Elkészült az első magyar mentőkerékpár

Jövő tavasztól állnak majd szolgálatba az Országos Mentőszolgálat új egységének tagjai, a biciklis mentősök.

Az elektromos mentőbicikli prototípusát és a hozzá tartozó felszerelést Kramarics Tamás, az első kerékpáros mentőápoló mutatta be az augusztus 27-ei Városligeti Mentőnapon.

Kiderült, hogy a kétkerekűn elhelyezett csaknem 20 kilogrammos táskában nagyjából minden megtalálható, ami egy mentőgépkocsin: oxigén, félautomata defibrillátor, vénabiztosító eszközök, fertőtlenítő, illetve egy úgynevezett intraosszeális fúró, amivel a beteg sípcsontjába tudnak a mentősök tűt helyezni, amennyiben nem találnak vénát a páciensen – számolt be róla a napi.hu .

Magyar mentőkerékpár
MTI

A bringát használó mentőápoló egy különleges bukósisakot is visel majd, ami érzékeli, ha nagy ütődés éri, például egy baleset során, és automatikusan sms-t küld a mentésirányítónak, aki ez alapján azonnal felveszi a kapcsolatot a bajba került mentőssel.

Az alapfelszereléshez tartozik még egy fekete rövidnadrág (a bringákat tavasztól őszig tervezik majd szolgálatba állítani, hideg időszakban pedig szünetel majd a szolgálat), illetve egy napszemüveg, és bicikliskesztyű is.

A budapesti biciklis mentősök jövő tavasztól állnak majd szolgálatba a főváros belső, forgalmas területein. Erre főleg azért van szükség, mert a napi akár háromezer segélyhívás egyharmada a fővárosból érkezik, így nem ritka, hogy ide az ország más pontjairól kell átvezényelni mentőket, mert a budapestiek nem győzik az iramot.

A későbbiekben a tapasztalatokat elemezve és mérlegelve más városokra is kiterjeszthetik ezt a mentési módszert.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech