltsenek testet.

Szóval, a repülőtér komoly veszélyt jelentene a környék vadgazdálkodására, a vadak elvándorolnának, és az itt zajló vadásztatás bevételei jelentősen csökkennének.

Kié a Sárvári Mezőgazdasági ZRt.?

Utánanéztünk a sárvári cég történetének. A kezdetek az ötvenes évekre nyúlnak vissza, majd a törvényi változások miatt 1992-ben jött létre a korábbi állami gazdaságból a Sárvári Mezőgazdasági Rt. A cég egyike volt annak a 12 állami gazdaságnak, amit 2002-ben, az Orbán-kormány a választások elvesztése után rohammunkában privatizált.

A sárvári szövetkezet később az ún. Mezort-csoport tagja lett. A Mezort ZRt. 2004-ben alakult meg, két korábbi cég összevonásából, az általuk vezetett cégcsoporthoz jelenleg kilenc cég tartozik. Köztük a Sárvári Mezőgazdasági ZRt., és a szombathelyi Tangazdaság ZRt. is.

A szocik sem háborgatták

A Mezort ZRt. egyik tulajdonosa és vezető tisztségviselője pedig az a Nyerges Zsolt, akiről köztudott, hogy szoros kapcsolatban áll Simicska Lajossal, és a Fideszhez kötődő cégbirodalommal, ő Közgép ZRt. elnöke is. Tavasszal az origo.hu járt utána Nyerges kapcsolatainak, a cikk alján keretben foglalják össze gazdasági érdekeltségeit, amiben komoly része van a Mezort ZRt-nek.

Az origo.hu cikkében megemlítik Leisztinger Tamást is, aki az MSZP-hez kötődő vállalkozóként vált ismertté. A 12 privatizált állami gazdaságból 11 céget Fidesz-közeli vállalkozók kaptak, egyet, az Alcsiszigeti Mezőgazdasági ZRt-t azonban Leisztinger cége. Valószínűleg ennek tudhat be, hogy később sem került az ügy a politikai viták középpontjába.

Testvéri szeretet

Szintén az origo.hu írta meg ez év januárjában, hogy Nyerges Zsolt testvére, Nyerges Attila politikai főtanácsadó lett az új nemzeti fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné mellett. (Elődje, Fellegi Tamás egyébként támogatta a repteret.) A lap arra is céloz, hogy a korábbi miniszternek, Fellegi Tamásnak azért kellett távoznia, mert több konfliktusa is volt a Nyerges Zsolthoz kötődő gazdasági körrel.

A terület a földről nézve
Mészáros Zsolt

És, hogy ez miért is fontos? Mert Hende Csaba honvédelmi miniszter lapunknak úgy nyilatkozott Hende: A váti repülőtér csak a beruházó szándékától függ 2012. September 01. 13:32 , hogy a reptér kiemelt státuszának visszavonásáról szóló rendeletet a kormány Fejlesztési Kabinetje hozta meg.

A Fejlesztési Kabinetet ez év júniusában hozta létre a kormány, a kabinet elnöke a miniszterelnök, tagja a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a nemzeti fejlesztési miniszter, és a nemzetgazdasági miniszter. Tehát, ők döntöttek arról, hogy a Vát és Porpác mellé tervezett repülőtér ne legyen kiemelt beruházás.

A kör bezárul

Szóval, a kiemelt státuszt visszavonó testület tagja mellett dolgozik az a Nyerges Attila, akinek testvére, Nyerges Zsolt jelentősen érdekelt lehet abban, hogy Vát és Porpác mellett ne épüljön meg a repülőtér, és a nevéhez kötődő cégcsoport egyik cége, a Sárvári Mezőgazdasági ZRt. továbbra is folytathassa ott a vadásztatást. A ZRt. honlapján egyébként éves nettó árbevételként egymilliárd 601 millió forint szerepel.

Természetesen nem állítjuk, hogy a fentebb részletezett ügyek miatt tornyosultak és tornyosulnak az állami akadályok a reptér megépítése előtt. De informátorunk szerint így talán jobban érthető, milyen turizmust féltett Orbán Viktor a tervtől.

Ahol Simicska pihen

A Sárvári Mezőgazdasági ZRt. működteti a sárvári Vadkert fogadót is, úgy tudjuk, ide szívesen jár a Simicska házaspár is, állítólag saját lakosztályuk is van a fogadóban. Sőt, nem hivatalos infók szerint itt rendezték meg lányuk esküvőjét is. Mi is meglátogattuk a fogadót, íme, kollégánk beszámolója.

Az éttermen spóroltak

A sárvári fürdő mögött elhelyezkedő fogadóba tartunk, könnyen meg is találjuk, hiszen óriási útjelző tábla mutatja, hogy hol kell lekanyarodni a főútról. Az épület szépen felújított, a recepciós mosolyogva tessékel be minket, mutatva az alagsorba vezető lépcsőt: ott van az étterem.

Vadkert fogadó
Galériánk a fogadóról
nyugat.hu

Kicsi, zsúfolt és ablaktalan helyiségbe jutunk. Mint később megtudjuk, ez azért nem sikerült olyan színvonalúra, mint a többi helyiség, mert a tulajdonosok nem szántak pénzt a belsőépítészre, maguk vették kezükbe a dolgokat. Az étterem vendégeinek nagy része a fogadóban szállt meg, mi vagyunk az egyetlenek, akik úgy estek be az utcáról. A kiszolgálás előzékeny és udvarias. Az első hosszabb várakozást leszámítva egyébként minden flottul ment, az ételek pedig ízletesek.

Nem sárváriak, nem helyiek

Leginkább német szót hallunk, a jól szituált, felső középosztálybeli vendégeket céloztak meg. 2012. júliusi a vendégkönyv első bejegyezése, akkor adták át a felújított létesítményt. Azóta pedig már egy jó százfős lagzit is lebonyolítottak, igaz nem egy vendégnek, hanem a főnökség családjából ment valaki férjhez. Sátrat húztak fel hozzá az udvaron. Hogy ki is a főnökség, azt hiába tudakoljuk többször is.

Nem sárváriak, nem helyiek

– ennyit sikerült kihúzni a pincérekből és a recepciósból. Az tehát valószínű hétpecsétes titok, hogy kinek az éttermében is ettünk, legalábbis ezt nem szívesen kötik a vendégek orrára. A szobákba azért még benézünk. Minden pompa nélküli, egyszerű bútorzat és vizes blokk.

Ezt belsőépítész tervezte. De az éttermet nem. Nem is sikerült jól eltalálni. A régi sokkal jobb volt. Akárcsak a recepció, az is elég gyengére sikeredett

– teszi még hozzá a hölgy. Mi pedig ételtől jól-, információval kevésbé jól lakottan távozunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hende: A váti repülőtér csak a beruházó szándékától függ

A honvédelmi miniszter kijelentette, megépülhet a Vát és Porpác mellé tervezett repülőtér. Megkérdeztük a Miniszterelnökséget is.

Politikai okokból nem épül meg a vát-porpáci reptér?

A miniszterelnök szerint nincs rá pénz, és rossz hatással lenne a turizmusra. A szakemberek cáfolják Orbán Viktor szavait.

Már nem kiemelt projekt a váti reptér

Pár hete még arról volt szó, hogy alapkőletétel lesz, tegnap óta pedig kormányrendelet teszi nem kiemelt projektté a váti repteret. Megfúrták a kormányhoz közel álló gazdasági lobbik?

Meglepő fordulat, lesz Vát-porpáci reptér

A tervezettnél is nagyobb Vát-porpáci repteret és kínai logisztikai arzenál ígéretét hozta magával Kínából a Vas megyei közgyűlés elnöke, Kovács Ferenc.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet