Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy festői tiroli falu a felelős a koronavírus elharapódzásáért?

A kormány fogja kivizsgálni, mi történt, pontosabban nem történt az Ischgl nevű síparadicsomban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ischgl egy festői osztrák falu a tiroli Alpokban. Alapjáraton 1600 ember lakik itt, de a téli sízezonban ennél százszor, ezerszer többen megfordulnak itt.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Érthető, hiszen ismert és népszerű helyről van szó, csodálatos hegyekkel, kiváló sípályákkal, megszámlálhatalan szórakozási lehetőséggel.

A falut olykor „az Alpok Ibizája”-ként is emlegetik.

Ischgl nyáron
Wikipédia

Annak idején Lenny Kravitz is koncertezett itt, az idei szezonban pedig két új síliftet is avattak.

De most mégsem ezért került Ischgl a nemzetközi figyelem központjába, hanem mert minden bizonnyal innen terjedt el koronavírus Ausztriában, sőt nem csak ott: síturisták innen hurcolták be a betegséget a skandináv államokba és Németországba.

És most azt vizsgálják, követett-e el hibát valaki.

A BBC hétfőn azt közölte: a tiroli tartományvezetőség maga kér kormányvizsgálatot, hogy kiderüljön: egy helyi vállalkozás valóban elmulasztotta-e értesíteni a hatóságokat egy február végi koronavírus-fertőzés kapcsán.

Annyi biztos: a korábbi figyelmeztetések ellenére az itteniek nem siettek, hogy beavatkozzanak.

Pedig - írja a Politico - már március 1-én sejteni lehetett, hogy nagy gond van: egy itt síelő izlandi csoport 14 tagja bizonyult az otthoni teszt során koronavírussal fertőzöttnek. De mivel a repülőn egy Olaszországból érkezett másik fertőzött is volt, a tiroliak azt mondták, biztosan ő fertőzte meg a gépen az Ischglban síelőket.

Ám néhány nap múlva Dániában, Norvégiában, Svédországban és Németországban is találtak fertőzötteket, akik korábban az osztrák faluban voltak.

Ischgl télen
Wikipédia

Március 10-én bezártak ugyan a településen a vendéglátóhelyek, de a liftek és a szállodák tovább működtek, és a kór gyakorlatilag szabadon terjedt tovább egészen március 13-ig, amikor ténylegesen lezárták az egész völgyet Ausztria tovább keményít koronavírus-ügyben: bezár az üzletek nagy része March 13. 16:58 .

Csakhogy ekkor már késő volt.

Most pedig megy a vita arról, hogy mennyire felelős a történtekért a pénzéhség, és mennyire tudhatták a helyi vállalkozók és a hivatalos szervek, hogy mivel is állnak szemben.

Talán a kormányvizsgálat után tisztábban látunk, mi is történt 2020 elején Ischglben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Helyek

Hirdetés