Egyszer régen gyertyánfákkal ültették tele a szombathelyi Zanati utat, mára már alig látszik belőle valami

10 éve még nagy tervek voltak a fákkal kapcsolatban, de aztán magukra hagyták őket, hogy elszáradjanak.

Talán már Önnek is feltűnt az a néhány gyertyánfa, ami árvaként álldogál a Zanati úton, és szomorúan nézi, ahogy elhalad előtte a Szombathelyre érkező tömeg. A legközelebbi testvéreiből kórók maradtak, a többieket csak a távolból látja, rokonai meg már karácsonykor sem látogatják meg. Pedig nem mindig volt így.

Zanati úti fák
Egyedül áll a pusztában
Mészáros Zsolt

Az ültetés ötlete nagyjából 10 éve röppent fel legelőször, akkor a városvezetés azt akarta, hogy a Szombathelyre érkező emberek ne csak a kietlen város képét lássák, fogadja őket valami zöld. Végül eldöntötték, hogy fákat telepítenek a Zanati útra, de akkor újabb problémába ütköztek, hiszen attól féltek, hogy a terebélyes lombkoronák az egyik oldalon a biciklisek, a másikon az autósok helyét foglalták volna el.

Tökéletesen illenek Szombathelyhez ezek a fák

Végül úgy döntöttek, hogy oszlopos gyertyánfákkal telepítik be a környéket, hiszen az inkább felfelé nő, és korántsem olyan terebélyes a lombkoronája mint a vetélytársainak. Telitalálat volt az ötlet, hiszen a fák kinézete a római időket idézik, ennél "Savariább" fákat nem is találhattak volna.

Meg is történt a fatelepítés, a kis csemeték egy ideig szépen nőttek, de aztán mintha teljesen elfelejtették volna, hogy ott vannak. A fákat nem nagyon gondozták, csak nagyon ritkán locsolta meg őket valaki. Ennek következtében mára rengeteg kipusztult, egyik másik elszáradt csemetét még ma is megtalálhatjuk. Néhány fa szerencsésebb volt, azok most is szépen zöldellnek, például a Puskás Tivadar utca közelében, ahol teljesen egészségesek a gyertyánok.

Zanati úti fák
Ők viszont szép zöldek, túlélték a nagy gyertyán-apokalipszist
Mészáros Zsolt

Máshol viszont néhány száz méterenként jön velünk szembe egy-egy kevésbé egészséges kinézetű gyertyán. Pedig ha akkor rendesen gondozzák a fákat, mára egy vadregényes fasor fogadná az ingázókat. Helyette viszont ott vannak a romos épületek, amelyek teljesen elveszik az emberek életkedvét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző