Nem látszik a vége, további drágulások várhatóak

Az áremelkedések legfőbb oka most már a háború, és komoly kihívásokra kell felkészülnünk.

Már így is jelentős drágult jópár termék az elmúlt hónapokban, de úgy tűnik, az eddigieknél is nagyobb áremelkedésre kell felkészülnünk - írta q Forbes magazin . A lap öt olyan alapanyagot nevezett meg, aminek az ára drasztikusan emelkedhet a háború miatt.

A háború következményeként megszakadhatnak az amúgy is megfeszített ellátási láncok, ami hiányhoz és további dráguláshoz vezet. Igaz, hogy Ukrajna és Oroszország csak a kisebb hányadát adja a nagy gyártótevékenységet folytató országok importjának, de néhány olyan alapanyag előállításában fontos szereplők. Olyan alapanyagokról van szó, amelyek nélkülözhetetlenek a globális ellátási lánc működéséhez, az alapvető nyersanyag- és energiaszállítóknak, az élelmiszer-ellátásban.

Gáz

Az orosz gázexport meghatározó Európa energiaellátásában, ez abban is látszott, hogy az Oroszországra kiszabott szankciókban sok esetben érződött bizonytalanság. Igaz, az orosz gázáramlás teljes felfüggesztése jelenleg nem valószínű, de a kisebb zavarok is jelentős hatással lehetnek az iparra és a fogyasztókra.

A gázárak biztosan emelkednek
Forrás: Maszol

A gázárak emelkedését először a műtrágyagyárak érzik meg, a leállásuk súlyos szén-dioxid-hiányhoz vezet, ami az orvosi eszközöktől kezdve az élelmiszerek frissen tartásáig számos dologhoz nélkülözhetetlen.

Vagyis, nem csak arról van szó, hogy nem lesz fűtés.

Élelmiszerek

A búza, a kenyér és a pékáruk drágulásáról már írtunk Még tovább drágul a kenyér, rekordszinten a búza ára March 14. 07:22 , az élelmiszerárak további emelése azért is súlyos, mert már jó ideje tart az áremelkedés, és a mostani árszint is zavarokat okozhat.

Az étolaj ára is elszabadulhat, a nagykereskedelmet nem védi az árstop
MTI/Balogh Zoltán

De nem csak a búzáról van szó, Ukrajna egymaga a globális napraforgóolaj-export közel felét teszi ki. A búza és az étolaj is olyan kulcsfontosságú árucikk, amelyet számos élelmiszer termékben használnak.

A globális élelmiszer-biztonsággal foglalkozó szakértők a háború kitörése óta rámutattak arra, hogy a világ több része milyen nagy mértékben támaszkodik Ukrajnára és Oroszországra a búza, a kukorica és egy csomó más alapvető áru tekintetében. Mivel ez a kínálat megszakad, felemeli a már amúgy is rekordszinten lévő élelmiszerárakat.

Szállítás

A globális szállítmányozásban már súlyosan bezavart a koronavírus-járvány is, a háború további kihívásokat hozott. A leginkább érintett szállítási módok az óceáni hajózás és a vasúti árufuvarozás. A környezetvédelmi szempontok az utóbbi években előtérbe hozták a vasúti szállítást, ám a nemzetközi vonatok most elkerülik Ukrajnát és Oroszországot.

Globális ellátás zavar is lehet
Pixabay.com

Miközben Odesszában van a világ egyik legnagyobb konténerterminálja. Ha ezt a terminált az oroszok elvágják, annak jelentős hatásai lehetnek az ukrán importra és exportra, ami drasztikus humanitárius következményekkel is járhat.

A másik fontos szállítási módszer a hajózás. A háború miatti emelkedő olajárak azonban aggodalomra adnak okot a hajózásban. A szállítmányozási árak már most is rendkívül magasak és még tovább emelkedhetnek, és ez globális ellátási zavarokat okozhat.

Fémek

Oroszország és Ukrajna vezeti a fémek, például a nikkel, a réz és a vas globális termelését. Emellett nagyrészt más alapvető nyersanyagok, például neon, palládium és platina exportjában és gyártásában is részt vesznek.

A szankciók már most is megemelték ezeknek az árait, az autók kipufogórendszereitől a mobiltelefonokon és a fogtömésekig székleskörűen használt palládium ára például december közepe óta 80 százalék emelkedett. Szárnyal a nikkel és a réz ára is, amelyeket a gyártásban, illetve az építőiparban használnak fel.

Mindezen anyagok esetében zavarokra és lehetséges hiányokra kell számítani, amelyek számos termék és szolgáltatás árának emelkedésével fenyegetnek.

Mikrochip

A mikrochipek hiánya már 2021-ben is nagy probléma volt, Oroszország és Ukrajna a neongáz, a palládium és a platina kulcsfontosságú exportőre, amelyek mindegyike kritikus fontosságú a mikrochipek gyártásában.

Mikrochipekben már tavaly is hiány volt
Nyugat.hu

Emelkednek az autók, a szórakoztató elektronikus termékek árai, drágább lesz telefont és laptopot venni, de még a konzervek is drágulnak a csomagolás fém alapanyaga és ennek orosz lelőhelye miatt. Európai szakértők előrejelzése szerint átlagosan 10 százalékos drágulás lesz, viszont egyes termékek akár 30-40 százalékkal is többe kerülhetnek.

Hazai szakértők szerint a már eddig is szárnyaló inflációt az egekbe lökheti a háború és teljesen adekvát egy kétszámjegyű éves inflációval számolni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság