Dohány, játék és kakasnyalóka, avagy egykori trafiképületek Szombathelyen

Kebab, fodrászat, fagyis, zöldséges. Tudják mi a közös ezekben a szavakban? Eláruljuk: mindet egykori trafiképületekben alakították ki.

A trafik szó egykor összeforrt a dohánnyal és a kakasnyalókával, na és persze számtalan emlékkel. Hiszen ezek a kis üzletek és árusítóik különös viszonyt ápoltak a vevőkkel. Ahogy az idősebbek mesélik, mindenkinek megvolt a maga kis bódéja, ahová járt.

Egykori trafikok
Egy szép fa bódé a Váci Mihály útcában
Mészáros D. Zsolt

Talán hétévesen, a 90-es években gyerekként még magam is különös örömmel bámultam a kirakatait a számtalan apró játékkal, újsággal, amikor apám megvásárolta a napi dohányt, miközben szinte barátokként beszélgettek a trafikossal.

Egykori trafikok
Egy idős úr szerint ez a fodrászat is trafikként üzemelt valamikor
Mészáros D. Zsolt

Valamikor ekkortájt kezdtek eltűnni a hagyományos értelembe vett trafikok. A kis üzletek aztán vagy átalakultak, vagy egyszerűen elhagyatottan vártak sorsukra, míg végül elbontották őket.

Egykori trafik épületek
Ma már zöldségesként üzemel
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen is több különálló trafiképület volt, némelyik azért még máig többé kevésbé megőrizte jellegét.

Egykori trafik épületek
Talán az egyik legismertebb épület kebabossá alakult
Mészáros D. Zsolt

Szerkesztőségünkbe jövet mi is nap mint nap elmegyünk egy kis trafik mellett, ezért kíváncsiak voltunk, mi lehet a többi, egykori trafiképülettel Szombathelyen.

Valamikor, nem is oly régen
Mészáros Zsolt
Egykori trafik épületek
És ma
Mészáros D. Zsolt

Van amelyiket már rég elbontották, mint ezt a Körmendi úton roskadó épületet.

Egykori trafik a körmendi úton
Mészáros Zsolt
Egykori trafik épületek
Ma már ez sem létezik
Mészáros D. Zsolt

A képekre kattintva nosztalgiázzon velünk, és nézze meg, hogy alakultak át az egykori trafikok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző