Egy kormánypárti javaslat már a 16 éveseknek engedélyezné a vadászatot

Szavazni a jövő héten fognak róla.

Még kiskorú, 16 és 18 év közti fiatalok is vadászhatnának már az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának új, fideszes képviselők által benyújtott javaslatának értelmében - írja a hvg.hu.

Ennek feltétele lenne, hogy egy legalább öt éve érvényes vadászjeggyel és vadászlőfegyvertartási engedéllyel rendelkező, a vadászterületen a kiskorúval együtt tartózkodó felnőtt a sörétes-, vagy legfeljebb 0.22 kaliberű golyós vadászlőfegyverét engedi át nekik, és a vadászat teljes időtartama alatt közvetlenül felügyeli és kíséri őt.

Ugyanez vonatkozik a solymászatra és agarászatra. A rendőrség a fiatalok esetében is megvizsgálja a felkészültségüket és azt, hogy nincs-e valamilyen jogi kizáró ok, de a sportlőfegyver tartására feljogosított kiskorúak esetében a feltételek fennállását külön hatósági vizsgálat nélkül is igazoltnak kell tekinteni.

Az indoklás szerint a vadászat „nemzetgazdasági szempontból sem elhanyagolható jelentőségéhez mérten elérkezett az idő a vadászat lehetőségének tizenhatodik életévüket betöltött kiskorúak előtt történő megnyitásához”.

Ez tíz uniós országban ma is lehetséges. „Az egyre inkább elöregedő és ennek következtében az utánpótlás tekintetében jelentős problémákkal küzdő vadásztársadalom többsége is támogatja, hogy az állami vadászvizsga sikeres letétele után, felnőtt felügyelete mellett már a nagykorúság elérése előtt legyen lehetőség a vadászat gyakorlására”.

A bizottság nem először egészít ki törvényjavaslatot olyan ponttal, amelyről korábban nem volt szó, a képviselők sem a plenáris ülésen, sem az illetékes szakbizottságban nem tárgyalhatták meg, és módosító indítványokat sem nyújthatnak be hozzá.

Varju László DK-képviselő is csak a bizottság ülésén tudott tiltakozni, szerinte nem szabad lőfegyvert adni kiskorúak kezébe. A javaslatot két különböző salátatörvénybe illesztik bele: „a hivatásos szolgálati jogviszonnyal összefüggő, valamint a nyilvántartásokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról” szóló és az „egyes törvényeknek az agrárminiszter feladatkörét érintő módosításáról” szóló tervezetbe, melyekről az Országgyűlés a jövő héten szavaz majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet