Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Évente harmincezer magyar nem éri meg a nyugdíjat

Hatvan év felett az egészség is ritka.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelenleg úgy tűnik, eljön az az idő hamarosan, amikor hetven éves korunkig dolgozunk, mivel növekszik a születéskor várható élettartam. Az azonban csak egy dolog, hogy tovább élünk, de vajon egészségesek leszünk-e? Egyáltalán megérjük-e, hogy nyugdíjasok legyünk? - Tette fel a kérdést a 24.hu , és válaszolni is próbált rá.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Szakemberek úgy vélik, ezekre a kérdésekre nem lehet egzakt választ adni, hiszen senki nem tudja, mit hoz a jövő, de a statisztikák adnak némi támpontot. Ezek szerint viszont a jelenlegi helyzet elég borús: évente ugyanis csaknem harmincezer felnőtt nem éri meg a nyugdíjkorhatárt, és 60 éves kor felett már nemigen számíthatnak egészségre a magyarok.

Kifulladásig
nyugdíjguru.hu

Magyarországon 2005-től vannak adatok arról, mennyi a várható élettartamon belül az egészségben töltött idő. A statisztikai hivatal adatai az eltelt 14 évben jelentős javulás mutattak. A nők a 2005-ös 77 év helyett már 79 éves korukig élhetnek átlagban, és a kezdeti 54 helyett 61 egészségben töltött esztendőre számíthatnak születésükkor. A férfiaknál is javultak a mutatók, 62-ről 72-re emelkedett a születéskor várható élettartam, és 52-ről 60-ra a várhatóan egészségben eltöltött évek száma.

De ha azt is figyelembe vesszük, hogy jelenleg 64 év a nyugdíjkorhatár, és ez 2022-re 65 év lesz, akkor az is nyilvánvaló, hogy várhatóan már évekkel a korhatár elérése előtt nem leszünk egészségesek. Még inkább igaz, hogy nemigen érjük meg egészségesen a nyugdíjat, ha idővel tovább emelkedik a korhatár. Akik már megérték a 65 éves kort, ők is jóval kevesebb évig élhetnek Magyarországon, mint az EU átlaga, és persze kevesebb lehet az egészséges évek száma is.

A felnőtt magyarok közül sokan nem érik meg évente a nyugdíjkorhatárt – majdnem harmincezren, és döntő többségük, több mint 23 ezren már betöltötték az 50 évet. Továbbá, akik elérik a nyugdíjkorhatárt, azok közül nem kevesen vannak, akik csak pár évig élvezhetik a megérdemelt pihenést, a 65 éves kort elérők közül ugyanis évente 13-14 ezren halnak meg öt éven belül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés