Olyan világ közeledik, hogy visszasírjuk a jó öreg álhíreket

A deepfake technológia készen áll, hogy a pornóból a politikába ugorjon, és végképp ne tudjuk, ki kivel van. A szép, új világ legújabb fejezete.

A migránsok már lángba borították Svédországot, és az ottani belügyminiszter Magyarország segítségét kéri. Németország városaiban ismét tomboltak a bevándorlók, akik százas hordákba verődve átvették a hatalmat néhány városban, a rendőrség tehetetlen. Eközben Magyarországon a ripacskodó Stohl András gusztustalanul megvédi Orbán Ráhelt. Ez utóbbi szülése miatt viszont elvesztette állását a Szent Imre kórház főorvosa.

Mindig is csodálkoztam, hogy vannak olyanok, szinte iskolai végzettségtől függetlenül, akik minden kérdőjel nélkül elfogadják ezeket a nyilvánvaló álhíreket, melyek minden háttér nélkül lógnak a levegőben; két perc Google-munkával bárki rájöhet hamisságukra. Másrészt önmagukban is ellentmondanak a józan észnek, a manipuláció patája elég rendesen kilóg a takaró alól.

Az álhírgyártókat - legyenek orosz nagyüzemek vagy helyi kézművesek - jellemzően két cél mozgatja: a pénz és a politikai hatalom.

Az előbbi leginkább a kattintásokból lesz: egy meghökkentő cím, egy hozzánk közel levő értékrend megerősítése, egy celeb váratlan halála elaltatja sok ember - amúgy is gyenge vagy nem létező - gyanakvását, és már kattintunk is, hogy ebből a kattintásból valakinek bevétele legyen.

A politika is felismerte a hamis hírekben rejlő potenciált: több szakértő szerint Donald Trump amerikai elnök ezeknek köszönheti 2016-os választási győzelmét, és a háttérben felsejlik egy lehetséges orosz segítő kéz.

Európában a politikai szándékú álhírek a bevándorlási probléma felerősödésével szaporodtak el, hogy ki vagy kik állnak a háttérben, azt persze pontosan nem lehet tudni, de szándékok - dezinformáció, zavar- és félelemkeltés, stb. - figyelembevételével nyilvánvalóan lehetnek tippjeink.

Az álhírek - lásd fenn - Magyarországon is szép karriert futottak be, sokan vagyunk, akik naponta rácsodálkozunk eddig józannak gondolt ismerőseink Facebook-posztjaira.

Figyelemre méltó az is, hogy a kormánypárti média jópár írása, beleértve a megyei napilapokat, a tavaszi választások előtti nagy igyekezetében olykor súrolta a fakenews fogalmát. Ugyanakkor: köszönhetően Orbán Ráhel különleges helyzetének , kezd feléledni az ellenzéki fakenews-gyár is.

Legyinthetnénk erre, mondván, ennyi belefér, és amúgy is: szép lassan mindenkiben kiépül valamiféle önvédelem az álhírek ellen, és egyre nehezebb lesz becsapni az átlagolvasót.

Nos, rossz hírem van: valami olyasmi kopogtat az ajtón, ami még a rutinos gyanakvóknak is feladja leckét, ehhez képest a városokat felgyújtó migránsos vagy a ráheles hírek csak ártatlan főpróbának számítanak.

A techológia neve “deepfake” (mélyhamisítás), a lényege pedig a mesterséges intelligencia felhasználása az emberi arcok, hangok, gesztusok stb. digitális felcserélésére, összemosására.

Emma Watson egyik gyakori szereplője a deepfake felnőttfilmeknek
Youtube.com

A deepfake - ahogy az internet esetében már korábban történt - a pornóban bukkant fel először. Elsősorban a Reddit felületein jelentek meg olyan felvételek, amelyeken a fiatal, akcióban lévő lányok helyett ismert színésznők, egyéb celebek, netán egykori barátnők játszották a női főszereplőt. Nyilván az utóbbiak tudta nélkül.

Az év vége felé a Reddit törölte a rovatot és kitiltotta az oldalról az ilyen videókat, és hasonlóan cselekedett a Twitter és a Pornhub is.

De a technológia népszerű lett, és már nem lehet visszagyömöszölni a bőröndbe. Annál is inkább, mert ez év elején megjelent egy FakeApp nevű program, amely hálózatba rendezett számítógép-kapacitásokkal segíti az arccserét.

Lehet ezt persze viccesen, ártatlanul és amatőr módon csinálni, mint amikor például Donald Trump felbukkan a Vissza a jövőben egyik epizódjában.

A nagyközönség valójában idén áprilisban döbbent meg, amikor megjelent az új korszakot jelző deepfake Obama-videó. Itt már megkülönböztethetetlen a virtuális és a hús-vér valóság.

A korábbi amerikai elnök a csak rá jellemző gesztusokkal, arcmimikával, hangsúllyal és akcentussal mond olyan dolgokat, amiket soha nem mondana.

“Egy olyan korszakba lépünk, ahol az ellenségeink meg tudják csinálni, hogy úgy nézzünk ki, azt mondjuk és akkor, amikor csak akarják” - így kezdi beszédét az ál-Obama, majd olyan fura dolgokat mond, mint például “Trump elnök egy igazi szarházi”.

“Nos, én ilyeneket soha nem mondanék,  legalábbis nem nyilvánosan. De más igen, például Jordan Peele” - folytatódik a klip és egyben fellebbenti a fátylat a technikáról: amit  Jordan Peele mond, azt mondja szinkronban Obama.

Egészen félelmetes.

Merthogy innentől kezdve - és részben erről beszél Obama is - már végképp nem lehet megbízni az internetben és a hírekben.

Csak idő kérdése, hogy megjelennek álpolitikusok hogy álhíreket jelentsenek be, vagy éppen ellenkezőleg, utólag könnyen mondhatja bárki, hogy ő ilyet nem mondott, nem tett, az csak deepfake volt.

 

A valóság körvonalai elmosódnak, azokban sem hihetünk, akikben korábban hittünk, a hírek pedig végképp megszűnhetnek abban a formában, ahogy ma ismerjük őket.

Az események pedig egyre gyorsulnak: időközben már bemutatták, hogyan lehet élőben összehangolni a forrás (source) és a célszemélyt (target). Így gyakorlatilag annak sincs akadálya, hogy valaki élőben beszéljen, cselekedjen  olyant, amit soha nem tett és tenne meg.

Sokak szerint a 2020-as amerikai elnökválasztást már a deepfake videók fogják eldönteni. És nyilván mi sem kerüljük el őket.

Szép új világ készül.

  
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech