Csökkentené az osztrák kormány a külföldön élő gyerekek után járó családi pótlékot

39 ezer magyar család lesz érintett.

A hvg.hu számolt be róla, hogy a Der Standard információi szerint a ÖVP–FPÖ osztrák kormány legutóbbi egyeztetéén döntött arról, hogy csökkentik az Ausztriában dolgozó, ott járulékot fizető külföldiek gyerekek után járó családi pótlékát.

Ez azt jelenti, hogy azok a magyarok, akik kint bejelentett állásban dolgoznak, és eddig megkapták kiskorú gyerekük után a családi pótlékot, eztán erre a juttatásra nem számíthatnak abban az esetben, ha a családjuk magyarországi lakcímmel rendelkezik.

A hvg információi szerint két éve, 2016-ban Ausztria 80 millió eurót költött erre a célra a Magyarországon élő magyar gyerekekre.

Sebastian Kurtz osztrák kancellár
Forrás: European Western Balkans

A külföldre utalt családi pótlék tekintetében a magyarok vezetik a listát, összesen 38 895 magyar kiskorú után fizetett Ausztria, a sorban Szlovákia a második, Lengyelország a harmadik. Az összkiadás 273 millió euró volt, amelyet a mihamarabb elfogadni szándékozott törvénnyel visszanyesnének. A spórolás 114 milliót hozna Ausztriának, vagyis 40 százalékos veszteséggel számolhatnak a magyar családok. A bécsi költségvetés kiadási oldalának két ezrelékét sem éri el a megtakarítás - írja a lap.

Brüsszel megvizsgálja, hogy az osztrákok intézkedése nem sérti e az uniós jogot. Az osztrák kancellár Sebastian Kurz pedig azt szorgalmazza, hogy lehetőleg minnél több uniós tagállam vegye át a gyakorlatukat.

( Via )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság