Elhunyt Murai Gábor, a Berzsenyi Dániel Főiskola volt oktatója

57 éves volt.

57 éves korában elhunyt Murai Gábor, a Berzsenyi Dániel Főiskola, később Savaria Egyetemi Központ volt oktatója.

Murai Gábor
Bonyhádi Zoltán

Murai Gábor filmesztétikai, kommunikációelméleti tárgyakat oktatott, emellett független filmesként is tevékenykedett.

Később dolgozott a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Központ kiállítás-szervezőjeként, majd a Ferencvárosi Művelődési Központ rendezvényszervezője volt.


Az ELTE Savaria Egyetemi Központ közleménye

Hosszan tartó betegség után 57 éves korában elhunyt Murai Gábor. Szombathelyen mindenekelőtt tanárként, valamint a független filmkészítés elismert alakjaként, és kulturális események szervezőjeként ismerték.

A művészetek, és különösen a filmek iránti érdeklődése egész életét végigkísérte. A nyolcvanas évek közepétől szervezett filmklubokat, meghatározó személyisége volt nem csak a városi, hanem az országos amatőr filmes mozgalomnak. Évekkel később doktori disszertációját is filmes témából készítette. Egyik utolsó munkája a Miszori Zoltán atyáról készített Pásztor című dokumentumfilm.

Jogelőd intézményünkben, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett magyar–népművelő szakos diplomát, majd filozófiát tanult az ELTE-n. A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában sok éven át tanította a kommunikáció és a művelődésszervező szakosokat többek között mozgóképkészítésre, filozófiára és rendezvényszervezésre. Az egyetemi diákok bevonásával szervezett számos városi kulturális esemény fűződik a nevéhez, mint az Angol Szalon, a Tolerancia Fesztivál, a Zsidó Fesztivál.

Az utóbbi tíz évben Budapesten, de továbbra is a kultúra és a művészetek vonzásában élt: képzőművészeti kiállítások, hangversenyek, fesztiválok valósultak meg Gábornak köszönhetően.

Isten nyugosztalja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra