Csődben a Nyugat-magyarországi Egyetem?

Állítólag nem tudnak béreket és ösztöndíjat sem fizetni. Az egyetem nem akar nyilatkozni.

A NYME Savaria Egyetemi Központjának egy hallgatója írt kétségbeesett levelet lapunknak. Azt írja, ma délelőtt beszéltek az egyetem soproni főigazgatóságával, ahol kijelentették, lehet, hogy a hallgatók ebben az évben már nem kapnak ösztöndíjat.

Nem nyilatkoznak

A hallgatók megkérdezték, igaz-e, hogy novemberben csődöt jelent az egyetem, mert már sem a béreket, sem a közüzemi számlákat nem fizeti ki. Erre a kérdésre nem válaszoltak a gazdasági főigazgatóságon a hallgatóknak.

És nekünk sem, amikor megpróbáltunk telefonon információkat kérni. El sem jutottunk a megbízott gazdasági vezetőhöz, ő a titkárnőjén keresztül annyit üzent, hogy az egyetemtől senki sem kíván nyilatkozni gazdasági ügyekben. Megkérdeztük, és megerősítették, hogy bárkit hívunk, ezt a választ fogjuk kapni.

Felére csökkent az állami pénz

Utánanéztünk a hallgató állításainak, kiderült, hogy alapvetően igaza van. Az ösztöndíjak és bérek is késnek, az egyetem alkalmazottai rendszeresen kapnak türelemre kérő leveleket. Azt nem sikerült megtudni, mekkora veszélye van a novemberi csődnek, de ez rövidesen ki fog derülni.

Ha valóban csődbe kerül az egyetem, az nem lesz előzmények nélkül. Már februárban kiderült 5,2 milliárddal kevesebb a pénz a szombathelyi egyetemen 2013. February 18. 16:26 , hogy rengeteg pénzt vontak el az egyetemtől. A 2010-es 10,4 milliárdnyi állami támogatás 2013-ra 5,2 milliárdra, vagyis a felére csökkent. Az idei elvonás annyit jelent, hogy a tavalyi évhez viszonyítva az idén havi 200 millióval kevesebb pénzből gazdálkodhat a NyME.

Májusban már arról szóltak a hírek Drasztikus leépítések a szombathelyi egyetemen? 2013. May 21. 21:14 , hogy drasztikus leépítésekkel és átszervezésekkel próbálják csökkenteni a kiadásokat, néhány hete pedig bemutatták a Savaria Egyetemi Központ vezérkarát Új vezérkar, régi nevekkel a SEK-en 2013. October 16. 15:04 , és arról számoltak be, hogy a pedagógusképzést fogják erősíteni. Most itt tartunk a történetben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Új vezérkar, régi nevekkel a SEK-en

A Nyugat-dunántúli tanárképzés centruma Szombathelyen lesz – ezt is ígérik, és azt is, hogy az országban mindössze 5 ilyen központ működik majd. .

Drasztikus leépítések a szombathelyi egyetemen?

A szombathelyi egyetemi központban nagy a bizonytalanság, mindenki csak találgat, kit érint majd a „konszolidáció”.

5,2 milliárddal kevesebb a pénz a szombathelyi egyetemen

Halálos csapás – így jellemezte a pénzkivonást az országgyűlésben Nemény András MSZP-s képviselő. Az államtitkár kijelentette, tudja, mi fáj a szocialistáknak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet