Ilyen a külföldi turisták között megmártózni a Gellért fürdőben

Régóta szemezgettem a világ talán legszebb fürdőjének fotóival. Aztán belenyúltam a zsebembe, de a papucsot otthon felejtettem.

Néhány évvel ezelőtt meghívtak egy esti dunai hajókázásra. Naplementekor indultunk valahonnan a Belgrád rakpartról, és miközben pohárral a kézben jöttünk-mentünk a fedélzeten, felkapcsolták a parton lévő épületek díszkivilágítását. Én pedig egyike voltam azoknak a külföldi turistáknak, akik elalélnak Budapest látványán.

Magunktól valahogy nem fizetünk be ilyen túrákra. Ahogy nem ülünk térünk be a Váci utca üzleteibe és nem ülünk le egy koktélra a Hotel Intercontinental teraszán sem. És nem feltétlenül azért, mert drága.

Azt érezzük, nem mi vagyunk a célcsoport.

Tudom, hogy nem a legjobb a párhuzam, de mégis hasonlót éreztem eddig a Gellért fürdő esetében.

Kívülről sem pont olyan, mint Bük vagy Sárvár
Gellertfurdo.hu

Meglehetősen lelkes fürdőjárók vagyunk, végigjártuk már Magyarország fürdőinek zömét, részben Ausztriát is, sőr a fővárosban is megmártóztunk már itt-ott (Dagály, Palatinus stb.), de a legismertebb, legpatinásabb valahogy kimaradt; ahogy korábban az esti hajózás is.

De végig ott motoszkált a fejemben, hogy egyszer csak meg kellene nézni a Gellértet; ahogy a királyi koronát a parlamentben vagy a Kilenclyukú hidat Hortobágyon.

Egy októberi hétköznapon jött egy nagy nap.

A parkolásról, ha már egyszer így alakult

Szinte soha nem járok sehova autóval Budapesten, de mivel az újpesti P+R parkoló már megtelt (ez is megérne egy misét), így arra a következtetésre jutok, hogy mindegy, hogy hol fizetem a pénzt, menjünk hát autóval a Petőfi-híd budai hídfőjéhez, hétköznap délelőtt 10 körül csak nincs akkora forgalom a városban.

Rossz döntés volt.

Araszolva mászunk át a belvároson, nem értem, mit keres itt ez a sok autó, és mit keresek közöttük én. Végül is elérem a fürdőt, ahol hely is lenne 440 illetve 265 Ft/óráért, de maximum 4 órára lehet jegyet venni.

Gellért fürdő
Érdemes elsétálni a közeli villák felé is
Gellertfurdo.hu

Viszont hoppá, kicsivel odébb, fenn a hegyen már ingyen lehet parkolni, ami egyrészt örvendetes, másrészt lehetőséget ad egy sétára a Gellért-hegyi villák között. Ez utóbbiak látványa arra jó, hogy az ember elgondolkodjon a világ folyásáról, abban a saját helyzetéről és szerepéről.

No, de semmi kitérő, irány a fürdő.

Mennyire drága?

Kétségtelenül impozáns az előcsarnok, és az is kétségtelen, hogy kevés a magyar szó. Előttünk oroszok, mögöttünk amerikaiak állnak a sorban, lám, megvan a közös nevező és egyben országunk szimbolikus helyzete.

Egy felnőtt belépő a hétköznapon 5900 forint, ami borsosnak tűnik, de minden viszonylagos. Bükre jelenleg 4590 forint a belépő, szaunával 6790.

A legtöbben láthatóan nem sima jegyet vesznek, hanem csomagokat 16 vagy 24 ezer forintért. Ezekhez van szappan, sapka, köntös, papucs, miegymás. Nyilván nem mindenki hoz magáéval ilyeneket New Yorkból, Moszkvából vagy Pekingből.

Papucs nélkül

Mi bénák vagyunk, mert a papucs otthon maradt, így toporgok mezítláb a szekrénynél a hideg kövön, ráadásul ott vannak a jelek, hogy ez kötelező viselet.

Az egyik információs pultnál árulnak csúnyácska fehér egyenpapucsot, de mikor azt mondják, hogy 4000 forint egy pár, ráadásul nincs is a méretünkben, legyintek. Ki is húzzuk papucs nélkül estig, mert a medencék közelében nem feltétlen kellék, de azért jobb, ha ezzel számol majd a kedves olvasó, ha netán ellátogat a Gellértbe.

Októberben például már nem túlzottan praktikus mezítláb futkározni a szabadban.

És ha eltekintünk a papucstól, milyen maga a fürdő?

A Gellért fürdő szép. Nagyon szép. Gyakorlatilag fürdés nélkül is élményt nyújt a több mint 100 éves épületkomplexum, amely annak idején (1918-ben nyitott) csodaszámba ment, és még ma is páratlan az egész világon.

Az oszlopcsarnokokkal, szobrokkal, festett üvegekkel és zsolnai porcelánokkal alaposan kistafírungolt szecessziós épület akár giccses is lehetne, de az akkoriak valahogy ügyesen elkerülték ezt a veszélyt, és az egymásra hajigált stíluskavalkád egy kellemes és magabiztos harmóniává áll össze.

Gellért fürdő
Az uszoda - valószínűleg mindenkinek ismerős
Gellertfurdo.hu

A fürdő messze legismertebb része az uszoda, amely mellesleg először télikert és minigolfpálya volt. A víz uszodai hőfokú, kötelező az úszósapka (ezt vittünk!), de láthatóan kevesen vannak, akik ezért jönnek ide.

Többen vannak, akik az emeleti korlátoknál fotóznak vagy szelfiznek, ugyanitt olasz (cseh, német, francia stb.) tini lányok előszeretettel pucsítanak apró bikinikben, amíg a barátnők elkészítik a legjobb fotóikat, amiket még 50 év múlva is lehet majd mutogatni.

Gellért fürdő
A termálmedencék - És ez a kevésbé dekoratív rész
Gellertfurdo.hu

A járvány miatt még mindig szenvedő budapesti idegenforgalomnak köszönhetően szabad nyugágyakat találunk az emeleten, így van hol megpihenni és olvasgatni a két áztatás között, amelyek leginkább a termálrészlegekben történnek.

Az uszoda mellett ugyanis jobbról balról 2-2 kisebb termálmedence működik, 35-37, illetve 36-40 fokos vizekkel.

Ezek hasonlóképpen, de másként lenyűgözők, mint a nagymedene. Valaha egyik részleg férfi, másik nő volt, most már mindkettő koedukált és mindkettő csodaszép, különösen az egykori női szakasz.

A 36 fokos vízben a végtelenségig lehetne ülni, de persze átmegyünk a negyvenesbe, ahol mindig kevesen vannak. Pár perces ücsörgés után mi is rájövünk, hogy miért.

Gellért fürdő
Zuhanyzók a medencék mellett
Gellertfurdo.hu

Innen a legjobb egyenesen belecsobbanni a hideg merülőmedencébe. Vannak szaunák is, de azokhoz soha nem volt igazán türelmem.

Kimegyünk, aztán bejövünk

Elvileg a fürdő szabadtéri részlege is üzemel, de nagyon nem élünk vele. Nemcsak azért, mert lefagy a lábunk a köveken (nincs papucsunk, ugye), de ezért sem, mert a legendás hullámmedence (ez volt a világon az első!) ilyenkor már nem üzemel. A külső termál működik ugyan, de ezt kihagyjuk, ránézésre ilyen vagy hasonló máshol is van, míg a belső terek tényleg különlegesek.

Gellért fürdő
Nyáron nem rossz a szabadtéri részleg sem
Gellertfurdo.hu

Kapunk-e eleget a pénzünkét?

Azt hiszem, hogy igen. A medencéken kívül számtalan más szolgáltatás is van, a privát kádfürdőtől a gyógyiszapig, de itt nyugati határszélen el vagyunk kényeztetve fürdőügyben, elég csak Sárvárra, Bükre, Zalakarosra vagy Hévízre gondolni, így a Gellértben ezektől nem esünk hanyatt, ahogy a magától a víztől, az általános infrastruktúrától vagy a vendéglátás színvonalától sem.

Gellért fürdő
Nyáron nem rossz a szabadtéri részleg sem
Gellertfurdo.hu

A nap végén még sincs hiányérzetünk, merthogy részei voltunk valaminek, nevezzük történelemnek, patinának, egy letűnt korszaknak, ami emlékezetesebb, minthogy vannak-e óriáscsúszdák és hányféle salátát árulnak a büfében.

Legközelebb feltétlen viszünk papucsot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek