Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Diákolimpián mutatta meg egy szombathelyi bolyais lány, hogy az infó nem csak a fiúknak való

Ez volt az első európai diákolimpia, amit kifejezetten lányoknak rendeztek és rögtön érmet is szereztek a magyarok.

Június 13. és 19. között rendezték meg első alkalommal a European Girls's Olympiad in Informatics (EGOI) nevezetű versenyt, vagyis az Európai Lány Informatikai Diákolimpiát, melyen a világ 43 országából összesen 156 középiskolás szállt versenybe online, köztük négy magyar lánnyal.

A magyar csapatot a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium két tanulója, Éles Júlia és Nagy Boglárka, valamint Ottrok Veronika, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tizenegyedikes tanulója, és Kelemen Anna, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium idén érettségizett diákja alkotta.

EGOI

A lányok rendszeresen felkészítő foglalkozásokon vettek részt, és mentorok is segítették őket, majd jött egy előválogató, melyen ők négyen bizonyultak a legjobbnak. A kemény munka pedig most ki is fizetődött, ugyanis Éles Júlia ezüstérmet szerzett, a szombathelyi Kelemen Anna pedig mindössze egyetlen ponttal maradt le a bronzéremről.

EGOI

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közleménye szerint a verseny fő célkitűzése a lányok részvételének ösztönzése az IT versenyeken, bátorításuk, egyszersmind női példaképek megalkotása. Magyarország alapító tag. A versenyt eredetileg Zürichben tervezték megtartani, de a pandémia miatt az online térbe költözött. A verseny életre hívásának indítékait Stefanie Zbinden elnök rövid videóüzenetben foglalta össze.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra