Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Az új lámpákkal is szuper lehetne a szombathelyi közvilágítás, de ehhez kevés az 1,14 milliárd forint

Több lámpaoszlop és több lámpa kellene, ráadásul borítékolva van az üzemzavar.

Kitört a lámpaháború Szombathelyen – írtuk február elején Kitört a lámpaháború Szombathelyen 2019. February 06. 12:42 , miután kiderült Csendben elkezdték kicserélni Szombathelyen a világítótesteket, terjed a sötétség 2019. February 03. 10:34 , hogy csendben elkezdték LED-es lámpákra cserélni Szombathely közvilágítását. Némi kutakodás után azt is megtudtuk A Tiborcz-féle Elios volt üzleti partnerei állnak a szombathelyi lámpacserék mögött 2019. February 04. 13:57 , hogy a Tiborcz-féle Elios Kft. üzleti partnere, a Roneko Kft. lett a közbeszerzésen nyertes K&H Bank egyik alvállalkozója, ők cserélik a lámpákat, a külföldi tulajdonban lévő TUNGSRAM-Schreder Zrt. pedig szállítja a LED-lámpákat.

Közvilágítás-Olad
Lámpacsere után az oladi lakótelepen
Nagy Jácint

Az egész városra kiterjedő csere 1,14 milliárd forintba kerül, ezt tulajdonképpen hitelként vette fel a város. A szerződésben rögzített konstrukció szerint a K&H Bank kifizeti a két alvállalkozót, az új lámpákat lízingbe adja az önkormányzatnak, a város pedig 12 évig fizeti a lízingdíjat. A LED-es lámpáktól 50 százalékos energiamegtakarítást várnak, az önkormányzat a megtakarított összegből akarja fizetni a törlesztést.

Közvilágítás-Székely Bertalan
A Székely Bertalan utcában
Nagy Jácint

Az említett lámpaháborúra Kitört a lámpaháború Szombathelyen 2019. February 06. 12:42 az adott okot, hogy a már felújított városrészeken bőven találni olyan részt, ahol ragyogóan fényes, problémamentes a világítás, és olyat is, ahol sötétség van a két egymás melletti lámpaoszlop között.

Ennek okára előző cikkünkben Kitört a lámpaháború Szombathelyen 2019. February 06. 12:42 már céloztunk, de beszéltünk több szakemberrel, akik megerősítették, hogy a lényeg a lámpaoszlopok távolsága. A LED-lámpák ugyanis kevesebb szórt fényt bocsátanak ki, röviden azt lehet mondani, csak az alattuk lévő, szűk területet világítják meg. Erre itt egy példa Oladról:

Közvilágítás-Olad
Nagy Jácint

Távolabbról nézve:

Közvilágítás-Olad
Nagy Jácint

Persze, ahol közel vannak egymáshoz az oszlopok, ez nem látszik, ilyen a Minerva-lakópark:

Közvilágítás-Minerva
Nagy Jácint

Fogtunk hát egy hosszú mérőszalagot, és elkezdtük méricskélni, mekkora az a minimális távolság két oszlop között, ami mellett teljes közvilágítást nyújtanak az új lámpák.

A Minerva lakóparkban 30 méterre állnak egymástól az oszlopok, itt nincs gond:

Nagy Jácint - K.D.

Hasonló a helyzet a Pipacs utcában, itt változó az oszlopok közti távolság az adottságok miatt, de itt is jól teljesítenek a lámpák:

Nagy Jácint - K.D.

A Paragvárin viszont sikerült olyan fotót készíteni, ahol látszik az eltérés, Ezen a szakaszon 20 méterre vannak egymástól az oszlopok, azon a részen szép világos van, de egy lámpa nem világít, így a 40 méteres távolságot már nem képes legyőzni a LED-világítás.

Nagy Jácint - K.D.

Egyébként a belvárosban és környékén, valamint az új építésű területeken (például lakóparkok) sűrűbben vannak a lámpaoszlopok, ezeken a részeken nem is lesz panasz az új világításra.

A külső városrészeken viszont van, ahol 40-50 méter az oszlopok távolsága, ott bizony a sötétségből lesz több a lámpacserék után.

Persze, lenne megoldás. Egyszerűen új lámpaoszlopokat kellene kirakni a meglévők közé, és máris fényárban úszna mindent. Igen ám, de a közbeszerzési szerződés, és így a lízingszerződés sem tartalmazza új lámpaoszlopok telepítését. Vagyis, erre nem elég az 1,14 milliárd forint.

Közvilágítás-Paragvári
Paragvári út
Nagy Jácint

Feljebb írtuk azt is, hogy 50 százalékos megtakarítást várnak az új lámpáktól, és ebből fizetnék a lízingdíjat. Ez a megtakarítás viszont elúszik, ha több lámpaoszlopot állítanak, az új lámpák is fogyasztanák az energiát. Vagyis

az új lámpaoszlopok költségei és a több lámpa miatti többlet áramfogyasztás miatt a megoldás az önkormányzat költségvetését terhelné, milliárdos nagyságrendben.

Ezt biztosan nem vállalja a költségvetés, tehát maradnak a sötét területek.

Közvilágítás-Olad
Ez is Olad
Nagy Jácint

De van más is. Egy szakember azt mondta, a LED-es lámpákat úgy kell elképzelni, hogy nem csak az izzót cserélik, hanem egy komplett panelt építenek be a lámpaoszlopokra. Viszont

nem cserélik ki sem az oszlopokat, sem az áramot továbbító vezetékeket, biztosítékokat, reléket.

Ezeket a berendezéseket pedig a régi lámpákra tervezték, ráadásul eléggé el is öregedtek már. Így a rendszerbe kódolva van a meghibásodás, ami további bosszúságokat okoz és még több pénzt követel majd.

Egy másik szakember azt mondta, az egész LED-es hullám úgy indult, hogy nagyon sok LED-es lámpát (panelt) legyártottak konkrét megrendelés nélkül. Mivel az állam és az önkormányzatok a legnagyobb lámpafogyasztók, ezért ajánlották fel nekik a legyártott készleteket, ehhez találtak megfelelő hátszéllel és szerelési kapacitással rendelkező partnert (Elios Kft.) is, és így indult el a LED-es közvilágítási hullám.

Információink szerint ezeket a lámpákat nem is tesztelték hosszú távra, kültéri körülmények között, így azt sem lehet tudni pontosan, meddig működnek. Ha meghibásodnak, akkor az újabb költségekkel jár.

Azt nem tudjuk, hogy az önkormányzat végzett-e hatásvizsgálatokat, kérdéseinkre nem válaszolnak. De nagyon úgy tűnik, hogy átgondolatlanul és gyorsan vágtak bele a lámpacserébe, amit az is bizonyít, hogy csendben, szalagátvágás és közlemények nélkül kezdték el a munkát.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet