Biztos, hogy nem fogadja el a szombathelyi közgyűlés a polgármester által beterjesztett költségvetést

A bizottságokat is át akarják szervezni – mondta Nemény András, az Éljen Szombathely-frakció vezetője. Hatalomátvétel Szombathelyen?

Miközben január közepe óta vártuk a közgyűlés összehívását, hiába, a mai napon két órán belül megtudtuk, hogy február 28-án lesz a következő, és azt is, hogy azonnal két közgyűlés is lesz aznap.

Először rendkívüli, aztán rendes közgyűlés

Kezdődött az Éljen Szombathely-frakció szerda délben érkezett meghívójával, ami egy sajtótájékoztatóról szólt ma 11:30-kor. Azt is írták, hogy a rendkívüli közgyűlésről akarnak tárgyalni, később kiderült, hogy még a múlt héten kezdeményezték a rendkívüli ülést, több napirendi ponttal.

MSZP sajtáj 2019.02.21
Nagy Jácint

Ma aztán, fél órával az ellenzéki sajtótájékoztató előtt, megjött a városháza közleménye , amiben Puskás Tivadar polgármester bejelentette, hogy február 28-ra összehívja a közgyűlést. És ezzel sikerült is megelőznie az ellenzéket, viszont a rendkívüli közgyűlést nem tette okafogyottá.

Nemény András frakcióvezető a sajtótájékoztatón ugyanis kijelentette, így aznap két közgyűlés lesz. Először a rendkívüli, amit az ellenzék kezdeményezett, most nagyon vigyáztak rá, hogy a kezdeményezés megfeleljen minden törvényi előírásnak. Majd következik

rendes

közgyűlés, amit a polgármester hívott össze.

Számítanak Balassa és Molnár Miklós szavazataira is

A rendkívüli ülésre olyan napirendi pontokat készítettek elő, amelyek a város működőképességét biztosítják a következő nyolc hónapban, az őszi önkormányzati választásokig – mondta, és hozzátette, számítanak Balassa Péter (Jobbik) és Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) szavazataira is.

Így reményeik szerint sikerül elfogadni, hogy minden hónap utolsó hetében legyen közgyűlés, jelenleg ezt ad hoc jelleggel hívja össze a polgármester. Meg akarják növelni a közgyűlési hatásköröket, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2014-ben megalakított mamutbizottságokra átruházott döntési jogokat vissza akarják adni a közgyűlésnek. Így a közgyűlés dönthet majd a kisebb ügyekben is.

Ide tartozik, hogy a bizottsági helyeket paritásos alapon akarják feltölteni, vagyis olyan arányban kiosztani a képviselők között, amilyen arányt elértek a frakciók a választásokon. Ott akarnak lenni az önkormányzati cégek ellenőrzésénél is, ez elsősorban a Vasivíz Zrt-t jelenti, a nagy cégnél sem az igazgatóságban sem a felügyelőbizottságban nincs ellenzéki képviselő.

A közbeszerzésekre is rá akarnak látni

A közbeszerzési bizottságot is át akarják alakítani, jelenleg a hivatal vezetői alkotják a bizottságot, ők pedig munkaviszonyban vannak az önkormányzatnál, ami utasításos rendszert is jelenthet. Azt akarják, hogy képviselők is tagjai legyenek a közbeszerzési bizottságnak.

MSZP sajtáj 2019.02.21
Nagy Jácint

Nemény megjegyezte, hiába kérte annak eltörlését, most is érvényes, hogy képviselők csak a polgármesteren keresztül kérhetnek információkat a hivatal osztályvezetőitől és az önkormányzati cégek vezetőitől. Ezzel pedig ellehetetleníti a képviselői munkát.

Nemény kijelentette, nem igaz, hogy Puskás Tivadar egyeztetett a költségvetésről, pedig nemrég ezt jelentette be Elkészült Szombathely költségvetése - közölte a városháza, de ehhez közgyűlési döntés kell 2019. February 15. 12:52 a polgármester. Egyetlen frakcióvezetői megbeszélés volt, de ott Puskás csupán felolvasta a főbb számokat, amiket a tavalyi év bázisszámai alapján alakítottak ki.

Van tervük a városi lapra

A költségvetés megszavazásához a Fidesznek kell még egy szavazat kívülről, Nemény célzott is rá, hogy csak akkor szavazzák meg a rendeletet, ha abban benne lesznek az ellenzéki javaslatok is. Be is terjesztettek sok módosító indítványt. Például azt, hogy különítsenek el pénzt a játszóterek, az utak, járdák buszmegállók felújítására.

A közvilágítás felújítását Az új lámpákkal is szuper lehetne a szombathelyi közvilágítás, de ehhez kevés a 1,14 milliárd forint 2019. February 18. 07:48 le akarják állítani, szerintük ugyanis óriási hibát követett el a szerződés aláírásával a polgármester. Mert a szerződésben nincs szó a karbantartásról, és nincs garancia a költségcsökkenés okozta megtérülésre sem, pedig ebből akarják fizetni a lízingdíjat. A lámpatesteket sem cserélik, csak az izzókat. Ezért a cserék azonnali leállítását és szakértői vizsgálatot kérnek, Nemény szerint egyértelmű, hogy felsőbb szintről jövő politikai utasítás alapján kötötték meg a szerződést.

Újra akarják indítani még a választások előtt a városi lapot is, egy kérdésre a frakcióvezető azt mondta, vannak elképzeléseik a lap elfogulatlan működésének biztosítására.

MSZP sajtáj 2019.02.21
Nagy Jácint

Meg akarják vizsgálni a Városfejlesztési Kft. működését is, a cég nemrég 800 milliót kapott egy projektre, amit a kábítószerbotrányba keveredett és ezért a közéletből távozott Lazáry Viktor volt alpolgármester vezet. Nemény kijelentette, Lazáry neve nem garancia a pénz hasznos elköltésére, megjegyezte, érdekes, hogy Lazáry tehet fel kérdéseket a cégvezetőknek, a képviselők viszont nem.

Fideszes potentátok kapják a civil szervezeteknek járó pénzeket

Szintén ellenőrizni akarják a civil szervezetek támogatásait, ugyanis csak olyan szervezetek kapnak önkormányzati pénzt, amihez köze van valamelyik fideszes potentátnak. Meg is nevezte Farkas Csabát, aki az Őrvidékház vezetője volt, Gál Sándort, aki Farkas helyetteseként dolgozott, majd a Fidesz alelnöke és a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. ügyvezetője lett. Horváth Csabát, aki városi képviselő volt, ő egyébként azt az egyesületet vezeti, amelyik nemrég lemondásra szólította fel Lemondásra és távozásra szólította fel Molnár Miklós alpolgármestert egy civilnek mondott szervezet 2019. January 14. 17:57 Molnár Miklós alpolgármestert. És Sátory Károlyt, aki jelenleg is képviselő.

Nemény kijelentette, nincs sok pénze a városnak, de ami van, azt arra kell fordítani, ahol szükség van rá. Megjegyezte, tiszta, átlátható viszonyokat akarnak a következő nyolc hónapra, utána ez már természetes lesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet