Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdtek visszaszivárogni Ausztriába a magyar munkavállalók

23 ezren veszítették el állásukat. Most 78 ezren vannak hivatalosan, legtöbben Burgenlandban, Bécsben és Alsó-Ausztriában.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy arról lapunk is beszámolt Ez rekord: közel 100 ezer magyar dolgozik Ausztriában - és nem csak betanított munkából élnek 2019. September 11. 16:22 , a koronavírus-járvány előtt minden korábbinál több magyar dolgozott Ausztriában.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Az ORF adatai szerint februárban már több mint százezren voltak (101.305), akik munkát vállaltak a nyugati szomszédunknál.

Ugyanakkor a járvány pillanatok alatt leépítette a munkahelyeket, és márciusban már „csak” 78 ezer 62 volt az a szám.

Ez azt jelenti, hogy néhány hét alatt körülbelül 23 ezer magyar veszítette el az állását, ami hatalmas szám, de egyáltalán nem meglepő, tekintettel a határzárra, és arra, hogy számos honfitársunk a járványtól leginkább sújtott vendéglátásban dolgozik a határ túloldalán.

Bécsben több mint 15 ezer magyar dolgozik
Miroslav Petrasko @ Flickr

Ugyanakkor az áprilisi számok azt mutatják, megkezdődött a magyar munkavállalók „visszaszivárgása” Ausztriába.

Ha minimális mértékben is, de ismét emelkedett a számuk: április végén már 78 315 magyar dolgozott Ausztriában, ami a németek után (98 058) a legnagyobb külföldi csoportnak számít. (A harmadik legtöbb munkavállalót egyébként törökök küldik: az ő számuk áprilisban 53 058 volt.)

Nem nagy meglepetés, hogy a legtöbb magyar Burgenlandban dolgozik (16 309), de nem sokkal van elmaradva tőle Alsó-Ausztria (16 181) és Bécs (15 735) sem.

Április végén a legkevesebb magyar a magyar határtól távol levő Vorarlbergben dolgozott (1653).

Nem nehéz megjósolni, hogy az osztrák éttermek és szállodák elindulásával ismét megnő az Ausztriában munkát vállaló magyarok száma.

A két ország között várhatóan június közepén nyitják meg teljesen a határt.

Forrás: Orf.at, Sozialversicherung.at

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés