Eddig: 2 398 597 / 3 000 000 Ft, 108 támogató. Még3nap.
Légy része az igazságnak!

Egy festői tiroli falu a felelős a koronavírus elharapódzásáért?

A kormány fogja kivizsgálni, mi történt, pontosabban nem történt az Ischgl nevű síparadicsomban.

Ischgl egy festői osztrák falu a tiroli Alpokban. Alapjáraton 1600 ember lakik itt, de a téli sízezonban ennél százszor, ezerszer többen megfordulnak itt.

Érthető, hiszen ismert és népszerű helyről van szó, csodálatos hegyekkel, kiváló sípályákkal, megszámlálhatalan szórakozási lehetőséggel.

A falut olykor „az Alpok Ibizája”-ként is emlegetik.

Ischgl nyáron
Wikipédia

Annak idején Lenny Kravitz is koncertezett itt, az idei szezonban pedig két új síliftet is avattak.

De most mégsem ezért került Ischgl a nemzetközi figyelem központjába, hanem mert minden bizonnyal innen terjedt el koronavírus Ausztriában, sőt nem csak ott: síturisták innen hurcolták be a betegséget a skandináv államokba és Németországba.

És most azt vizsgálják, követett-e el hibát valaki.

A BBC hétfőn azt közölte: a tiroli tartományvezetőség maga kér kormányvizsgálatot, hogy kiderüljön: egy helyi vállalkozás valóban elmulasztotta-e értesíteni a hatóságokat egy február végi koronavírus-fertőzés kapcsán.

Annyi biztos: a korábbi figyelmeztetések ellenére az itteniek nem siettek, hogy beavatkozzanak.

Pedig - írja a Politico - már március 1-én sejteni lehetett, hogy nagy gond van: egy itt síelő izlandi csoport 14 tagja bizonyult az otthoni teszt során koronavírussal fertőzöttnek. De mivel a repülőn egy Olaszországból érkezett másik fertőzött is volt, a tiroliak azt mondták, biztosan ő fertőzte meg a gépen az Ischglban síelőket.

Ám néhány nap múlva Dániában, Norvégiában, Svédországban és Németországban is találtak fertőzötteket, akik korábban az osztrák faluban voltak.

Ischgl télen
Wikipédia

Március 10-én bezártak ugyan a településen a vendéglátóhelyek, de a liftek és a szállodák tovább működtek, és a kór gyakorlatilag szabadon terjedt tovább egészen március 13-ig, amikor ténylegesen lezárták az egész völgyet Ausztria tovább keményít koronavírus-ügyben: bezár az üzletek nagy része 2020. March 13. 16:58 .

Csakhogy ekkor már késő volt.

Most pedig megy a vita arról, hogy mennyire felelős a történtekért a pénzéhség, és mennyire tudhatták a helyi vállalkozók és a hivatalos szervek, hogy mivel is állnak szemben.

Talán a kormányvizsgálat után tisztábban látunk, mi is történt 2020 elején Ischglben.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra