Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Csődben a Nyugat-magyarországi Egyetem?

Állítólag nem tudnak béreket és ösztöndíjat sem fizetni. Az egyetem nem akar nyilatkozni.

A NYME Savaria Egyetemi Központjának egy hallgatója írt kétségbeesett levelet lapunknak. Azt írja, ma délelőtt beszéltek az egyetem soproni főigazgatóságával, ahol kijelentették, lehet, hogy a hallgatók ebben az évben már nem kapnak ösztöndíjat.

Nem nyilatkoznak

A hallgatók megkérdezték, igaz-e, hogy novemberben csődöt jelent az egyetem, mert már sem a béreket, sem a közüzemi számlákat nem fizeti ki. Erre a kérdésre nem válaszoltak a gazdasági főigazgatóságon a hallgatóknak.

És nekünk sem, amikor megpróbáltunk telefonon információkat kérni. El sem jutottunk a megbízott gazdasági vezetőhöz, ő a titkárnőjén keresztül annyit üzent, hogy az egyetemtől senki sem kíván nyilatkozni gazdasági ügyekben. Megkérdeztük, és megerősítették, hogy bárkit hívunk, ezt a választ fogjuk kapni.

Felére csökkent az állami pénz

Utánanéztünk a hallgató állításainak, kiderült, hogy alapvetően igaza van. Az ösztöndíjak és bérek is késnek, az egyetem alkalmazottai rendszeresen kapnak türelemre kérő leveleket. Azt nem sikerült megtudni, mekkora veszélye van a novemberi csődnek, de ez rövidesen ki fog derülni.

Ha valóban csődbe kerül az egyetem, az nem lesz előzmények nélkül. Már februárban kiderült 5,2 milliárddal kevesebb a pénz a szombathelyi egyetemen 2013. February 18. 16:26 , hogy rengeteg pénzt vontak el az egyetemtől. A 2010-es 10,4 milliárdnyi állami támogatás 2013-ra 5,2 milliárdra, vagyis a felére csökkent. Az idei elvonás annyit jelent, hogy a tavalyi évhez viszonyítva az idén havi 200 millióval kevesebb pénzből gazdálkodhat a NyME.

Májusban már arról szóltak a hírek Drasztikus leépítések a szombathelyi egyetemen? 2013. May 21. 21:14 , hogy drasztikus leépítésekkel és átszervezésekkel próbálják csökkenteni a kiadásokat, néhány hete pedig bemutatták a Savaria Egyetemi Központ vezérkarát Új vezérkar, régi nevekkel a SEK-en 2013. October 16. 15:04 , és arról számoltak be, hogy a pedagógusképzést fogják erősíteni. Most itt tartunk a történetben.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Új vezérkar, régi nevekkel a SEK-en

A Nyugat-dunántúli tanárképzés centruma Szombathelyen lesz – ezt is ígérik, és azt is, hogy az országban mindössze 5 ilyen központ működik majd. .

Drasztikus leépítések a szombathelyi egyetemen?

A szombathelyi egyetemi központban nagy a bizonytalanság, mindenki csak találgat, kit érint majd a „konszolidáció”.

5,2 milliárddal kevesebb a pénz a szombathelyi egyetemen

Halálos csapás – így jellemezte a pénzkivonást az országgyűlésben Nemény András MSZP-s képviselő. Az államtitkár kijelentette, tudja, mi fáj a szocialistáknak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra