Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kérdőjelek a szombathelyi egyetem rektori biztosának kinevezése körül

Ki fogja irányítani az ELTE szombathelyi campusát?

A Savaria Egyetemi Központról sok hírt lehetett hallani az utóbbi hetekben. Június végén derült ki, hogy távozik Németh István rektorhelyettes Távozik a szombathelyi ELTE SEK rektorhelyettese 2020. June 30. 19:52 , akivel nemrég interjút is készítettünk „Én gombolyagot szeretek kibogozni” - miért távozik a szombathelyi egyetemi központ vezetője? 2020. July 03. 07:52 . Kiderült, hogy Németh a Pannon Egyetemhez tartozó Zalaegerszegi Egyetemi Központhoz megy dolgozik Megalakult a Zalaegerszegi Egyetemi Központ, vezetője a szombathelyi ELTE SEK volt rektorhelyettese 2020. July 15. 14:48 augusztus 1-től, ahol a műszaki képzések elindítása lesz a feladata.

Irodavezetőből rektori biztos?

A további változásokról nemrég sajtótájékoztatón Megalakult a Zalaegerszegi Egyetemi Központ, vezetője a szombathelyi ELTE SEK volt rektorhelyettese 2020. July 15. 14:48 számoltak be. Például a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ élére igazgató kerül, augusztus 10-ig lehet jelentkezni az erről szóló pályázatra.

És arról is írtunk Megalakult a Zalaegerszegi Egyetemi Központ, vezetője a szombathelyi ELTE SEK volt rektorhelyettese 2020. July 15. 14:48 , hogy Szombathelyen Németh távozásával megszűnik ugyan a rektorhelyettesi pozíció, de a Savaria Egyetemi Központ (SEK) élén lesz egy rektori biztos, aki a kapcsolati és a koordinációs feladatot látja el az ELTE központja és Szombathely között.

Több helyről megerősített információink szerint erre a posztra esélyes Lenkai Nóra, a SEK irodavezetője. Ami többek ellenérzését kiváltotta az oktatói karban.

Ki is lesz a főnök?

Mondván, hogy egy tudományos fokozat nélküli irodavezető lesz kerül vezetői pozícióban. Ráadásul korábban arról volt szó, hogy Németh István pozíciója betöltetlen marad - s most mégis Lenkai töltené be egy kicsit más néven ezt a szerepet.

Középen Németh István, jobbra Lenkai Nóra
Józing Antal

Azt is köztudott, hogy Lenkai Nóra a magánéletben Németh István legfőbb bizalmasa. Így a történteknek lehet olyan olvasata is, hogy a távozó rektorhelyettes egy új állást lobbizott ki a bizalmasának, ezt a verziót is többen említették.

Bonyolult szervezeti felépítés

Az egyetem berkein belül viszont arra is felhívták a figyelmünket, hogy sokan nincsenek tisztában a SEK szervezeti felépítésével. A SEK-en van az önálló költségvetéssel és vezetővel működő Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK), ennek az igazgatói posztjára írtak ki pályázatot, és ide lehet jelentkezni augusztus 10-ig.

A BDTK mellett három intézet van, ezeket közvetlenül Budapestről, az ELTE karairól irányítják. Németh István eddig mind a négy szervezeti egységet koordinálta rektorhelyettesként, de ugye az ő pozíciója augusztus 1-től megszűnik.

A rektori megbízottnak viszont elméletileg más a feladata. A rektor és a szombathelyi campus közti kapcsolatot tartja, és a rektor utasításai alapján szervezi a SEK, mint felsőoktatási intézmény működését. Marketinges, rendezvényszervezői, kommunikációs feladatai lesznek - ezért nincs szükség a munkakör betöltéséhez tudományos fokozatra.

Átmeneti megbízás?

Információink szerint a megbízatás egy évre szól majd, fő célja, hogy a jelenlegi átalakulás alatt biztosítsa a SEK működését.

Mi tesszük hozzá, hogy az ELTE-nél már korábbról ismert pozíció a rektori biztos. Van (vagy volt) a hallgatói ügyek rektori biztosa, de neveztek ki ilyen biztost egyetemi levéltárhoz és sportközponthoz is.

Ehhez tartozik, hogy állítólag Lenkai Nóra komoly munkát végzett irodavezetőként, főként a marketing és a kommunikáció terén. Forrásaink szerint Lenkai sem gondolja, hogy a rektori biztos az igazgató felettese lesz. Bárki is legyen az igazgató, nem valószínű, hogy asszisztál ahhoz, hogy egy volt irodavezető legyen a főnöke. A SEK-nek van kancellárja, gazdasági vezetője is, akik teszik a dolgukat.

Németh István: Semmi sem változik az irodánál

Felhívtuk Németh István távozó rektorhelyettest, aki ebben a pozícióban valószínűleg lapuknak nyilatkozott utoljára. Mint mondta, a SEK-en eddig rektorhelyettesi iroda működött. Mivel augusztus 1-től nincs rektorhelyettes, ezért nem lehet irodája sem.

Az irodának azonban továbbra is működnie kell. Szombathelyen az ELTE négy kara van jelen, nekik itt is meg kell kapniuk azokat a szolgáltatásokat, amiket a "nagy" ELTE nyújt Budapesten. A rektor döntött arról, hogy rektori megbízott lesz az iroda élén. Németh hozzátette, a tevékenység nem változik, csak a név. A rektori biztost a rektor nevezi ki a közeljövőben, a döntést nyilvánosságra hozzák - mondta a távozó rektorhelyettes.

A rektori biztos ügyében a döntés egy-két héten belül várható. azt meg mi tesszük hozzá, hogy szomorú, de egyre inkább jellemző, hogy az ügyben szinte senki sem akart név szerint nyilatkozni.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra