Durva forintgyengüléssel számol a kormány

Az üzemanyagok jövedéki adójának jövő évi emelésénél pedig nem Brüsszelre, hanem a gyenge forintra kellene mutogatnia a kormánynak.

Az üzemanyagok jövedéki adójának emelése bőven meghaladja az unió által elvárt szintet, legalábbis ha a költségvetés tervezésénél alkalmazott 385 forintos euróárfolyammal számolunk - hívta fel a figyelmet az Mfor.hu. Brüsszel ugyanis az adóteher elvárt mértékét 2010 óta egyetlen eurócenttel sem emelte. Tehát minden liter benzinben legalább 35,9 eurócent, illetve minden liter gázolajban legalább 33 eurócent adót kell megfizetni.

A meghatározó tényező tehát az, hogy milyen a forintárfolyam.

A 2024-es költségvetést 385 forintos euróárfolyammal tervezték meg, vagyis elég lenne a benzinre 138 forint 22 fillér, míg gázolajra 127 forint 5 fillér jövedéki adót kivetni. Ezzel szemben 50 dolláros olajár felett a benzinre 152 forint 55 fillér, míg a gázolajra 142 forint 90 fillér adót vetnének ki literenként.

Ez viszont vagy azt jelenti, hogy vagy nem igaz az az állítás, hogy a kormányzat uniós minimumszintre emeli a jövedéki adót, hiszen a minimumnál további 14, illetve 16 forinttal magasabbra emeli.

Vagy pedig tényleg csak az uniós minimumszintre emelik a jövedéki adó mértékét, ami viszont azt jelenti, hogy a kormány a forint jelentős árfolyamromlására számít. A lap számítása szerint a benzin 152 forint 55 filléres adómértéke ugyanis 425 forintos, míg a dízel 142 forint 90 filléres adómértéke 433 forintos euróárfolyamnál felel meg a 35,9, illetve 33 eurócentes minimum elvárásnak.

A 24.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonló következtetésre jutott Tóth Bertalan is, aki megkérdezte Varga Mihály pénzügyminisztert arról, valóban arra számít-e, hogy 2023. október első munkanapján 425 forint lesz az euró?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság