A Karmelita kolostorban kapott helyet egy Vas megyei művész monumentális festménye

Ebben az épületben dolgozik Orbán Viktor. Néhány napja avatták a művet.

A kultúra napi események közepette szinte elsikkadt az a hír, hogy a jeles napot idén egy új festmény átadásával is ünnepelték a Miniszterelnökségnek is helyet adó Karmelitában.

A monumentális festmény 17 négyzetméteres, 5,6 méter magas, 37 figura, angyalok és szentek láthatók rajta, a jelenet egy templombelsőben zajlik.

Azt festettem meg, amin szeretnék én is részt venni, ha meghalok. Ez hajtott

– idézi az MTI a Vas megyei Oszkó mellett élő és alkotó Kisléghi Nagy Ádámot.

A művész alkotása kifejezetten erre a helyszínre készült, amely egykor a karmeliták templomának adott otthont, ma pedig koncertteremként használják.

Kisléghi Nagy Ádám: Sacra conversazione
MTI/Bruzák Noémi

A kép címe Sacra conversazione (Szent beszélgetés), és a helyszín magyarázatot adhat arra, hogy Kisléghi Nagy Ádám miért helyezte el Johann Sebastian Bachot is a szentek sorába, közvetlenül Remete Szent Pál mögött, Szent Benedek mellett.

„Azt akartam, hogy olyan jelenet legyen, amelyet én álmodok meg, és nem akarja azt elmondani, amit az írás is el tud” – fogalmazott az alkotó, aki szerint

Festékből és vászonból lehet szellemi dolgot teremteni ma is.

A budai várban található Karmelita kolostor két egységből áll: a koncertteremből, amely korábban templomként, később színházként funkcionált, és a rendházból, ahova 2019-ben a Miniszterelnökség, azaz Orbán Viktor munkahelye is költözött.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Vas megyei festőművész kapott Kossuth-díjat 2019. March 15. 17:11 Kisléghi Nagy Ádám 2019-ben Kossuth-díjat kapott.

Vas megyében már számos kiállítása volt korábban, a Szombathelyi Székesegyházban 1999 és 2003 között ő festette a Szűz Mária életét ábrázoló festménysorozatot. Valószínűleg nem függetlenül ettől 2003-ban az év embere lett Vas megyében. Részletes életrajza itt Vas megyei festőművész kapott Kossuth-díjat 2019. March 15. 17:11 olvasható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra