Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Csoda történt Szombathelyen, és nem a stadionavatón

Ilyet még nem hallott Szombathelyen: szír és dél-afrikai Jézus-imától volt hangos a székesegyház. Hihetetlen szépség volt, köszönet érte a Szent Efrémnek.

Leírhatatlan, amivel tegnap este megleptek. Miközben másról sem szólt a napom, mint a sportlétesítmény-avatók és sajtótájékoztatók közti rohangálásról, napi tébolyban, esőben, dugóban és zajban, pörgött a stadion körül a város. Aztán váratlanul, a semmiből leszállt közénk egy angyal. Megfoghatatlan szépség költözött a szombathelyi székesegyház falai közé. Nem túlzás, aki ott volt, érezte. Köszönet érte a Szent Efrém Kórusnak.

Szent Efrém Férfikar
Majdnem megtelt a Székesegyház
Mészáros Zsolt

Aki valami altatóan monoton egyházzenei produkciót képzelne maga elé, hallgasson csak bele ebbe a felvételbe:

Sebestyén Márta nem jött most velük, de amit ez a nyolc férfi a hangjával tett, az több mint professzionális, tényleg megfoghatatlan spirituális élmény: libabőr, könnyes szemek, és egy másik valóság. Tisztaság, békesség, arckisimulás.

Szent Efrém Férfikar
Legelöl áll az alapító, Bubnó Tamás
Mészáros Zsolt

Akár mélyen zengő ortodox zenét, akár hajlékony mediterrán bizánci dallamokat, Liszt-himnuszt, dél-afrikai Jézus-imát énekeltek, minden jól állt nekik. Nemcsak hanggal, egész testtel élték a zenét, nincs unalmas statikus beállás, játszottak még saját visszhangjukkal és a csönddel is, koreográfiákban, egész térben gondolkodtak. Nem csupán egy énekkar a Szent Efrém, szellemi műhely, szívből csinálják. Közben mozognak, tapsolnak, csengetnek, dobolnak - szenzációsak.

Szent Efrém Férfikar
Háttal a közönségnek Bubnó Márk
Mészáros Zsolt

Hab a tortán, hogy hallhattuk az Anna and the Barbies dobosát, Bubnó Márkot dél afrikai sutu Jézus–imát dobolni és énekelni. Zseniális produkció volt ez is, már a vége felé. Ahogy Kodály Esti dala, amivel búcsúztak, azóta sem megy ki a fejemből.

Szent Efrém Férfikar
Háttal a közönségnek Bubnó Márk
Mészáros Zsolt

Az utolsó csoda maga a helyszín hihetetlen akusztikája, és a szombathelyi Székesegyház, mint szakrális koncerthelyszín. Jó volt ezt is megtapasztalni. Várjuk a folytatást!

Szent Efrém Férfikar
Háttal a közönségnek Bubnó Márk
Mészáros Zsolt

A Szír Szent Efrémről elnevezett férfikart 2002-ben alapította az együttes művészeti vezetője, a Liszt-díjas Bubnó Tamás. Saját megfogalmazásuk szerint az együttes „fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolására.”

Gyakori fellépője Európa legfontosabb zenei központjainak és fesztiváljainak. 2011 óta rendezője az Orientale Lumen – Kelet világossága hangversenysorozatnak a budapesti Szent István-bazilikában. Rendszeres résztvevője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a pannonhalmi Arcus Temporum Fesztiválnak és más rangos zenei rendezvényeknek, gyakori zenei kísérője a magyar görögkatolikus egyház istentiszteleteinek, a magyarországi ruszin nemzetiség ünnepeinek és más, a bizánci kereszténységhez kötődő nemzetiségek vallási vagy ünnepi rendezvényeinek is.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra