Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egyszer ezt is ki kellett próbálni – Szombathelytől a Parkerdőn át a dozmati kilátóig

Jó ötletnek tűnt ez a 22 kilométeres kis séta, de visszafelé az országúton jöttünk.

Az alapötlet részben abból táplálkozott, hogy semmiképpen nem akartunk autóba ülni, részben meg abból, hogy egyszer, még évekkel ezelőtt valahogy az erdőn keresztül hazabicikliztem a toronyi dombról, kilyukadva az Erdei iskolánál.

Reggel, kávézás közben mi sem tűnt vonzóbb programnak ezen a napfényes munkaszüneti napon, mint gyalog, a „kertek alatt” kisétálni Dozmatra.

Séta a Parkerődől Dozmatra
Egy ilyen napon ki kell mozdulni otthonról
Józing Antal

A GoogleMaps nem sokat segített, de a Természetjáró szerint lazán ki lehet sétálni a Parkerdőn át, egyik lábunk itt, a másik már ott.

Így aztán hátizsákkal átvágunk a belvároson, aztán már a parkerdei széles ösvényen ballagunk. Valamiért azt hittük, hogy a sokan lesznek errefelé, elvégre napsütés, kora tavasz, pandémia, de csak néhány kósza biciklissel és futóval találkozunk.

Séta a Parkerődől Dozmatra
A Parkerdő felé
Józing Antal

Az applikációnk szerint a parkerdei parkolóig - amiben tucatnyi autó áll - 5,5 kilométert gyalogoltunk eddig bő egy óra alatt, részben a városban, részben az erdőszélen, és már igencsak várjuk az igazi természetet.

Séta a Parkerődől Dozmatra
A Parkerdő
Józing Antal

Ami hamarosan meg is érkezik, de a nagy, intim találkozás ezúttal elmarad.

Séta a Parkerődől Dozmatra
Ez mondjuk tetszett
Józing Antal

A Parkerdőben a séta- és futóösvények afféle főutaknak számítanak, ami kényelmesnek kényelmes, de nem túl izgalmas terep. Két kilométer után vadregényesebb lesz a táj, de akkor meg megérkezünk a mezőgazdasági területekhez és a zsendülő vetésekhez.

Séta a Parkerődől Dozmatra
Józing Antal

Méretes zöldellő táblák mellett megyünk el, amik az emberi munkát hirdetik, ez szép és nemes, csakhogy az utakat hatalmas mezőgazdasági gépek is használják, és a keréknyomokon billegni kilométereken át nem túl kényelmes tevékenység.

Séta a Parkerődől Dozmatra, mező, mezőgazdaság, vetés
Nem túl vadregényes
Józing Antal

Valami megmagyarázhatatlan ok miatt sokan ide hordják a szemetet is. Az addig rendben van, hogy itt háborítatlanul lehet bunkónak lenni és szétcseszni a környezetet, csak azt nem értem, ha ezeket a tárgyakat ingyen és bérmentesen el lehet helyezni a különböző hulladékudvarokban, mi a túróért fuvarozzák ide a dzsuvát a földutakon, mígnem egy bozótost nem találnak, ahova aztán le lehet hányni mindent.

Séta a Parkerődől Dozmatra
De miért?
Józing Antal

Dozmattól egy-két kilométerre aztán ismét visszatér az erdő, amit egyáltalán nem bánunk, főleg, hogy ilyen látványban is részünk van.

Séta a Parkerődől Dozmatra
Ez már igazi erdő
Józing Antal

Az utunk éppen a kilátónál lyukad ki, még csak dombnak sem kell kaptatni érte, merthogy – mint kiderül -, eddig is a dombon voltunk.

A kilátóra most nagy figyelmet nem szentelünk, azt már megtettük a korábbi években, ellenben azon elgondolkodunk, hogy hogyan is menjünk vissza.

Séta a Parkerődől Dozmatra
A Krisztina-kilátó
Józing Antal

Eddig 12 kilométert jöttünk, és három órája vagyunk úton. Ugyanarra vissza nem fűlik a fogunk, a serkenő vetésekkel már betelt a szemünk, a traktorvágatokkal meg a lábunk.

A térkép szerint van egy kacskaringósabb túraútvonal, ami a dozmati pihenőparktól indul és az Illés Akadémiánál lyukad ki, de mi úgy döntünk, mára elég a kalandokból, és egyenesen hazamegyünk az országúton.

Végül is abban is ott van a felfedezés izgalma, ha végig gyalogolunk Torony és Sé azon utcáin, amelyeken eddig csak autóval suhantunk el vagy százszor. Még fagyit is veszünk útközben, csakhogy visszapótoljunk valamit a legyalogolt kalóriákból.

Nagyjából 6 kilométer után már Szombathely szélén vagyunk, aztán még 4 a házig, ahol egyrészt örömmel vesszük le a cipőinket, másrészt megállapítjuk, hogy reggel valami jobb útvonalat is kiötölthettünk volna.

Na de egyszer ezt is ki kellett próbálni.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra