Csütörtökig nem tanítanak a Szentgotthárdon demonstráló tanárok

Rengeteg biztatást kaptak a szülőktől, sőt, az intézmény vezetése és a tankerület is megértő. A bajok feljebb kezdődhetnek.

Hétvégén beszámoltunk róla , hogy a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tantestületének 29 tagja döntött úgy, január 9-től demonstrálni fog a közoktatás jelenlegi állapota, az elavult tanítási módszerek és tankönyvek, valamint a megbecsülés hiánya miatt.

Mivel a sztrájkjogot nem gyakorolhatják, hétfőtől határozatlan ideig tartó polgári engedetlenségbe kezdtek.

Az első napon az iskola nem tudta megoldani a 35 pedagógussal és 4 pedagógiai asszisztenssel működő intézményben a gyerekek felügyeletét, így rendkívüli tanítási szünetet rendelt el az igazgató. Akkor azt ígérték, hogy a demonstráció második napjára a gyerekek felügyeletét megszervezik.

Google Utcakép

Telefonon elértük Bartakovics Andreát , aki a hétvégi nyílt levelet is jegyezte kollégái nevében. Tőle megtudtuk, hogy hétfőn, azaz a demonstráció első napján a munkatársaival átbeszélték az operatív teendőket.

"A praktikus dolgokról esett szó, mit szeretnénk elérni, meddig demonstrálunk, ilyesmi" - mondta lapunknak Bartakovics. A tanárok felszólaltak a különböző problémáik miatt, valamint a felmondással, pályamódosítással kapcsolatos terveiket is ismertették.

Kérdésünkre, miszerint hányan gondolkodnak azon, hogy elhagyják a tanári pályát, az a válasz érkezett, hogy

sokan tervezik a pályamódosítást.

A nap további részében bár nem tanítottak, az egyéb pedagógusi teendőiket elvégezték. Dolgozatokat javítottak, az SNI-s gyermekek felülvizsgálatához szükséges dokumentációt kezelték, jellemzéseket írtak, különböző adminisztrációt végeztek, illetve a következő óráikra készültek elő.

Bartakovics Andrea elmondta, hogy kedden csupán egyetlen elsős gyermek szülei vették igénybe a felügyeletet. A holnapi nap forgatókönyvéről nem tudott sokat elmondani, viszont

csütörtöktől már tanítani fognak.

Többször is hangsúlyozta, hogy kollégái és ő is nagyon szeretnek és szeretnének is tanítani.

Érdeklődtünk, hogy milyenek a szülők visszajelzése az akcióról. Megnyugtatott, hogy rengeteg pozitív megerősítést kaptak.

"Sokan írtak szép és bátorító levelet, és rengetegen érdeklődtek arról, mi a valódi helyzet az oktatásban, mi az oka a demonstrációnak" - jegyezte meg, majd hozzáfűzte, hogy az intézmény igazgatója szintén nagyon megértő, ő is látja az oktatás és a pedagógusok problémáit.

A tankerület szintén látja a gondokat, de szerinte őket is felülről irányítják.

"Amit tudtak, azt az iskolákért megtették" - mondta lapunk Bartakovics.

Schleipfnerné Gáspár Andrea , az iskola igazgatója levélben feltett kérdéseinkre azt válaszolta, hogy a tanítás nélküli napokat be fogják pótolni a tanév folyamán, az időpontok meghatározására azonban később fog megtörténni.

A tankerület egyébként felvette a kapcsolatot az intézmény vezetésével, és a megoldás érdekében folyamatos az egyeztetés velük.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen következményei lesznek a tanárokra nézve a demonstrációnak, esetleg csökkentik-e a fizetésüket ezen napok miatt; Schleipfnerné Gáspár Andrea azonban csak annyit tudott mondani, hogy az erről szóló esetleges döntés a tankerület illetékessége.

Kérdéseinkkel természetesen megkerestük a Szombathelyi Tankerületi Központot, mint az intézmény fenntartóját, de választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet