Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Félnek a szombathelyi egyetem műszaki dolgozói

Egy cégbe szervezik ki az egyetem technikai munkáit, az alkalmazottak elveszítik közalkalmazotti státuszukat. Újabb megszorítás?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Levelet hozott az elektronikus posta tegnap, elkeseredett ember írhatta. Lényege, hogy a Savaria Egyetemi Központ épületének technikai munkáit (karbantartás, takarítás, portaszolgálat) március 1-jétől egy külső cég látja el. A levél szerint a napokban zajlanak a munkaügyi szerződések aláírásai, az ígéret szerint a cég átveszi a munkát korábban a SEK alkalmazottjaként végző munkatársakat.

Botrányos dolgok?

A levél megfogalmazott jó néhány kritikát. Először is az, hogy ezek a munkavállalók elveszítik közalkalmazotti státuszukat, és az ezzel járó juttatásokat. És idézzük a levél egy részét:

Már a mai napon történtek botrányos dolgok, sokan sírva hagyták el az egyetem épületét. Az hagyján, hogy mindenki elbúcsúzhat közalkalmazotti jogosultságaitól. Az igazi disznóság akkor robbant ki, amikor lényegesen alacsonyabb fizetést kínáltak fel még a korábban általuk megígértnél is!

És még egy idézet:

Ami ennél is elkeserítőbb, az az, hogy a jelen levő vezető pofátlan cinizmussal a hallgatóság képébe vágta: nem kötelező itt maradni. Mindenki helyett kétszáz másikat tudunk az utcáról behívni.

Az interneten minden ott van

Megpróbáltunk utánajárni az ügynek, nem volt egyszerű. Sikerült kiderítenünk, hogy az említett cég az Universitas Fidelissima Kft. A céget 2007 márciusában alapította a Nyugat-magyarországi Egyetem, az egyetemnek egyébként van másik, hasonló tevékenységű cége is. Felhívtuk a Kft-t, onnan azonban a soproni egyetemhez irányítottak minket.

Az egyetemen pedig az internethez, azzal, hogy ott minden fontos tudnivaló megtalálható. Sikerült is néhány dolgot megtudni. A Kft. alapvetően szálláshely-szolgáltatással foglalkozik, több egyetemi kollégiumot is működtetnek Sopronban, Mosonmagyaróváron és Győrben. És a NyME egyetem itt működő karainak épületeinek technikai munkáit is ők látják el.

Az egyetemen azt is közölték a munkatársakkal, hogy bár közalkalmazotti státuszuk valóban megszűnik, minden esetben a közalkalmazotti törvény előírásai szerint járnak el. Senkit sem küldenek el, aki az új feltételekkel nem vállalja a további munkát, annak kifizetik a törvényben meghatározott végkielégítést.

Gadányi nem engedte?

Információink szerint erre a lépésre már régóta készült a soproni egyetem, vagyis, hogy kiszervezze a technikai munkákat a saját cégébe. Eddig azonban Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes tiltakozása miatt nem tették meg. Gadányi ragaszkodott ahhoz, hogy aki az egyetem épületében dolgozik, az az egyetem alkalmazottja legyen.

Gadányi megbízatása azonban december 31-én lejárt, így a soproni központ elől elhárult ez az

akadály

is. Felhívtuk a volt elnök-rektorhelyettest, kérdéseinket udvariasan elhárította, mint mondta, nem lenne etikus, ha ő most a SEK ügyeiről nyilatkozna.

Nem lett kevesebb a bér?

Megkerestük Horváthné Molnár Katalint, a SEK jelenlegi megbízott elnökét, aki pontosította információinkat. A cég a SEK épületeinek műszaki üzemeltetését végzi, ebbe beletartoznak a gépészeti, villamos megelőző karbantartások, időszakos felújítások, takarítás. És a kollégiumok működtetése is.

A Kft. átvette az érintett közalkalmazottakat, műszaki szolgáltatókat, takarítókat, portásokat, ügyintézőket. A 37 főből ketten nem vállalták a munkát, ők végkielégítést kaptak. Az átvett dolgozók bére nem változott, megkapják a korábbi cafeteria juttatást is. Viszont elveszítették a közalkalmazotti státusszal járó utazási kedvezményt.

Az elnök asszony azt is elmondta, hogy a megállapodás értelében a későbbi személyi döntésekhez is kell az egyetem hozzájárulása.

Újabb megszorítás?

Az biztos, hogy a döntésnek takarékosságai okai vannak, hiszen így kevesebbe kerülnek a SEK technikai dolgozói, mint közalkalmazotti státuszukban. Nehéz helyzetben van a Nyugat-magyarországi Egyetem, mint nemrégiben egy parlamenti kérdésben elhangzott 5,2 milliárddal kevesebb a pénz a szombathelyi egyetemen 2013. February 18. 16:26 , három év alatt 5,2 milliárdot vett el az állam az 2010-ben még 10,4 milliárdos költségvetésből.

Úgyhogy mindenképpen megszorításokra kényszerülnek, aminek könnyen lehet a kárvallottja a szombathelyi SEK. Most a technikai dolgozókon fognak meg pénzt, de rövidesen érkeznek a következő tanév keretszámai Veszélybe kerülhet a SEK működése 2013. January 12. 12:03 , az előzetes információk alapján további karcsúsítás várható, ami már az oktatói gárdát és a szervezeti felépítés átalakítását is érinti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Mennyiséget vagy minőséget a SEK-re?

Nem éppen a legzavartalanabb időszakban nevezték ki a NymE-SEK elnök-dékánjává, de Horváthné dr. Molnár Katalin tudta, mire vállalkozik.

5,2 milliárddal kevesebb a pénz a szombathelyi egyetemen

Halálos csapás – így jellemezte a pénzkivonást az országgyűlésben Nemény András MSZP-s képviselő. Az államtitkár kijelentette, tudja, mi fáj a szocialistáknak.

Veszélybe kerülhet a SEK működése

A működésképtelenséggel kell szembenéznie a szombathelyi egyetemnek, a slágerszakokra nincs állami támogatás.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra