Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A devecseri raktártűz esetén keresztül mutatjuk be egy mobil labor működését

A tűzesetek kapcsán gyakran merült fel a kérdés, hogy mit is mér a Katasztrófavédelmi Mobil Labor? Most megmutatjuk.

Többször belefutottunk már Katasztrófavédelmi Mobil Laborral kapcsolatos kérdésekbe. Sokan kíváncsiak rá, hogy mit is mérnek pontosan ezek a laborok, de olyan is akad, aki megkérdőjelezi, hogy mérnek bármit is.

A devecseri tűzesettel Autógumik és műanyagbálák égnek egy raktárépületben Devecserben March 31. 10:12 kapcsolatban a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közérthető információkkal szolgált.

"A katasztrófavédelmi mobil laborok (a továbbiakban: KML) feladata a veszélyes anyagok környezetbe kerülésével járó balesetek és tűzesetek során a beavatkozói állomány, a lakosság és az anyagi javak védelme.  A hivatásos katasztrófavédelem műszerei a közvetlen egészségkárosodás megelőzését szolgálják." - írta megkeresésünkre adott válaszában Csondor Henrietta tű. hadnagy, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

"Kiemelt feladat a veszélyeztetett terület felderítése, a mintavételezés, valamint meteorológiai adatok figyelembevételével a lehetséges terjedés meghatározása. A KML mindezek alapján a kárhelyparancsnok számára biztosítja a lakosságvédelmi döntések támogatását " - írják.

A KML (jobbra) egy szombathelyi tűzesetnél
TM/Nyugat.hu

"A devecseri tűzeset során két KML végzett méréseket a tűzeset közelében, illetve Devecseren kívül Oroszi és Borszörcsök településeken, valamint Somló közelében is. A tűzesettel szomszédos telephelyen a formaldehid (CH2O) koncentrációja rövid ideig meghaladta a riasztási szint határértékét  – mindezt a mérési eredményeket összefoglaló táblázat 4-8. sorai is tartalmazzák –,  ezért a kárhelyparancsnok az érintett szomszédos telephelyen 60 fő elzárkóztatásáról intézkedett."

A Katasztrófavédelem tételes táblázattal és magyarázattal válaszolt kérdéseinkre
TM/Nyugat.hu

"A folyamatos méréseket követően a veszélyes anyag koncentrációjának határérték alatti mérési eredményei alapján a lakosságvédelmi intézkedést feloldották. Az eset elhúzódó jellege miatt a KML 2021. április 1-jén is végzett méréseket, ekkor nem volt káros anyag kimutatható a levegőben" - teszik hozzá.

Mérési eredmények - 2. táblázat
TM/Nyugat.hu

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Autógumik és műanyagbálák égnek egy raktárépületben Devecserben

Tűz ütött ki egy raktárépületben Devecserben, a Szent Imre utcában, ahol gumi és műanyagbálák égnek. Jelenleg is tart az oltás.

Tech

Tovább az oldalra