Eltűnt épületek nyomában: a Nagykar utca

Egy középkori szombathelyi utca, ami eltűnt, de mégis létezik.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár Szombathely eltűnt épületei című fotókiállításról szemezünk, ami régen volt, teljesen eltűnt vagy felismerhetetlenségig átalakított szombathelyi épületek sorát mutatja be fotókon, képeslapokon.

Elsőként egy épületbontásos fotón akadt meg a szemünk: A Karicsa városrész (Nagykar utca) utolsó épületének bontása 1981-ben.

A Karicsa városrész (Nagykar utca) utolsó épületének bontása, 1981.
Az utolsó bontás a Nagykar utcában, háttérben a főiskola főbejárata
Czika László/BDK archivum

Bár egyetlen lakóháza sincs már, a Nagykar utca ma is létezik, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium, valamint az MMIK ablakai néznek rá. Egykor itt volt a Karicsa városrész.

1264-ben jött létre a Perint partján Kál, a későbbi Karicsa. Tímárok, vargák és csizmadiák laktak és dolgoztak a településen, amely beolvadt aztán később a folyamatosan terjeszkedő középkori Szombathelybe.

Nagykar utca 2016-ban
Ma ugyanaz a hely teljesen más látványnal - galériánkban a régi és a mai Nagykar utca
Bonyhádi Zoltán

A középkori eredetű Nagykar utca régi épületeit a hatvanas évektől fokozatosan bontották le: utoljára a Marika Vendéglőt, a munkások és a diákok kedvelt törzshelyét hagyták. Itt alakították ki a mai középiskolát, a kollégiumokat és az MMIK-t.

Ha kíváncsi még Szombathely további eltűnt épületeire, nem szükséges megvárni sorozatunk következő részét, június 30-ig bármikor megnézheti a képeket, ha ellátogat a BDK második emeletére nyitvatartási időben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző