Egy gyönyörű mocsár Szombathelyen, amiről talán ön sem tudott

Hallott már a szombathelyi Potyondi mocsárról? Sebaj, nem ön az egyetlen.

Ha Szombathelyen vízi élővilágról van szó, a legtöbb embernek elsőként a patakok vagy a csónakázótó jut eszébe. Pedig a Potyondi-mocsár az egyik legszebb természetvédelmi terület Szombathelyen. Története egészen az 1920-as évekig nyúlik vissza, amikor az éppen zajló kavicskitermelés révén létrejött meder eső- és talajvízzel telt meg.

Potyondi mocsár
Szinte mesébe illő hely
Mészáros D. Zsolt

Mérete mára jelentősen összezsugorodott, hiszen akkoriban a Csónakázótó mederkotrásából származó beton és építkezési törmelékekkel kezdték feltölteni. Szerencsére megúszta az élőhely a teljes pusztulást, és mára az eldugott, fákkal körülvett mocsár élővilága egészen különleges és változatos sokszínűséget ért el, olyannyira, hogy 2010-ben országos védettségi státuszt nyert.

Potyondi mocsár
Több mint kilenc féle hüllő és számtalan egyéb faj otthona
Mészáros D. Zsolt

A Wikipédia szerint az itt élő növényfajok száma meghaladja a százat, de állatvilága is jelentősen sokszínű. Csíkbogarak, szitakötők cikáznak vízben és levegőben.

Potyondi mocsár
Békales
Mészáros D. Zsolt
Potyondi mocsár
Gyönyörű tavirózsa a tó közepén
Mészáros D. Zsolt
Potyondi mocsár
Bármelyik képre kattintva galéria nyílik
Mészáros D. Zsolt

Ottjártunkkor zengett a mocsár a békakórustól. Ha víz alá tekintenénk, nagy mocsári csigák seregét látnánk. Ha elég szerencsések vagyunk, mocsári teknőst vagy vízisiklót is láthatunk. Összesen kilenc védett kétéltű, valamint négy hüllőfaj él ebben az oázisban. De megtalálható itt a vízityúk, jégmadár, vagy a gyönyörű szürke gém is.

Potyondi mocsár
Békalencsék sokasága
Mészáros D. Zsolt

Így azért már nem nehéz elképzelni, hogy milyen értékes természetvédelmi területről van szó. Sajnos, bármilyen nehéz is megközelíteni a folyamatos szemetelés erősen veszélyezteti ezt a bámulatos élővilágot.

Potyondi mocsár
Kék légivadász pihen egy levélen
Mészáros D. Zsolt

Még 2010-ben szóba került egy tanösvény kialakítása a területen, ám ez sajnos, vagy szerencsére, máig nem valósult meg. A mocsarat a szemetelésen kívül természetes folyamatok is fenyegetik, ezért talán már nem sokáig gyönyörködhetünk Szombathely eme természeti értékében.

Potyondi mocsár
A képekre kattintva tekintse meg teljes galériánkat
Mészáros D. Zsolt

Mocsárkeresés

Nem titkoljuk, hogy korábban fogalmunk sem volt arról, hogy Szombathely határában létezik egy ilyen mocsár, és mivel egyetlen térképen sem láttuk, csak a leírások alapján tudtuk bekalibrálni a helyet. Úgy ahogy. Ahhoz, hogy valóban rátaláljunk, többszöri nekifutásra is szükség volt. Először az útnak (az Olad és Kámon között húzódó elkerülő út, a Muskátli utca) rossz oldalán kerestük, ahol csak nádast találtunk. Majd később rövidnadrágban kétszer akadtunk fenn a növényzeten. Egyszer a Muskátli utca, egyszer a Dolgozók útja felől. Végül is a Google műholdas térképéről azonosítottuk be a vízfelület pontos helyét, majd rájöttünk a megoldásra. A Muskátli utca oladi körforgalomhoz közeli részén, a Szombathely vége táblánál kell átkelni az árkon, átkelni egy mezőn (éppen le volt kaszálva), és ott lehet leereszkedni a kis tóhoz, illetve a mocsárhoz. A tavacska egyébként hiába rejtett a nagyközönség előtt, érintetlensége csak viszonylagos. Valakinek sikerült megtalálnia és néhány autógumit - nem kis erőfeszítéssel - odacígelnie és belehajigálnia a vízbe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek