Dehogy az alakult ki, amire 32 évvel ezelőtt gondoltunk – mondta Kövér László a Nyugatnak adott interjújában

Egyébként pedig úgy gondolja, hogy Magyarországon még az a minimális közös nevező sem alakult ki, ami egy demokratikus működésnek az alapfeltétele.

Az elmúlt hétvégén Velemben, a Stirling-villában felidézték, hogy Szombathely mennyire fontos helyszíne volt a rendszerváltás előkészítésének.

Az eseményre Fontos könyvet mutatnak be Velemben 2022. June 17. 13:15 eljött Kövér László, az Országgyűlés elnöke is, aki - őszinte meglepetésünkre - videós interjút is adott a Nyugatnak.

Arra a kérdésre, hogy az valósult-e meg Magyarországon, amire 32 évvel ezelőtt gondolt, azt válaszolta, hogy dehogy, hiszen „ mégiscsak egy olyan napon beszélgetünk, amikor éppen talán a 120. napja felé közelít az orosz-ukrán háború, túl vagyunk egy Covid-válságon, a világgazdaság ismét egy olyan időszak felé rohan, aminek a végkifejlete meglehetősen bizonytalan, hogy akkor ne beszéljek még azokról a kihívásokról, amit a klímaváltozás vagy más módon a genderőrület jelent."

Ha pedig valaki 32 évvel ezelőtt elmondja neki, hogy mi lesz 2022-ben és megkérdezi, hogy akarja-e ezt csinálni, nem biztos, hogy igent mond. Ugyanakkor az történt, ami az adottságok és a realitás realitások keretei között történhetett.

Arra a kérdésre, hogy kik hiányoznak neki azok közül, akikkel a rendszerváltozás idején együtt dolgoztak és mára eltávolodtak a politikától vagy a vele ellentétes oldalra álltak, Kövér azt felelte, hogy mindenki hiányzik, akivel akkor együtt voltak. "Vagy azért, mert akkor még egyetértettünk, vagy azért, mert akkor még nem derült ki, hogy nem értünk egyet... akkor jó volt együtt és most ostobaság lenne, hogyha magamban megtagadnám azokat az időket meg azokat a kapcsolatokat, barátságokat, amiket akkor építettünk."

Külön kiemelte Gyekiczki Andrást, aki iskolatársa és katonatársa volt, s aki aztán a Bibó István szakkollégiumot is vezette, végül az SZDSZ egyik vezető politikusa lett. "Én nélküle...talán nem is lennék itt most, ahol vagyok. Miközben ellenkező oldalon fejeztük be a politikai küzdelmet az ő sajnálatos halálával."

Végül beszélt arról is, hogy a rendszerváltáskor szinte mindenki egyetértett abban, mit nem akarnak, ám abban, hogy mit akarnak, talán még a parlament megalakulásakor sem tudtak megegyezni. Az egyik legnagyobb hiányérzete a rendszerváltással kapcsolatban éppen az, hogy sem akkor, sem azóta nemhogy a nemzeti egység nem jött létre, hanem még az a minimális közös nevező sem, ami pedig szerinte a demokratikus működés alapfeltétele lenne.

A teljes interjút itt nézheti meg.

Daliás idők - akik mást szerettek volna

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán (BDF) működő Németh László Szakkollégium előadásaira sok híres magyar filozófus, szociológus, gazdasági szakember utazott. Illetve az előadások és beszélgetések helyszíne gyakran az Alpokalján megbúvó kis falu, Velem volt. Erről nemrég készítettünk egy anyagot Kínai és amerikai katonai repülőgép ütközése 2000. January 01. 12:05 Szabó Gáborral, a szakkollégium egykori vezetőjével: Amikor Orbán, Kövér és Fodor a szombathelyi nagymama szalmazsákján aludtak…címmel.

A Daliás idők című könyv bemutatója Velemben
A szombathelyi főiskola köré szerveződött szellemi műhely tagjai Velemben. Még több kép a galériában.
nyugat.hu

Most pedig azért gyűltek össze az akkori idők – sokfajta életutat bejárt szereplői - mert ezekről az évekről Daliás idők címmel könyv készült, melyet most a kiállításmegnyitóval együtt mutattak be Velemben. A Stirling-villában tartott eseményt a Felsőfokú Tanulmányok Intézete szervezte.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet