Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Sokunknak hiányozni fog a Velemi Gesztenyeünnep

Tekintsen vissza velünk az előző évek ünnepeire, és reménykedjünk együtt, hogy jövőre megint papírzacskóból majszolhatjuk a sült gesztenyét a velemi utcákon.

Van itt Vas megyében egy idilli kis falu, amiről, ha beütjük a Google-be a "legszebb magyar falvak" szavakat, majdnem minden találatban olvashatunk. Ez a falu Velem.

Mi olyan nagy cucc ebben a Velemben - tettem fel magamban a kérdést, mikor nem is oly régen szombathelyi lakossá lettem. Miért akar mindig minden barátom ott kirándulni, miért "kötelező" a részvétel, ha ott történik valami?

Velemi Gesztenyenapok
Gomolygó füst és hömpölygő tömeg a velemi utcákon
Garai Antal Atom

Aztán egy csapásra megértettem, mikor én is megnéztem magamnak a falut. Olyan itt, mintha megállt volna az idő. Na nem a rossz értelemben, ahogy máskor az elmaradott, elszegényedett és feledésbe merült helyeket jellemezzük. Sokkal inkább úgy, mint ahogy a mesékben szokott.

Velemben azt éreztem, hogy természet és ember elválaszthatatlan egymástól, hogy van itt egy falu, ahol az emberek úgy döntöttek, nem kérnek a felturbózott életvitelből; a csendet, a nyugalmat, az egészséget és a természetet választották helyette.

Aztán eszembe jutott, hogy jártam én már Velemben, többször is, úgy tíz-tizenöt évvel ezelőtt. Alsós koromban ugyanis a szüleimmel ellátogattunk a Velemi Gesztenyenapokra. A rendezvény népszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Győrben éltünk akkoriban, s onnan jöttünk el minden évben.

Velemi Gesztenyenapok
A gesztenyesütés itt nem csak úgy megtörténik, kultúrája van
Garai Antal Atom

Imádtam a Paprika Jancsit, a kerámiázást, a gólyalábasokat, a gombakereső erdei túrákat, de persze legjobban a finom sült gesztenyét imádtam.

Gesztenyeünnep Velem, 2012
A gyerekek kedvencei, a gólyalábasok
Garai Antal Atom

A Velemi Gesztenyeünnep idén a járvány miatt elmarad, emiatt meg mi bánkódunk sokan, de annyira azért mégse búslakodjunk, hisz rengeteg fotónk van az előző évekből, melyeken elnosztalgiázhatunk, és reménykedhetünk, hogy jövőre már semmi nem áll a gesztenye megünneplésének útjába.

Gesztenyeünnep - Velem
Szebbnél szebb kézműves termékek a vásárban
Garai Antal Atom
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra