Éjjeli versenypálya Szombathelyen: ki száguldozik 160-nal a Brenner Tóbiás körúton?

Megtudtuk, a Szombathelyen éjjelente zajló gyorsulási versenyért egy autós csapat a felelős, melynek egyik tagja most nyilatkozott lapunknak. Sőt, kollégánkat elvitte egy körre is.

„16 éve lakom a Brenner Tóbiás körút mellett, de ennyi idő alatt sem tudtam hozzászokni, hogy egyesek versenypályának használják ezt az utat. Úgy az autósok mind a motorosok„írta Versenypálya a szombathelyi Brenner Tóbiás körúton? 2021. July 21. 07:02 másfél évvel ezelőtt olvasónk a Brenner Tóbiás körúton zajló gyorsulási versenyek miatt. Arra is kitért, hogy a jelenség leginkább este nyolc óra után figyelhető meg.

A helyzet azóta sem változott. Az utóbbi időben ugyanis többen jelezték lapunknak, hogy a Körmendi úton is hasonló zajokra lehet ébredni éjszakánként.

Sokat nem kellett nyomoznunk. Mint megtudtuk, az esti száguldozásokért egy autós „banda” a felelős, melynek egyik, neve elhallgatását kérő tagja nyilatkozott is nekünk. És még azt is megmutatta, milyen egy este az "autóversenyzők" szemszögéből.

Tartjuk a sebességhatárokat

Este kilenc óra körül kezdődött esti – nem túlságosan hosszúnak tűnő – "kalandom", amikor is beszállok az autójába. Ekkortájt már alig van forgalom Szombathelyen, éppen ezért könnyen tudnánk száguldozni. De mégsem tesszük.

Eléggé kiürül a város estére
Nyugat.hu

Egyrészt azért, mert beszélgetőtársam leszögezi: ő – több bandataggal ellentétben – betartja a szabályokat. Elmondása szerint, ha eljön vezetni, csakis azért teszi, hogy nyugis körülmények között mehessen egy-két kört a városban.

Facebookon szerveződnek

Az autózás közben alkalmi sofőröm elárulta: a közösség több kisebb, autóorientált társaságból áll össze. Tagjai több helyen is szoktak találkozni, így például a Haladás-pályánál, az emlékmű melletti parkolóban, a pláza parkolójában, a Körmendi úti OMV-benzinkútnál, stb.

Alig 1-2 autóval lehetett este találkozni
Nyugat.hu

Azt is megtudtam, hogy a csapat egy része a közösségi médiában (különböző Facebook és Instagram-csoportokban) szerveződik. Ők többnyire az autó márkája és típusa alapján találnak egymásra.

Cél a nagyobb sebesség

Utazgatásunk során hamar ráterelődött a szó a cikkünk elején már említett száguldozásokra is. Beszélgetőtársam azt mondja,

teljesítmény-orientáltak az autók, azaz a lényeg, hogy minél több legyen bennük a lóerő.

Magyarul: buherálják a – főként dízeles – autóikat, annak érdekében, hogy azok erősebbek, gyorsabbak legyenek.

A csapat a lényeg

Az esti autókázás vége felé kíváncsi lettem, miért jó valakinek, hogy benne lehet a bandában.

„Ha valaki száguldozni akar, ahhoz nem igazán kell társaság. A banda a kötődés, a közösség miatt van”

– árulta el beszélgetőtársam.

Nemcsak este, nappal is sokan száguldanak a Brenner körúton
Mészáros D. Zsolt

Arra viszont, hogy miért jó másoknak, hogy 160-nal (vagy akár többel is) száguldoznak éjszaka Szombathelyen, csak azt a választ kaptam, hogy

„a szenvedély miatt.”

No meg persze azért, hogy

ők is megmutathassák, hogy ennyivel is tudnak menni.

Mit mond a rendőrség?

A cikkünk elején idézett levél kapcsán korábban megkerestük a rendőrséget is, akik a száguldozások kapcsán közölték:

„Olyan baleseti gócpont, valamint olyan kereszteződés, ahol kiemelkedően sok baleset történt volna, nincs Szombathelyen. Így a megkeresésben szereplő kereszteződésben sem történik több baleset, mint máshol”.

Hozzátették: „A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei rendszeresen elemzik és értékelik a megye közlekedésbiztonsági helyzetét és ennek alapján választják ki az ellenőrzési helyeket”. Ami azt jelenti, hogy szerintük semmi nem indokolja a fokozott ellenőrzést, akár a Brenner Tóbiás körúton, akár a Körmendi úton.

Címlapképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet