Lemondott Novák Katalin

Az új elnök hivatalba lépéséig Kövér László helyettesíti.

Novák Katalin nem sokkal ezelőtt az M1 előtt tett nyilatkozatot. Az emberekhez, és nem a politikusokhoz szól. Arról beszél, azért lett elnök, mert szereti a hazáját és hisz az emberekben és a csendes többségben, az egyenes tartásban, a szeretet erejében.

Olyan kegyelmi döntést hozott, mely sokakban értetlenkedést és békétlenséget váltott ki. Érthető, hogy magyarázatot várnak. Áprilisban abban a hitben döntött, hogy az elítélt nem élt vissza a kiszolgáltatott gyerekekkel.

"Hibáztam" - mondta.

Soha nem adna kegyelmet annak, aki gyereket bántalmaz. A gyerek a legfontosabb kincs, a védelmük közös kötelesség. Hiba esetén állampolgárként elvárná, hogy az elnök vállaljon felelősséget, akár azzal hogy lemond.

Bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott. Államfőként utoljára szól most a nemzethez.

Lemondok.

A folytatásról annyit, amennyiben váratlanul mond le a köztársasági elnök, mások a határidők, mint amikor például lejárt az előző államfő mandátuma. Az utóbbi esetben ugyanis előre fel lehet készülni az aktusra, váratlan lemondás esetén viszont nem - írja az ahang.hu.

Persze az is elképzelhető, hogy nem azonnali hatállyal mond le az államfő, arra nem is kötelezhető, így fel lehet készülni a választásra. Maga a választás folyamata egyébként mindkét esetben ugyanaz. Ha mégis azonnali hatállyal mond le tisztségéről a köztársaság elnök, akkor valakinek ideiglenesen be kell tölteni a tisztséget. Ez pedig nem más, mint az Országgyűlés házelnöke, jelen esetben Kövér László. Így azonban az ő helye is megüresedik, amelyet visszatéréséig valamelyik helyettes tölti be.

Az államfővé előlépő házelnök bizonyos jogosítványokkal nem rendelkezik, például nem oszlathatja fel a parlamentet, de egyebekben teljes jogkörrel rendelkezik. Normál esetben a köztársasági elnök mandátumának lejárta előtt 60-90 nappal meg kell ejteni az új választást.

Váratlan lemondás esetén lehetőleg 30 napon belül, a lehető legrövidebb idő alatt kell megválasztani az új államfőt. A jelölteket nem a frakciók ajánlják, hanem 50 képviselő jelölhet, független attól, hogy tagjai-e valamely képviselőcsoportnak vagy sem.

Novák Katalin
MTI/Botár Gergely/ kormany.hu

Összefoglaljuk az elmúlt napok eseményeit.

Novák Katalin tavaly április 27-én kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének. Ő volt az, aki arra kényszerítette az akkori igazgató által szexuálisan zaklatott egyik gyereket, hogy vonja vissza a vallomását. Amint ez a napokban kiderült, ahogyan arról lapunk folyamatosan beszámolt, apránként, de egyre gyorsuló ütemben sűrűsödött össze a botrány.

A pápalátogatás alkalmából tavaly április végén kegyelmet adott Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének February 02. 14:27 Novák Katalin köztársasági elnök a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, akinek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált - írja a 444.

A portál emlékeztetett, az ítélet szerint nemcsak tudta, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, hanem megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében ezzel a szöveggel: „én kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki.” Ezt a hamis vallomást pedig a saját irodájában a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel.

Donáth Anna, a Momentum elnöke később azt írta Novák Katalin alkalmatlan a posztjára – így véli Donáth Anna February 04. 10:45 , Novák Katalin már a megválasztása pillanatában is alkalmatlan volt hivatalára, de most olyan határokat lépett át, amit nem az alkalmatlanság, hanem a társadalomra veszélyesség kategóriájába sorolná.

Novák Katalin
Facebook

Aztán a Momentum politikusai és aktivistái elbontották A Momentum elbontotta a Karmelita előtti kordont és a Sándor-palota elé vitte February 04. 13:22 a Karmelita előtti kordonokat és átvitték a Sándor-palota, a köztársasági elnök hivatala elé, majd “Pedofilvédő Novák Katalin” feliratot lógattak rá amiatt, mert Novák Katalin egy pedofil bűncselekményben résztvevőnek adott kegyelmet.

Később petíciót indított Petíciót indított a DK Novák Katalin lemondatásáért February 06. 08:47 a DK Novák Katalin köztársasági elnök lemondatásáért - írja a párt közleményében.

Úgy vélik, a "pedofilsimogató" köztársasági elnök méltatlanná vált az államfői tisztség betöltésére, miután elnöki kegyelmet adott egy elítélt bűnözőnek, aki pedofil bűncselekmények eltussolásában segédkezett.

A DK szerint Novák Katalin szégyent hozott a köztársasági elnöki tisztségre, ezzel pedig méltatlanná vált annak betöltésére. "Nem engedhetjük meg, hogy Novák Katalin még több pedofilt engedjen szabadon, veszélyeztetve gyerekeinket és unokáinkat! Nem lehet egy pedofilsimogató Magyarország legfőbb közjogi méltósága, nem képviselheti a magyarokat államfőként sem itthon, sem külföldön! Aki pedofiloknak vagy őket segítőknek ad kegyelmet, azt egy európai nemzetnek ki kell vetnie magából" - írták.

Inntől mérték Novák népszerűségét és esetleges lemondását, az eredmény után pedig Orbán Viktor lépett.

" Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem. Ez az én meggyőződésem" - mondja csütörtökön Facebook-oldalára felöltött videójában Orbán Viktor Alkotmánymódosítást kezdeményez Orbán a kegyelmi ügy miatt February 08. 16:47 miniszterelnök.

Közölte,

a kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, ami lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kapjon.

Ezután egy nap alatt ketten is elhagyták Novák Katalin tanácsadói csapatát. Gundel Takács Gábor Gundel Takács Gábor otthagyja Novák Katalin tanácsadó testületét February 08. 17:43 és Lackfi János Lackfi János sem lesz Novák Katalin tanácsadója a továbbiakban February 09. 07:25 után Szörényi Szörényi Levente is otthagyja Novák Katalin tanácsadói csapatát February 09. 14:27 volt a harmadik, elhagyta a testületet.

A 444 információi szerint a köztársasági elnök stábja próbált magyarázatot adni Novák megpróbált magyarázatot adni Orbánnak a kegyelmi botrányra February 09. 16:34 kegyelmi döntésére, de a miniszterelnök munkatársa utalt arra, hogy Orbán nem fogadta el a magyarázatot, és hogy azzal Novák tartozik a nyilvánosságnak.

Novák Katalin
MTI/Soós Lajos

Orbán stábtagja elmondta, hogy a döntés a köztársasági elnök felelőssége, és „a miniszterelnöknek nem volt választása, mint megvédeni méltatlan helyzetbe hozott politikai közösségét”.

Szombattól minden este tüntetést szervez A Momentum mostantól minden nap tüntet majd a Sándor-palota előtt February 09. 19:27 a Sándor-palota elé a Momentum egészen addig, amíg Novák Katalin le nem mond - hangzott el a pénteki tüntetésen. Novák Katalin lemondásért tüntetnek Budapesten February 09. 17:56

Az ellenzéki párt elnöke elmondta, több vidéki városban - köztük Debrecenben, Szegeden és Egerben - is szerveznek már tüntetéseket. Azt kérte mindenkitől, hogy menjen el tüntetni akár itthon, akár külföldön - merthogy a Momentum külföldi szervezeti is ott lesznek a nagykövetségek előtt és várnak mindenkit, akinek fontos ez az ügy.

„Ennél nagyobb megalázás elnököt nem nagyon érhet az őt megválasztó és támogató politikai többség részéről” – írta Facebook-oldalán Török Gábor annak kapcsán, hogy Novák Katalin hivatala csütörtökön közölte, a köztársasági elnök „jó szívvel” fogja aláírni azt az Orbán Viktor által benyújtott alkotmánymódosítást, amely pont azt akadályozza majd meg, hogy a jövőben a bicskei igazgatóhelyetteséhez hasonló kegyelmi döntéseket hozhasson.

A politikai elemző szerint a köztársasági elnök politikai karrierjének még akkor is vége, „ha ezt egyelőre nem veszi észre, és még akkor is, ha esetleg hivatalban marad”.

Mindeközben, mintha mi sem történt volna.

„Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos látogatásra Itthon a botrány, Novák Katalin pedig elrepül Katarba February 09. 09:34 utazik Katarba. Az államfőt katonai tiszteletadás mellett fogadja majd Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír” – közölte a Sándor-palota csütörtök este, amit a klubradio.hu vett észre. Az államfő tavaly augusztusban fogadta Katar emírjét Budapesten, aki meghívta őt.

Nem sokkal ezelőtt pedig:

Leszállt az a honvédségi gép, amivel Novák Katalin utazhatott vissza Budapestre - írja a hvg.

A gépet távol a kíváncsi szemektől, az 1-es terminálon parkolták le. Ez azért is furcsa, mert Novák útjai előtt és után legtöbbször a köztársasági elnök a 2-es terminálnál szokott parkolni a gép, igaz, mindenkori utasai az épületbe soha nem mennek be.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet