Egykori szombathelyi diák segítette Krausz Ferencéket a Nobel-díjhoz

Dr. Szipőcs Róbert közvetlenül is hozzájárulhatott Krausz Ferenc Nobel-díjához. Erről is beszélgettünk a korábbi szombathelyi tanárképző főiskola fizika tanszékének volt vezetőjével.

Karikó Katalin mellett még egy magyar származású Nobel-díjast ünnepelhettünk a múlt évben. Megosztott fizikai Nobel-díjban részesült Krausz Ferenc. Az ő magas rangú elismerésével kapcsolatban is kérdeztük prof. dr. Kovács Lászlót, a korábbi szombathelyi tanárképző főiskola fizika tanszékének Nemesrempehollóson élő nyugalmazott vezetőjét.

Mint elismert fizikatanárnak, mit mond Önnek Krausz Ferenc neve?

Nagy örömömre szolgál, hogy a 2023. évi fizikai Nobel-díjhoz én közvetve, egyik tanítványom pedig közvetlenül hozzájárulhatott. Krausz Ferenc Nobel-díj átvevőn tartott előadásában három nemzet azon hét kutatóját vetítette ki, akik segítették az ő munkáját.

Dr. Kovács László nyugalmazott tanszékvezető
Nyugat.hu

Egy írásában ugyancsak megemlékezik két magyar kollégájáról. Idézem:

„Bécsben gyorsan a világ élvonalába kerültünk, de egy idő után nem tudtunk előbbre lépni, falba ütköztünk. És ekkor jött a megoldás Budapestről, a Szipőcs Róbert által megtervezett és Ferencz Kárpát által megvalósított úgynevezett csörpölt tükrök.”

Dr. Szipőcs Róbert egyébként szombathelyi gimnazistaként a Nagykanizsán általam vezetett, kiváló tehetségeket felvonultató diákolimpiai szakkör tagja volt. A szakirodalomban is szó van róla, hogy a szakkörben végzett kísérletek irányították érdeklődését az optika felé. Felém pedig a következő szavakat címezte:

„Köszönöm, hogy felkeltetted az érdeklődésemet az optika iránt, amikor Nálad Nagykanizsán Diákolimpiai előkészítőkre jártam.”

Összeköt hármunkat az is, hogy mindhárman olyan jelentős szakmai elismerésben részesültünk, mint a Gábor Dénes-díj. Szipőcs Róbert 1996-ban, Krausz Ferenc 2010-ben, jómagam pedig 2016-ban kaptam meg.

Gondolom öröm és büszkeség a hazai fizikusoknak, fizikatanároknak, hogy magyar származású is volt a megosztott fizikai Nobel-díjasok között?

Minden fizikatanár, fizikus és a fizika iránt érdeklődő magyar ember számára jó érzés, hogy Krausz Ferenc Nobel-díjat kapott. Különösen örülhetnek azok, akik közvetve vagy közvetlenül hozzájárulhattak a díj elnyeréséhez, mint egykori kollégák, mai munkatársak. Örülnének volt mentorai, tanárai is, így Simonyi Károly, Marx György, Láng Hugó, Vermes Miklós és Kis Károly.

El tudná mondani közérthetően, hogy Krausz Ferenc milyen kutatói munkájáért érdemelte ki ezt a magas elismerést?

A rendkívül rövid idejű fényimpulzus létrehozásáért. Ahogy ő mondta: a megvalósításhoz össze kellett hangolni a különböző színű lézerfényeket. Szép ábrát is szokott vetíteni ehhez. Természetesen az csak szemléltetés, mert igen rövid hullámhosszak kellenek, azaz nem látható a fény. Az ilyen lézerlöket létrehozásához a lézer belsejébe speciális tükröket kell tenni.

Krausz Ferenc munkájának egyik szemléltető ábrája (alul a Nobel-díj elnyerésében közreműködők)
Youtube.com

Ezeket készítette el 1993-ban Szipőcs Róbert tervei alapján Ferencz Kárpát. Ilyen fénylökettel megvilágítva az atomokat, láthatóvá válik az elektronok mozgása. Ez pedig tájékoztat az atom állapotáról. Beteg sejt atomjaiban másképpen mozognak az elektronok.

A leheletből és a vérből vett minták vizsgálatával ki lehet mutatni a rák igen korai megjelenését. Szegeden már működik, és további fejlesztés alatt áll az erre a mérésre alkalmas labor. Többek között Szipőcs Róbert az, aki vizsgálatra előkészíti a mintákat.

Köztudomású, hogy egyre kevesebben jelentkeznek fizika tanári szakra, ezen a területen már most komoly szaktanárhiány mutatkozik. Mit gondol, ez a kitüntetés ösztönözni fogja a magyar fiatalokat arra, hogy a fizikatanári hivatást válasszák?

Nagyon kicsi ennek a valószínűsége. A személyes ráhatás a döntő. Eredményt csak így lehet elérni. Vissza kell állítani a 40-50 évvel ezelőtti oktatási színvonalat: sok természettudományos óra, kiváló tanárok, és anyagi megbecsülés, legalább olyan fizetés, mint például a szomszédos Szlovákiában, ahol többszöröse az ottani tanárok fizetése a magyarokéhoz képest.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech