Gyilkosság helyett testi sértésért ítélték el a "zsákost"

Nem emberölésért, hanem halált okozó testi sértésért ítélték el a "zsákos gyilkosként" elhíresült M. Á.-t. A 17 éves lány halálával kapcsolatba hozott fiatalember 2 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott.

2010. májusában különös körülmények között bukkant rá a rendőrség egy fiatal lány holttestére a 87-es út mellett. A bezsákolt, zsugorított holttestet nem sokkal korábban szállították oda egy padlásról. A nyugat.hu elsőként foglalkozott az üggyel, megtudtuk, ki az áldozat és ki a feltételezett elkövető és még a helyszíneket is sikerült azonosítanunk. Több kérdés azonban nyitva maradt, erre a választ a bíróságtól vártuk, azonban nem kaptunk maradéktalanul feleletet minden kérdésünkre. Így arra sem, hogy vajon minek hitte a vádlott testvére az emberi test formájú és méretű, kibírhatatlan bűzt árasztó nehéz zsákot, amit segített testvérének kivinni a városból és ott megszabadultak tőle?

Itt lógott a holttest - csigával húzta magasba
Itt lógott a holttest - csigával húzta magasba
Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

Az ítélethirdetésre ma került sor Szombathelyen. Az MTI beszámolója alapján halált okozó testi sértésben mondta ki bűnösnek jogerős ítéletében, és 2 év 8 hónapi börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék szerdán M. Á.-t, aki egy 17 éves lány halálát okozta; a férfit büntetőperének kezdetén még emberöléssel vádolta az ügyészség.

A bíróság, miután az ügyészség a szerdai tárgyalási napon halált okozó testi sértésre módosította a vádat, ítéletében szintén úgy foglalt állást, hogy a vádlott nem akarta a sértett halálát, márpedig ennek hiányában jogilag nem állapítható meg az emberölés.

Előzetesbe helyezés előtt
Előzetesbe helyezés előtt
Tánczos Mihály

Az eset a sajtóban "zsákos ügyként" vált ismertté, mert miután a férfi egy szóváltás hevében hanyatt lökte a fiatal lányt - aki ennek következtében eszméletét veszítette, majd saját nyálát belélegezve megfulladt - hetekig rejtegette a holttestet egy zsákban a házuk padlásán.

A vádlott és a sértett 2010 márciusában ismerkedett meg egymással, majd a lány többször kérte a 24 éves férfit, hogy szerezzen meg neki egy kért mobiltelefont.

A nyomok alapján itt heverhetett a zsákba csavart holttest - jobbra egy pár gumikesztyű
A nyomok alapján itt heverhetett a zsákba csavart holttest - jobbra egy pár gumikesztyű
Tánczos Mihály

A bűncselekmény napján a híváslisták alapján 11 alkalommal bonyolítottak néhány másodperces telefonbeszélgetést, majd a lány megjelent a vádlott lakásán, de a férfi nem engedte be. A nő ennek ellenére felment a ház padlására és elkezdte összepakolni az ott talált, a vádlott tulajdonát képező holmit, hogy azt magával vigye. A férfi meghallotta a padlásról beszűrődő zajt, felment, ekkor alakult ki közöttük a szóváltás. A férfi mindkét kezével meglökte a nőt, aki megtántorodott, hátralépett, közben megakadt a lába egy gerendában, és hanyatt zuhant.

A lány utolsó képe az újságból kivágott körözési kép
A lány utolsó képe az újságból kivágott körözési kép
Tánczos Mihály

A vádlott hallotta, hogy a nő hörög, de vallomása szerint azt gondolta, hogy majd magához tér és dörömbölni fog, hogy engedje ki. Bezárta a padlásajtót és csak másnap tért vissza, ekkor nyilvánvalóvá vált számára, hogy a lány meghalt.

A perben felkért pszichiáter szakértői véleménye szerint a vádlott személyiségzavarban szenved, ami azonban nem korlátozza őt tettei súlyának és következményeinek felmérésében. Jellemző azonban rá az érzelmi sivárság, ami a bíróság szerint abban is megnyilvánult, hogy nem segített a földön fekvő, eszméletlen lánynak, és gondatlanságával a sértett halálát okozta.

Az ítélet indoklása nem tért ki részletesen arra, hogy mi történt a halál után a holttesttel. Az ügyész a vádbeszédében is csak annyit említett, hogy a vádlott "mindent megtett" a holttest eltüntetéséért. A fiatal lány holttestét végül a zsákban a vádlott és lánytestvére egy Szombathelyhez közeli erdős részre szállította úgy, hogy a testvér nem is tudta, mit rejt a zsák.

A Szombathelyi Törvényszék ítéletében a vádlottat mellékbüntetésül három évre eltiltotta közügyek gyakorlásától, és kötelezte 2 millió 177 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Nem hozott viszont döntést a sértett hozzátartozóinak 10 millió forint nem vagyoni kár iránti igényéről. Az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője pedig elfogadta az ítéletet, így az jogerős.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Fiatal nő az áldozat - Zsákban tárolták a halottat egy szombathelyi padláson (Frissítve)

Kibírhatatlan szagról érkezett bejelentés a rendőrségre Szombathelyről, a Széll Kálmán utcából, de a padláson lógó zsák a rendőrök kiérkezésére eltűnt. Kiderült, hogy hulla volt benne.

Huszonéves férfit gyanúsítanak a gyilkossággal?

Egy huszonéves férfit gyanúsít a rendőrség a zsákban talált lány meggyilkolásával meg nem erősített információink szerint. Megtaláltuk azt a helyet is, ahol kidobták a fiatal lány holttestét rejtő zsákot és jártunk a szomszéd padláson, beszéltünk sok emberrel. Rejtélyes ügy, sok szempontból.

Megkezdődött a "zsákos gyilkosság" gyanúsítottjának tárgyalása

Tavaly májusban egy zsákba rejtett, kötelekkel zsugorított női holttestet találtak Szombathely határában. A fiatal lány teste két hónapig egy padláson lógott.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló