Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ELTE rektora arról, kinek mi a feladata szombathelyi egyetem vezetésében és milyen jövőt képzel el az SEK-nek

Beszélt a SEK gépészképzéséről és a vitát kavart személyi változásokról is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lapunk korábban részletesen foglalkozott az ELTE-SEK vezetése körüli váltásokkal és változásokkal Az ELTE rektora arról, kinek mi a feladata szombathelyi egyetem vezetésében és milyen jövőt képzel el az SEK-nek September 29. 19:23 .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ezek közül a legfontosabb talán, hogy a Zala megyében folytatja munkáját Németh István „Én gombolyagot szeretek kibogozni” - miért távozik a szombathelyi egyetemi központ vezetője? July 03. 07:52 , a szombathelyi intézmény rektorhelyettese.

Utódja nem lesz, de távozásával változik az intézmény vezetési struktúrája: a kvázi egyetemi karként működő Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatót kapott Lenner Tibor személyében, míg Lenkai Nóra SEK-irodavezető rektori biztos pozícióba került. A kinevezés nem volt problémamentes, erről kérdőjelek a szombathelyi egyetem rektori biztosának kinevezése körül címmel számoltunk be Kérdőjelek a szombathelyi egyetem rektori biztosának kinevezése körül July 31. 16:34 .

Lenner Tibor
ELTE Facebook

Mivel nem volt teljesen világos, hogy milyen hatáskörök és feladatok tartoznak az új pozíciónkhoz, kérdéseinkkel az egyetemhez fordultunk még augusztus végén.

Két héttel ezelőtt újra rákérdeztünk a budapesti központban, hogy most aztán most kapjunk értesítést Szombathelyről, hogy kérdéseinket egy belső interjú formájában válaszolta meg Borhy László rektor.

Ezek szerint a rektori biztos, vagyis Lenkai Nóra feladatai:

 • a rendezvények előkészítése, megszervezése és lebonyolítása
 • a városi közéleti és szakmai kapcsolatok koordinálása
 • a rekrutációs (toborzási – a szerk.) törekvések támogatása
 • az egyetem harmadik missziós törekvéseinek elősegítése Szombathelyen és a régióban (erről itt olvashat többet )
 • Ehhez képest „a BDPK vezetése (igazgató, igazgatóhelyettes) teljesen autonóm, feladatkörük elkülönül a rektori megbízottéitól, semmilyen átfedés vagy alá-fölérendeltségi viszony nem áll fenn közöttük" .

  Borhy László rektort, Hamar Imre rektorhelyettest és Lenkai Nórát a napokban fogadta Nemény András polgármester. Az egyeztetésen részt vett László Győző, is alpolgármester. Az egyetem támogatásáról és gépészképzés jövőjéről is beszéltek.
  Szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

  Ráadásul - mondja a rektor - „a világos szervezeti és feladatbeli elkülönítés mellett a rektori megbízott és a BDPK vezetése közötti kiváló emberi kapcsolat is záloga ennek az együttműködésnek, mi több: „a kancellár úr is tervezi a kancelláriai feladatok helyi koordinálását, amely ugyancsak nem érinti a rektori megbízott munkáját és feladatkörét.”

  Borhy László rektor
  Szigeti Tamás / MTA

  Borhy László az interjúban beszél az érzékeny kérdésnek számító szombathelyi gépészképzésről is.

  Erről ezt mondja a rektor:

  "Ez egy bonyolultabb koordináta rendszerben jelentkező kérdés. Jómagam és a rektori vezetés teljes mellszélességgel támogatjuk a szombathelyi gépészképzést, de ez a legkevésbé van a mi kezünkben. A gépészképzés felelőse és működtetője az Informatikai Kar, így a gépészképzés jórészt rajtuk múlik. Ugyancsak meghatározó szerepe van a fenntartó minisztériumnak, hogy a régióban milyen duális képzési koncepciót és súlypontokat támogat. A gépészképzés nem képzelhető el Szombathely Megyei Jogú Város elkötelezettsége és támogatása nélkül. Nem utolsó sorban pedig a régió vállalatainak van jelentős szerepe ebben. Nagyon hálás vagyok az érintett vállalatoknak, hiszen egyértelmű igényeket fogalmaznak meg és biztosítják a képzési-gyakorlati helyszínt a hallgatók számára. Úgy érzem, minden szereplő elkötelezett tehát a szombathelyi gépészképzés mellett, ugyanakkor ebben a kölcsönös viszonyrendszerben kell megtalálni a közös érdekeket. A magam részéről bizakodó vagyok, és ezt a folyamatot mindenben próbálom elősegíteni."

  Ezt most nem próbáljuk értelmezni, inkább megpróbálunk utána járni, hol is tart most az ügy.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés