Bejártuk az ország egyik legszebb túraútvonalát

Néha eleredt az eső, aztán kisütött a nap és csak a Cuha csordogált minduntalan.

Szombathelyről bő másfél óra kényelmes autókázás után érünk el Vinyére, ahonnan mostani túránk is indul a Cuha völgybe. A Magyarországon páratlan és a Bakony egyik legszebb kiránduló helyét műemlék védettségű vasúttal átszőtt vadregényes tájak, romantikus viaduktok, és az utunkat folyton keresztező Cuha patak teszi felejthetetlenné.

Cuha völgye
Mészáros D. Zsolt

Uccu neki

Nem kell sokat keresgélni a völgybe vezető utat, hiszen minden ki van táblázva. A 13 kilométeres útvonal, amit kinéztem, jó 4 órásnak ígérkezik, legalábbis ez van megadva támpontként a legtöbb oldalon. Persze, ha az ember nem időzik el itt-ott, ami nálam azért könnyen előfordul.

Cuha völgye
A kanyargó Cuha egy viadukt tetejéről nézve.
Mészáros D. Zsolt

Ahogy leereszkedek a völgybe, azonnal a fényképezőgép gombjára téved az ujjam. Gyönyörű, sziklákkal tarkított patak mentén haladva követem a turista jelzéseket. A tiszta víz békésen csordogál Körülöttem, ahogy egyensúlyozok a köveken.

Cuha völgye
Kristálytiszta víz, sziklák és erdő.
Mészáros D. Zsolt

Itt bujkált a hírhedt bakonyi betyár

Ez a híres Kőpince-barlang, ahol a legendák szerint a hírhedt bakonyi betyár, Savanyó Jóska bujkált a törvény elől.

Cuha völgye
A barlang bejárata.
Mészáros D. Zsolt

A betyár és bandája az 1800-as években főleg kisnemeseket, módos parasztgazdákat, falusi kereskedőket, tehetősebb iparosokat fosztott ki, akiket megvertek és gyakran meg is kínoztak. De a barlang egészen lenyűgöző látvány, szinte egy másik világ kapuja.

Cuha völgye
Itt tényleg el lehetne bújni.
Mészáros D. Zsolt

A patak újból és újból keresztezi az utamat, így sokszor át kell gázolni rajta. De valahogy az ember ezt egy cseppet sem bánja, amikor ilyen táj veszi körül.

Cuha völgye
Nem kell megijedni, az átfolyások nem mélyek. Bár komolyabb esőzésekkor azért okozhat kellemetlenséget.
Mészáros D. Zsolt

Felkapaszkodok a töltésre, ahol a műemlék védettségű vasút zakatol végig viadukton, átbújva füstös alagutakon.

Cuha völgye
Hegyek között, völgyek között zaka, zaka zakatol a vonat.
Mészáros D. Zsolt

Egyszer talán vonattal is végigmegyek rajta, de most úgy érzem, kár lenne elrontani az élményt. Inkább a sínek mellett haladok még egy darabig.

Cuha völgye
Hát igen...
Mészáros D. Zsolt

Fel a hegyre, le a völgybe

A Kopasz-hegyet érintve felkapaszkodunk kicsit a magasba. Az erdő gyönyörű. Van egy olyan megkapó ősi ereje, ami rabul ejt. Ezek nem olyan helyek, ahol kettőt kattint az ember, aztán tovarobog.

Cuha völgye
Magasabban.
Mészáros D. Zsolt
Cuha völgye
És a kilátás.
Mészáros D. Zsolt

Leereszkedve egy hatalmas tisztás nyújtózkodik alattam. Virágokkal, gémeskúttal, egy mesebeli öreg fával és élményekkel. Bármerre induljunk is el, abban biztosak lehetünk, hogy nem csalódunk.

Cuha völgye
Hatalmas völgy, sárga vadvirágsávokkal.
Mészáros D. Zsolt

Szeméttel sem nagyon találkozni. Talán tudatos kirándulók járják a vidéket, talán mások szedik össze, de a legfontosabb, hogy mindig csak a lábnyomunkat hagyjuk hátra.

Cuha völgye
És a gémes kút.
Mészáros D. Zsolt

Visszafelé már csak békésen koptatom a kanyargó kilométereket. Kis hidakon át kellemes túraúton lassan véget ér a paradicsom és visszaérkezem Vinyébe.

Cuha völgye
Az út menti fák békésen integetnek nekünk.
Mészáros D. Zsolt

Hazafelé autózva azon jár az agyam, hogy mennyi kis utat, ösvényt hagytam így is ki, amik ezer látnivalóval kecsegtetnek. De még fiatal a nyár.

Bármelyik fotóra kattintva megnyílik galériánk, ahol még sok-sok képet nézegethet!

Cuha völgye
Még visszatérek. A fotókra kattintva tekintse meg teljes galériánkat!
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek