Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Nyugat-magyarországi Egyetemre fele annyian jelentkeztek, mint ahány hely van

Igaz ez a többi egyetem felére is, de van, ahol túljelentkezés van. Például az ELTÉ-n.

A Nyugat-magyarországi Egyetem 10 579 helyet hirdetett meg az első évfolyamra 2015-ben, de csak 5584-en kezdhetik meg tanulmányaikat - derül ki az oktatási szakportál, az eduline.hu összesítéséből. A táblázat húsz egyetem és főiskola adatait tartalmazza, ezekbe jelentkeztek a legtöbben.

Továbbra is vannak slágeregyetemek

A húsz intézményből csupán kilencben van túljelentkezés, de a portál arra figyelmeztet, ezek az adatok az egyetem minden szakára vonatkoznak. Az iskolák a saját szakjaikra önállóan állapítják meg a keretszámokat, így az is előfordulhat, hogy sok üres hellyel rendelkező egyetem egyes szakjaira lehet akár háromszoros túljelentkezés is.

A főszámok alapján arányaiban legnagyobb a túljelentkezés a Károli Gáspár Református Egyetemen, ahol 2581 helyre 8029-en jelentkeztek. Az ELTÉ-re jelentkezők is izgulhatnak, itt 16 064 helyre 22 182-en akarnak bejutni. A Corvinus Egyetemnek is rostálnia kell, 7720 helyük van és 11 181 jelentkezőjük. Túljelentkezés van még a Budapesti Gazdasági Főiskolán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, az Óbudai Egyetemen, a Széchenyi István Egyetemen és a Semmelweis Egyetemen.

A legtöbb üres hely valószínűleg a Pécsi Tudományegyetemen lesz, itt 34 030 helyre 12 371 jelentkező van. De sok üres hellyel kell számolnia többek között a Szent István Egyetemnek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, a Pannon Egyetemnek.

Az alábbi táblázatban a pontos adatok is láthatóak:

Forrás: eduline.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Aktuál

Tovább az oldalra