Dobrev Klára: Tele van a hócipőm!

Telt ház fogadta a DK árnyék-miniszterelnökét a szombathelyi MSH-ban, Dobrev nem fukarkodott a kemény szavakkal.

Ez tele van - néztünk körbe meglepődve, amikor Dobrev Klára EU-parlamemti képviselő, volt miniszterelnök-jelölt, a DK árnyékkormányának Gyurcsány Ferenc nem lesz árnyékminiszter - Itt a DK árnyékkormánya 2022. September 19. 11:10 árnyék-miniszterelnöke rendhagyónak ígérkező Rendhagyó prezentációval mutatja be az ország helyzetét Dobrev Klára Szombathelyen 2023. May 08. 11:11 rendezvényére érkeztünk, a szombathelyi MSH-ba.

Tényleg tele volt, a nagyterem befogadóképességét ismerve, mintegy 900 főre tettük a jelenlévők számát. Ami azért is volt meglepő, mert Dobrev Klára többször megfordult Szombathelyen az elmúlt években, és soha nem volt csak ehhez közelítő számú érdeklődő.

Dobrev Klára a szombathelyi Agorában
Lelkes közönség
Mészáros D. Zsolt

Tavaly márciusban, az országgyűlési választások kampányának finisében sem, igaz, az akkor összellenzéki megmozdulás volt a Fő téren. Fél évvel korábban, az ellenzéki előválasztáskor tartott fórumot Felfűtött politikai hangulat a Domusnál - Dobrev Klárát kérdeztük Szombathelyen 2021. October 08. 19:41 a Derkovitson, ahol forró hangulat, mintegy kétszázan voltak jelen. Tavaly októberben pedig nagyobb interjút is készítettünk vele Dobrev Klára: Én most megyek előre, az árnyékkormány megy előre 2022. October 06. 19:04 .

Szóval, az előzmények nem adtak magyarázatot. De aztán látva, hogy a résztvevők lelkesek, nem maradt más magyarázat, mint hogy hatékonyan szerveztek rá az eseményre az aktivisták.

Dobrev Klára a szombathelyi Agorában
Nemény András a színpadon
Mészáros D. Zsolt

A rendezvény amúgy profi volt, olyan nyugatias hangulatú, és Dobrev is odatette magát. Gréczy Zsolt, a párt elnökségi tagja vállalta a moderátor szerepet, de előtte még kampányfilmet is láthattunk. Ahol közölték, hogy a DK a legnagyobb ellenzéki erő, 1,1 millió támogatóval, és azt is, hogy a választási vereség Márki-Zay Péter hibája volt.

Dobrev Klára a szombathelyi Agorában
Dobrev Klára bevonult
Mészáros D. Zsolt

Színpadra lépett Nemény András, Szombathely polgármestere, aki megköszönte, hogy 2019 után jövőre is élvezi a DK támogatását, és a közös munkára, az együttműködésre szólított fel. Azt is megtudtuk, hogy az elveszített országgyűlési választások éjszakáján döntötte el, hogy újra indul az önkormányzati választásokon, mert a politikusok felelőssége, hogy az emberekben megmaradjon a remény.

Amit most Dobrev Klára hozott el Szombathelyre, legalábbis a rendezvény címe szerint. Dobrevet ováció és nagy taps fogadta, amikor a színpaddal szembeni bejáraton beérkezett a terembe, és egyedül végigment a sorok között. Egyébként ott volt a szombathelyi városvezetés sok tagja, a DK-ba nemrég belépett Horváth Attila alpolgármester és Kopcsándi József képviselő, a régóta DK-tag Szuhai Viktor, a párttal szoros kapcsolatot ápoló Czeglédy Csaba, és a város volt polgármestere, Ipkovich György is.

Dobrev Klára a szombathelyi Agorában
Öröm
Mészáros D. Zsolt

Tele van a hőcipőm - jelentette be Dobrev, hogy a későbbiekben is a dühös és eltökélt ellenzéki vezető arcát mutassa. A rendhagyó rendezvény azt jelentette, hogy táblázatok, adatok jelentek meg a kijelzőn, amiket aztán Dobrev értékelt és mintegy lefordított.

A közölt adatok többsége korábban is ismert volt, így az is, hogy nálunk a legmagasabb az infláció, amit Dobrev orbáni-inflácóinak nevezett, hogy a legalacsonyabbak között van az átlagkereset és a minimálbér, hogy a többi EU-országhoz képest a kormány sokkal kevesebbet fordít a családpolitikára, az oktatásra, az egészségügyre.

Dobrev Klára a szombathelyi Agorában
Dobrev Klárának tele van a hócipője
Mészáros D. Zsolt

Dobrev fő gondolatmenete az volt, hogy a kormány alacsonyan tartja a kiadásokat, lezüllesztve vele a szakterületeket, a megmaradt pénzt pedig ellopják. Arról is beszélt, hogy a magas infláció a kormánynak jó, mert a dráguló árucikkek után sokkal több áfa és egyéb adó érkezik az államhoz.

Az uniós pénzeket is ellopják - mondta a szónok, pedig azokból rendbe lehetett volna tenni és fejlődési pályára lehetett volna állítani az országot.

Dobrev Klára a szombathelyi Agorában
Majdnem telt ház
Mészáros D. Zsolt

Az orosz gázfüggőséget is előhozta, azzal, hogy az európai országok sorra csökkentik az orosz gáztól való függőségüket, Németország teljesen meg is szüntette, egyedül Magyarország növelte. Ráadásul ma már az orosz gáz a legdrágább, mégis azt vásárolja a magyar kormány, és ezzel áttételesen a magyar adófizetők finanszírozzák Putyin háborúját.

Arra is célzott, hogy az országban ismét eljött a párttitkárok korszaka, és az egész országban működik a Fidesz "gonosz és aljas mesterterve". Aminek az a lényege, hogy minél több pénzt ellopni, mindent irányítani, és a propaganda segítségével megőrizni a hatalmukat.

Dobrev szerint a változáshoz szemléletváltásra van szükség, amihez egy európai szociáldemokrata program kell. Céljuk, hogy minden nap gyengítsék a kormányt, de ehhez nem elkülönült demonstrációk kellenek, hanem közös fellépés és közös erő. És ehhez szükség van mindenkire, akinek elege van a "Fidesz rablóbandájának" uralkodásából.

A végén aztán szólt a himnusz, és a jelenlévő DK-politikusok a színpadról köszöntek el a mintegy 900 főnyi, lelkes közönségtől.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet