Egy útért cserébe új proszektúrát és parkolókat épít Sárvárnak a luxusszállodát fejlesztő cég

Egy politikai közlemény nyomán közölték a megállapodás részleteit.

„A társaságunk által birtokolt telek évtizedekkel korábbi kiszabályozásakor a sárvári önkormányzat határozta meg a telek megközelésítésének módját – az akkor még önkormányzati tulajdonban álló – Szent László Kórház területén keresztül és értékesítette ezután a telket”

- olvasható az Unione Sárvár Kft. lapunknak eljuttatott levelében, amellyel „A sárvári hullaház helyén épült Tiborcz új, ötcsillagos szállodájához vezető út” című írásunkra A sárvári hullaház helyén épült Tiborcz új, ötcsillagos szállodájához vezető út January 22. 20:49 reagáltak.

A cikk a Momentum sajtóközleményén és videóján alapult. Ebben Tompos Márton, a párt országgyűlési képviselője arról beszél, hogy a Sárváron épülő, 2,5 milliárd forintos állami támogatást kapott, ötcsillagos Melea The Health Concept hotelhez eredetileg nem vezetett út, amit úgy oldottak meg, hogy a magyar állam tulajdonában lévő, a kórházhoz tartozó szomszédos területet a befektetők megvették és azon keresztül építettek utat. Ehhez lebontották a proszektúrát, a kerítést és a raktárépületet.

A Melea (korábban Modero) a Csónakázótó felől nézve, az építkezés egy korábbi szakaszában
Mészáros Zsanett

A politikus szerint 2272 négyzetméteres területért 10,5 millió forintot fizettek a „kivitelezők”, és kétséges, hogy a befektetők felépítik-e majd az új proszektúrát.

Mit tartalmaz a megállapodás?

Ez utóbbival kapcsolatban a szállodát fejlesztő és üzemeltető Unione Sárvár Kft. arról tájékoztatta lapunkat, hogy a cég 2023-ban kötött megállapodást a Magyar Államot képviselő MNV Zrt.-vel, illetve a sárvári Szent László Kórházzal.

A megállapodás értelmében az Unione Sárvár Kft. vállalta „közel kétszáz millió forint értékű értéknövelő beruházás megvalósítását az érintett területen, illetve a sárvári Szent László Kórház számára”.

Tételesen fel is sorolják ezeket:

 • a Szent László Kórház ápolási osztályának részleges átépítése és modernizálása, valamint az osztálynak helyt adó épület tetőszerkezetének felújítása
 • a Szent László Kórház számára új, korszerű patológia építése, engedélyeztetési terveinek elkészítése, engedélyeztetése, kivitelezése és használatbavételi engedélyezési eljárás lefolytatása az építésügyi hatóságnál. Az új patológia felépítéséig ideiglenes patológiai felépítmény biztosítása.
 • az érintett területen lévő korszerűtlen proszektúra, illetve használaton kívüli, leromlott állapotú épületek bontása
 • a kórház dolgozói számára 50 férőhelyes, korszerű parkoló létrehozása a napelempark alatt
 • a terület portájának korszerűsítése, szükséges kapukkal és sorompóval történő ellátása
 • a magánúthoz kapcsolódó munkálatok (útbehajtó, útbehajtó világítás, kerítés, közművesítés) elvégzése
 • a terület helyreállítása
 • Ezek közül már átadták az 50 férőhelyes parkolót és a magánúthoz kapcsolódó fejlesztéseket, míg a kórház korszerűsítési munkálatai 2024 tavasszal fejeződnek be – tudtuk meg.

  Lapunk korábban részletesen foglalkozott Sárvár új ötcsillagos szállodájával, különös tekintettel annak tulajdonosi hátterére.

  A Moderót az Unione Csoport egyik projektcége, az Unione Sárvár Szállodaprojekt Kft. kezdte építtetni. Az Unione többségi tulajdonosa ekkor még Scheer Sándor, a szállodát építő Market Építő Zrt. résztulajdonosa (49,50%) és vezérigazgatója volt. Sheer az ország egyik leggazdagabb embere, a Forbes számításai szerint vagyona közel 100 milliárd forint. 2019 óta ő üzemelteti a magyarországi Mcdonald’s hálózatot.

  A Gazdasági Versenyhivatal engedélyével az Unione Sárvár Szállodaprojekt Kft. 50 százalékát a Central European Opportunity II Magántőkealap vásárolta meg Az Orbán-Tiborcz-kör is beszállt az új sárvári prémiumkategóriás szálloda építésébe 2023. August 07. 16:33 tavaly nyár elején.

  A Central European Opportunity II Magántőkealapot az Equilor Alapkezelő Zrt. kezeli. Az Opten szerint az Equilor Alapkezelő Zrt. 12,74 százalékos résztulajdonosa Tiborcz István, de ezt az alapkezelő lapunknak cáfolta, mondván az „Opten nem közhiteles adatokat szolgáltat”.

  ”Tiborcz István Úr sem közvetlen, sem közvetett részesedéssel nem rendelkezik ebben a társaságban, egyéb módon sem gyakorol befolyást” – közölte Egy útért cserébe új proszektúrát és parkolókat épít Sárvárnak a luxusszállodát fejlesztő cég January 24. 15:34 a cég.

  Ugyanakkor az máig nem teljesen világos, hogy mi szükség volt egy új tulajdonos bevonására.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság