Diákolimpián mutatta meg egy szombathelyi bolyais lány, hogy az infó nem csak a fiúknak való

Ez volt az első európai diákolimpia, amit kifejezetten lányoknak rendeztek és rögtön érmet is szereztek a magyarok.

Június 13. és 19. között rendezték meg első alkalommal a European Girls's Olympiad in Informatics (EGOI) nevezetű versenyt, vagyis az Európai Lány Informatikai Diákolimpiát, melyen a világ 43 országából összesen 156 középiskolás szállt versenybe online, köztük négy magyar lánnyal.

A magyar csapatot a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium két tanulója, Éles Júlia és Nagy Boglárka, valamint Ottrok Veronika, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tizenegyedikes tanulója, és Kelemen Anna, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium idén érettségizett diákja alkotta.

EGOI

A lányok rendszeresen felkészítő foglalkozásokon vettek részt, és mentorok is segítették őket, majd jött egy előválogató, melyen ők négyen bizonyultak a legjobbnak. A kemény munka pedig most ki is fizetődött, ugyanis Éles Júlia ezüstérmet szerzett, a szombathelyi Kelemen Anna pedig mindössze egyetlen ponttal maradt le a bronzéremről.

EGOI

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közleménye szerint a verseny fő célkitűzése a lányok részvételének ösztönzése az IT versenyeken, bátorításuk, egyszersmind női példaképek megalkotása. Magyarország alapító tag. A versenyt eredetileg Zürichben tervezték megtartani, de a pandémia miatt az online térbe költözött. A verseny életre hívásának indítékait Stefanie Zbinden elnök rövid videóüzenetben foglalta össze.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech