Egy óra munkáért majdnem 12 ezer forint? – Ha szakember, meg kell fizetni

Sok a felháborodott ember, de ha jobban belegondolunk, tényleg nem alaptalanul kérnek el annyi pénzt a szerelők és a munkások.

Kisebb lavinát indított el néhány hete a magyarországi és főként Vas megyei szakemberhiánnyal foglalkozó cikkünk. Volt olyan gázszerelő, aki videóhívásban magyarázta volna el, mit kell csinálni 2021. October 12. 18:58 Temérdek olvasónk mesél – olykor egészen abszurd – tapasztalatairól, de még a másik oldalról, tehát a szakemberektől is kaptunk bőven hozzászólásokat.

Egy korábban vállalkozóként dolgozó olvasónk például azt mondja, a kisebb munkákat ma már egyszerűen nem éri meg elvállalni, a miértjét pedig szépen le is vezette. „Igen, szakemberhiány is van, de a kisebb munkákat nem akarják és nem is tudják megfizetni” 2021. October 27. 15:25 Volt azonban, aki szerint csak a kifogásokat kereste és sorolta fel.

„Hősünk valószínű nem az ideális vásárlókat találta meg, vagy valami gond a minőséggel van, ha a felsőbb réteg nem fizeti meg. Mondom ezt úgy, hogy most fizettem 35 ezret egy takarítónőnek a 100nm-es lakásom nagytakarításáért. Sok volt? Sok. De az időm még többet ér” – írta egy hozzászóló.

„Sajnos nem tudtam 'megvágni' a kuncsaftokat”

A kommentre pedig hamar jött is a reakció „hősünktől”. Azt mondja, valószínűleg nem találta meg az ideális vásárlókat, de a munkájával a visszajelzések alapján nem volt gond. 15 éve dolgozik villanyszerelőként, és bőven ajánlották másnak is, de azt mondja, azért a maszek világ nem olyan egyszerű.

„Aki benne van, úgyis tudja. Sajnos nem tudtam 'megvágni' a kuncsaftokat, mert nincs hozzá gusztusom. Korrekt árakon dolgoztam. De a napi 8 óra az sokszor 10-12 is volt mindent egybeszámolva. És igen, a kis munkákat is bevállaltam” – válaszolta.

Egy másik olvasónk pedig azt tanácsolta az első hozzászólónak, hogy ne saját magából induljon ki, mert igenis rengeteg olyan ember van, aki mindenre sajnálja a pénzt. Van, akinek tényleg nem telik rá, de bőven akadnak olyanok is, akik hiába engedhetnék meg maguknak, akkor is zsugoriak.

Hozzátette, hogy szerinte 4 ezer forint nem is sok óránként, hiszen gondoljunk csak bele: ha az ember 1 órát autózik, a kocsi meg is eszi azt a 4 ezret, és az 1 óra kocsikázás már deficit, ugyanis a kocsi amortizációja és az 1 óra utazás sincs kifizetve. Mindez tulajdonképpen azt jelenti, hogy 1 órás melóért nem éri meg 1 órát autózni.

És akkor lássunk pár sztorit:

Hát, én azt tudom, hogy a legtöbb szaki fel sem vette a telefont, nem ért rá, fél éves határidőt adott (addig netről megtanulok 3 szakmát otthoni kísérletezéssel), vagy megkérdezte mit akarok, azóta is hív az árajánlattal, hát, kopjon föl az álla mindnek. A szabó nem vállal egy nadrágjavítást, az asztalos egy bútort, és sorolhatnám. Viszont hálás vagyok nekik, mert nagyon sok mindent megtanultam, a villanyszereléstől a bútorépítésig megcsináltam mindent anyagköltségen, hamarabb, mint bárki jött volna. Amit szoktam mondogatni: ha az embernek van egy (vagy több) diplomája, nem igaz, hogy nem tudja maga elvégezni, amihez anno elég volt a kegyelemkettessel szakmunkásképzőbe menni. Oké, a gázszerelő kijött 1 hónapon belül (oda muszáj szakvégzett szaki), el is qrta a gáztűzhelyet rendesen. De legalább szakember, van róla papírja.


Attól, hogy szakmunkás valaki, nem biztos, hogy kegyelem kettessel ment a szakiskolába szakmát tanulni. Ahogy az a diplomás is lehet hülye a fizikai szereléshez (meg a már kész rajz értelmezéséhez), akinek a feladata megtervezni és lerajzolni a szakmunkásnak a szabályos szerelést. Hiába magyarázok valakinek (lehet diplomás vagy 8 általános végzettségű), ha hülye a logikus gondolkodáshoz és nincs érzéke hozzá, meg fogja csapni az áram! Node tény, villanyászt is hagytam már ott, amikor nem találta meg a teljesítmény kontaktort a kismegszakító mellett. Addigra a megszakítót le-fel kapcsolta 10-szer és a fél hálózat szét volt már kötve. Az áramtalanított vezeték ugyanúgy néz ki, mint ami feszültség alatt van. Csak a fogása más... Jah! Én gázszerelőt sem hívok 3-4 éve. A főcsapot elzártam és azóta semmi gond...


Azonban a barkácsbiztosítékos sztorira van egy példám, ami nekem is tanulópénz volt. Helyi villanyász cég (az-az egyenruhás fajta, jó sok emberrel) többek között kapott egy olyan feladatot, hogy egy távoli sarokba kell elvinni a 230V-ot. A teljes kivitelezés alatt volt több gond is (itt-ott sikerült más nyomvonalat is átvágni), de végül megoldottak mindent. Nagyjából fél évvel később kellett egy olyan aljzatot felszerelnem, amit a kiegészítő világítással együtt lehet kapcsolni. A legközelebbi lámpatest tetszett meg, jó lesz alatta a kötés és nem kell szétverni semmit sem. Sőt, a főbiztosítékot sem kell lenyomni, csak a lámpát lekapcsolni. Szerelés közben, bízva az áramtalanításban, gondoltam megigazítom, átfűzöm a fekete vezetéket, hogy könnyebb és szebb legyen a kötés. Aha! Akkorát ütött, hogy olyan gyorsan azóta sem jöttem le létráról... mikor mindenkit elküldtem melegebbre, megkerestem, miért is van fesz. a kötésben (korábban is szereltem azt a nyomvonalat, sosem volt gond). Kiderült, hogy a másik brigád spórolt kicsit és a világításba kötötte a fix 230V-os aljzatot (az eredetileg használandó fázist valahol átvágták, ezért kellett máshonnan a betáp). Azért pedig, hogy mindig legyen feszültség, a kapcsolóban felcserélték a megszakítást és a nulla lett onnantól a megszakított. Itt megtanultam, ahogy töltetlen fegyver nincs, úgy áramtalanított vezeték sincs. Azóta mindent mérek, néha még többször is, több eszközzel...


Én meg pont bízom egy ügyes fiatalban. Az öreg már nem lát úgy.. nem ismeri vagy nem szereti az új technológiákat. Zömében egyedül dolgozom.. ha többemberes projekt van akkor inkább az ügyes figyelmes fiatalabb srácokat részesítem előnyben. Rugalmasak, jól bírják a munkát.. ha nagyon meg kell nyomni is bírják. Rendesen meg kell fizetni és mindenki elégedett lesz a végére. Ugyan nem a villanyszerelés a fő profilom.. de a tapasztalat ezt mutatja.


1 éve hívattam egy maszekot felméretni egy kb 5 négyzetméteres falat,5 cm hungarocell szigeteléssel stb stb megnézi, hát ez kb 1 millió.. Oké mondom köszi majd jelentkezem,,szerintetek? 1 hónapja villanyszerelő maszek..Ő nem foglalkozik foglalatcserével,újravezetékeléssel úgy nyúlkált a vezetékek között, hogy nem volt lekapcsolva a biztosíték! Mondom lekapcsolom ne nyúlj hozzá elkezdi álljak arrébb ha netán megrázná az áram.... 1 órás munkáért kért 11 600 forintot.. Azóta őt sem keresem.... Van még kérdés??


A konklúzió pedig:

Sokszorosára nőttek egy vállalkozás fenntartási költségei, beleértve a béreket és adókat is. A legkisebb kft-nek, még ha csak 2-3 fővel dolgoznak is, milliós számlákat kell havonta produkálni. Hogy ezt ki tudja termelni nagy munkák kellenek, és egyszerűen idő nincs arra, hogy házhoz menjen megigazítani egy tetőcserepet. Ahogy a cikkben van, elmegy vele 1-2 óra a napi 8-ból és nem tud érte elkérni annyit amennyit kellene. A multikra lettek szabva a mostani árak és bérek. Egy kisvállalkozás, főleg, ha lakossági szolgáltató, soha nem tudja azt a hatékonyságot produkálni, mégis ugyanakkorák, ha nem nagyobbak a terhei, mert még adókedvezményeket sem kapnak. KATA sem megoldás annak, akinek gépei, komoly költségei vannak. Nem csoda, hogy ekkora az infláció, de még ennél is sokkal többet kellene kérni minden munkáért, hogy rendes béreket lehessen fizetni minden alkalmazottnak. Nincs értéke a kis munkának - hiába lenne szükség rá.


Viszont nem hisszük, hogy ezzel vége lenne. Mindenkinek megvan a maga elriasztó vagy mókás története, úgy véljük. Mint ahogyan azt is, hogy kapunk még levelet ebben az ügyben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság