Ellenzéki reakciók Novák Katalin lemondására

"Nem szabad megengedni Orbánnak, hogy ismét ő válasszon."

Bejelentette lemondását Novák Katalin Lemondott Novák Katalin February 10. 17:36 az államfői posztról, illetve Varga Judit is közleményt adott ki a visszavonulásáról, az érkező ellenzéki reakciókat itt gyűjtjük össze:

Az ellenzéki reakciókból látszik, hogy váratlanul érhette őket Varga Judit távozása, mert az első közleményeikben továbbra is a volt igazságügyi miniszter felelősségvállalását hiányolták.

A DK azt kezdeményezi, hogy közvetlenül az emberek döntsenek az új köztársasági elnökről!

"Magyarország három legutóbbi köztársasági elnökéről is Orbán Viktor döntött. Kettő még a hivatali ideje lejárta előtt megbukott, a harmadik pedig csak súlytalan aláírógépként működött, egy pillanatig sem betöltve a köztársasági elnök valós szerepét.

Azért, hogy ez ne történhessen meg újra, az Árnyékkormány programjával összhangban azt kezdeményezzük, hogy ne Orbán Viktor és az Országgyűlés, hanem az emberek döntsenek az új köztársasági elnök személyéről, ahogy ez Európa legtöbb országában is kitűnően működik.

Az ehhez szükséges javaslatot benyújtjuk a parlamenthez, a közvetlen köztársaságielnök-választás költségeinek minimalizálásáért pedig azt javasoljuk, hogy ez a választás is június 9-én, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokkal egy időben legyen.

Ezzel párhuzamosan pedig aláírásgyűjtést is indítunk a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett, hogy minél több magyar ember támogatását szerezzük meg. Nem szabad megengedni Orbánnak, hogy ismét ő válasszon."

LMP Ungár Péter Facebook-bejegyzése Novák Katalin lemondása kapcsán

"Lemondott Magyarország köztársasági elnöke. Novák Katalin helyes döntést hozott, ugyanakkor döntésével nem tudja helyrehozni azt a kárt, amit mi, magyarok, mi mindannyian elszenvedtünk. Hatalmas sebeket kapott a közbizalom és az emberek joggal vonhatják kérdőre a választott politikusaikat: hogy történhetett ez meg? Miért, és milyen indokok alapján?

Jogunk van tudni, az emberek magyarázatot várnak. A magyar polgárok megérdemlik, hogy a választott vezetőik, akiket ők közvetlenül vagy közvetve közjogi méltósággá választottak, magyarázatot adjanak nekik. Ha úgy döntött Novák Katalin, hogy távozásával sem adja meg nekik ezt a magyarázatot, akkor azt Orbán Viktornak kell megtennie.

A Fidesz második köztársasági elnöke bukik meg. Ez nem véletlen. Nem tévedés. Nem mulasztás. Nem hiba. Arra kell gyanakodnunk, hogy ez azért történik meg, mert képtelenek a konszenzusra, a kompromisszumra. Amikor fel kellene mutatni a nemzet egységét, amikor ki kell állni a próbát, akkor elbuknak. Nem mindannyiunkat képviselik, és részérdekektől hajtva döntenek.

Nem Novák Katalinról kell beszélnünk: az Örökkévaló látja csak, hogy tetteinek milyen következményeit kell majd elviselnie. Arról kell beszélnünk, hogy kinek mit kell tennie annak érdekében, hogy a magyar emberek bizalmát megszolgáljuk. A kormánypártokon, és azok vezetőjén van tehát a sor, hogy választ adjon az emberek jogos kérdéseire."

Varga Judit bejelentését is várja a Mi Hazánk.

"A Mi Hazánk szerint szükséges, de nem elégséges Novák Katalin távozása, hiszen Varga Judit ugyanúgy felelős a döntésben, mint a (volt) államfő. Várjuk tehát az ő bejelentését is.

A Mi Hazánk megtartja keddi fáklyás felvonulását Bicskén, hogy az öngyilkos áldozatra is emlékezzen, illetve a gyermekvédelmi rendszer hibái ellen tiltakozzon. Legyen valóban zéró tolerancia a pedofíliával szemben!

Szorgalmazzuk továbbá a közvetlen államfőválasztást, és azt, hogy a legfőbb közjogi méltóság ne pártember, hanem megkérdőjelezhetetlen erkölcsű, a saját szakmájában sikeres ember legyen."

Közvetlen államfőválasztást követel a Momentum.

"A Momentum ma este 6-kor is tüntetést tartott a Sándor-palota előtt, amelyen Hodász András volt katolikus pap mellett Donáth Anna Momentum-elnök és Bedő Dávid országgyűlési képviselő is felszólalt.

Bedő a tüntetésen elmondta: a Momentum kezdeményezi a közvetlen államfőválasztást, mert a Fidesz által jelölt köztársasági elnökök sorra megbuknak – morálisan és politikailag is.

Donáth a tüntetésen elmondta: A lemondások azt üzenik, hogy igenis van ráhatásunk arra, hogy mi történik Magyarországon. Igenis félnek az emberek dühétől.

Hozzátette: Novák lemondott, de nem azért, mert megszólalt a lelkiismerete, hanem mert a Karmelitából ráparancsoltak. Novák megpróbált amögé is bújni, hogy milyen nehéz nőként a politikában. “Valóban nehéz, de nem azért, amit ő mond. Ő nem nőként, emberként volt képtelen megőrizni az integritását. Ennek az országnak szüksége van erős női politikusokra, mint például Solt Ottilia vagy Kósáné Kovács Magda, de nem olyan példákra van szükségük, mint Novák vagy Varga Judit.

Hozzátette: Orbán Viktor most két nő szoknyája mögé bújt, de továbbra is magyarázattal tartozik."

MMM

"A Mindenki Magyarországa Néppárt és a magyar emberek nevében követeljük, hogy Novák Katalin köztársasági elnök utódját ne a Fidesz, hanem a nép válassza meg. Azt is követeljük, hogy hozzák nyilvánosságra az összes Fidesz-kegyelemben részesített bűnöző nevét és a kormány fordítson az eddigieknél nagyobb figyelmet a szociális és gyermekvédelmi területre.

Üdvözöljük Novák Katalin döntését, amely helyes lépés, de nem elegendő.

Novák Katalin nem egy véletlen hiba miatt mondott le, hiszen pontosan tudta, mit csinál. Varga Judit lemondása elkésett volt - neki a Schadl-Völner ügyben a vádlottak padján a helye. A valódi felelős mindkettőjük főnöke Orbán Viktor, akinek az utasításait követik betűről betűre, szóról szóra. Jellemző, hogy Novák csak a szavazóktól kért bocsánatot, és nem az áldozatoktól.

Követeljük, hogy Novák Katalin utódját ne a Fidesz, hanem a nép válassza - közvetlen köztársasági elnökválasztást! Orbán Viktor és miniszterei soha többé ne engedhessenek szabadon embercsempészeket, baltás gyilkosokat, terroristákat, tolvaj politikusokat - jogállamot, demokráciát, szabad sajtót!

Követeljük, hogy hozzák nyilvánosságra az összes Fidesz-kegyelemben részesített bűnöző nevét! Hány pedofilt és terroristát engedtek még szabadon?

Követeljük, hogy a kormány fordítson az eddigieknél nagyobb figyelmet a szociális és gyermekvédelmi területre, hogy megelőzze a bicskei, vagy éppen a még Böjte Csaba hálózatában is előforduló visszaéléseket!

Gyermekeinket csak akkor tudhatjuk biztonságban, ha nemcsak Novák Katalin, de a maffiaállam valamennyi felelős politikusa távozik a közéletből! Bűnözőket a börtönbe, becsületes embereket a közéletbe!"

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet