A ma oktatása a jövő országa - diáktüntetés Szombathelyen

Puzsér Róbert megnyitotta a Nemzeti Közmunkásképző tanévét, Palya Tamás szerint mindig lehet rosszabb a helyzet. Közel 250-en tüntettek a Fő téren.

18 nappal a meteorológiai tél vége után, és három nappal a csillagászati tavasz kezdete előtt, verőfényes napsütésben, 13 fokban gyülekeztek Megkezdődött a diáktüntetés Szombathelyen, az RHCP után Puzsér Róbert szól majd 2023. March 18. 14:25 a szombathelyi diáktüntetés résztvevői szombaton kora délután a városháza előtt. Nem sokkal később kiderült, hogy a tüntetés is olyan, mint a bimbózó tavasz, kissé erőtlen, de bizakodó és fejlődésre képes.

Diáktüntetés Szombathelyen a városháza előtt
Gyülekező
Mészáros D. Zsolt

Már maga az elismerésre méltó, hogy bő egy évvel a tanár- és diákdemonstrációk elindulása, fenyegetések és elbocsátások után még mindig kitartanak, és ha mást nem is tehetnek, felhívják a figyelmet arra, hogy nagy a baj a közoktatásban, és hogy a kormány semmit sem tesz a megoldás érdekében.

Tavaly március óta ez volt a harmadik diáktüntetés Szombathelyen, a tavaly márciusi „Nincs már hova hátrálni” - Pedagógusok énekeltek és demonstráltak a szombathelyi Fő téren 2022. March 02. 20:59 és októberi végi "Nem szabad feladnotok" - Több százan tüntettek Szombathelyen péntek délután 2022. October 28. 20:28 után. És, habár most a másik kettőnél jobb idő volt, ugyanúgy 200-250 ember vett részt rajta, mint az előző tüntetéseken.

Diáktüntetés Szombathelyen a városháza előtt
A városháza teraszáról így nézett ki
Mészáros D. Zsolt

Úgy tűnik, ekkora az a létszám, amely hajlandó elmenni egy demonstrációra, beáldozva a hétvégéből egy-két órát, és úgy tűnik, marad is ennyi.

A programot kellően pörgősre szervezték, igaz, a hangtechnikával gondok voltak. Mindent a fiatalok irányítottak, a demonstrációt a szombathelyi Egységes Diákfront és a városi diákönkormányzat szervezte. Politikusoknak nyomát sem láttuk, amúgy a beszédekben sem volt sok politikai elem, csak annyi, ami az oktatáshoz kapcsolódik.

Diáktüntetés Szombathelyen a városháza előtt
Mészáros D. Zsolt

Felszólalt a diákpolgármester és alpolgármestere, akik többször is kijelentették, senki sem mondta nekik, hogy tüntessenek, egyszerűen elegük van a diákoknak abból, hogy nem tudnak rendesen készülni az érettségire, hogy nincs normális tananyaguk, és hogy a a tanáraikat nem becsülik meg eléggé. Sokan félnek, ezért nem akartak eljönni, őket meg kell érteni, hiszen jó részüknek két hónap van hátra az érettségiig - hangzott el.

Diáktüntetés Szombathelyen a városháza előtt
Palya Tamást kirúgták a budapesti Kölcsey gimnáziumból
Mészáros D. Zsolt

Itt volt Palya Tamás pedagógus, akit tavaly kirúgtak a budapesti Kölcsey gimnáziumból, mert részt vett egy polgári engedetlenségben. Felidézte, hogy a kormány tizedszerre ígérte meg a pedagógusok béremelését, de ennek felelősségét megint az Európai Unióra hárították.

Diáktüntetés Szombathelyen a városháza előtt
Elszánt arcok
Mészáros D. Zsolt

Elmondta, hogy most heti 26 órája is lehet egy tanárnak, amikor ő kezdte a pályáját, 18 óra volt a kötelező. Hogy nincs normális tankönyv, titokban kell használniuk a használható könyveket. Hogy 2010 óta nincs minisztériuma az oktatásnak. Hogy 13 éve azt hiszik, nem lehet már rosszabb, de a kormány folyamatosan rontja a helyzetet.

Úgy tűnhet, hogy a sok tiltakozás, demonstráció hatástalan volt, de ez nem igaz, hiszen most is vannak, akik felemelik a szavukat és kiállnak a közoktatásért. És biztos abban, hogy nem adják fel.

Diáktüntetés Szombathelyen a városháza előtt
Puzsér megnyitotta a Nemzeti Közmunkásképző tanévét
Mészáros D. Zsolt

Puzsér Róbert publicista a "Nemzeti Közmunkásképző" tanévnyitójára írt beszédét mondta el. Egy elképzelt, de valósnak is tűnő helyzetről beszélt, ahol a testneveléstanár tanítja a matematikát, ahol nincsenek német- és angoltanárok, de nincs is szükség rájuk, mert csak behoznák a fertőző nyugati liberális eszméket. Amik "először a nyelvüket dugják be, aztán a többit is."

Ahol csak heteró diákok tanulhatnak, a felsőtagozatos lányok szexuális nevelését pedig az iskolarendőr vállalta el. Ahonnan kitiltják a nem heteró szerzőket, így Shakespeare-t és a teljes antik görög irodalmat is, egyedül Tormay Cécile maradhat, mert "ő a miénk".

Diáktüntetés Szombathelyen a városháza előtt
Szemből
Mészáros D. Zsolt

Ahol arra tanítják a diákokat, hogy egyetlen dolgot kell megtanulniuk, az együttműködést a vezérrel. Ahol 56-ról azt tanítják, hogy az amerikaiak azt ígérték, jönnek, de nem jöttek. Az oroszok nem ígérték meg, hogy jönnek, de jöttek, így világosan látható, hogy melyikre lehet számítani.

Ahol bevezetik az államjobbágyi ismereteket, és ahol nem kellenek a gondolkodó, értelmes emberek. Csak a hűség.

Diáktüntetés Szombathelyen a városháza előtt
Eredics Mihály a három gyerekéért szólalt fel
Mészáros D. Zsolt

Eredics Milán, a szombathelyi Bolyai iskola tanára azt mondta, nem saját magáért, hanem a három gyermekéért jött el. Mert megfordult a világ, mert azok, akik itt vannak, komolyan veszik az oktatás ügyét, szemben azokkal, akik ez lenne a feladatuk és a dolguk.

Diáktüntetés Szombathelyen a városháza előtt
Mészáros D. Zsolt

Ez nem a pénzről szól - mondta -, a ma oktatása a jövő országa, és reméli, hogy később azok lesznek döntési helyzetben, akik most komolyan veszik a közoktatás helyzetét.

A végén a már szokásos közös éneklés, aztán pontosan egy órával a kezdés után le is zárták a tüntetést. Pár kisebb csoport még maradt egy darabig a Fő téren, de a városházával szemközti fagyizó előtt gyorsan hosszú sor alakult ki.

Hiszen tavasz van, erőtlen, de bizakodó, és fejlődésre képes tavasz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet