Hétfőtől 29 tanár fog demonstrálni Szentgotthárdon

Hiába dolgoznak méltatlan körülmények között a pedagógusok már évek óta, még csak párbeszédre sem hajlandó a kormány a közoktatásban.

Szerkesztőségünkhöz is eljutott az a levél, amit kollégái nevében Bartakovics Andrea jegyez.

"Tisztelt Szülők!

A Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tantestületének 29 tagja döntött úgy, hogy a polgári engedetlenség eszközével kénytelen élni, hogy felhívja a figyelmet a magyar oktatási rendszer tarthatatlan állapotára.

Akciónk 2023. január 9-től határozatlan ideig tartjuk fenn.

A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről NEM tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. Akciónk sem az iskolánk vezetősége, sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen nem irányul. A közoktatás mai helyzete, a pedagógus utánpótlás elapadása, a pedagógusok elkeserítően és méltatlanul alacsony bérezése, a szakmai párbeszéd teljes hiánya, tehát a bizalom hiánya egyre nehezebb helyzetbe hoz minket.

A gyermekeket korszerűtlen, módszertani és ténybelihibákkal tűzdelt tankönyvekből vagyunk kénytelenek tanítani.

Hisszük, hogy a széles szakmai - társadalmi összefogással és szolidaritással a diskurzus létrejöhet, az iskolák szabadsága visszaszerezhető, a tanári hivatás presztízse megmenthető és európai szintűre emelhető, így elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszünk. Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára."

Tavaly országosan és helyben is számos oktatási intézményben tartottak polgári engedetlenséget vagy demonstrációt a pedagógusok. Vas megyében legutóbb a szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskolánál tudósítottunk ilyen eseményről, de anno a Zrínyi Ilona Általános Iskola tanárai is tiltakoztak a pedagógusokat ért kormányzati fenyegetések ellen.

Tavaly decemberben pedig arról számoltunk be, hogy többek között egy szombathelyi tanárt is kirúgással fenyegettek meg az akciókon való részvétel miatt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek