Emlékeznek még a 30 éve pusztító szombathelyi cipőgyári tűzre? Ők igen

Először a LATEX gyárban csaptak fel a lángok, majd a szovjet katonák rakétájától gyulladt ki a váti erdő 1987. július 17-én. Minden környékbeli tűzoltó talpon volt, amikor befutott a jelzés a Sabaria Cipőgyárból és hamar a legmagasabb, ötös kiemelt fokozatban kellett oltani a tüzet, a ma jól ismert védőfelszerelések nélkül.

Forró, szeles nyári péntek volt 1987. július 17.-én. A szolgálat 7.30-kor kezdődött a szombathelyi tűzoltóságon. 11.30-ig nyugalom volt, ekkor futott be az első jelzés Sorkikápolnából, ahol egy TSZ területén lucernaszéna kapott lángra. Rutinoltás volt, egy óra alatt vissza is értek, de kimosakodni már nem volt idő, mert 12.45-kor érkezett a riasztás a LATEX pamutipari gyárból, ahol a fémtetős épület alatt bálák égtek. Ez hosszú, nehéz oltás volt, több tűzoltó is megsérült. 13.50-kor a váti katonai lőtér melletti erdőhöz is riasztották a tűzoltókat, itt egy "eltévedt" rakéta okozott tüzet. (A pletyka szerint őzre vadásztak a szovjet katonák rakétával, de ennek a valóságtartalmáról nincs információnk.)

18 óra után aztán befutott a jelzés a Sabaria Cipőgyár kísérleti műhelyéből is.

Ide kettes, kiemelt fokozatban vonultak először a tűzoltók, de hamarosan már a legmagasabb, ötös kiemelt fokozatban küzdöttek a pusztító lángokkal. Miközben minden elérhető szolgálatban lévő és szabadnapos tűzoltó oltott, érkezett egy jelzés arról is, hogy tűz van egy négyemeletes ház felső szintjén. Ez utóbbi vaklármának bizonyult, viszont a környező megyékből riasztott létrás autók jó szolgálatot tettek a cipőgyári tűznél.

30 éve pusztító cipőgyári tűzre emlékeztek Szombathelyen
Tánczos Mihály

A 30 éves visszaemlékezésre a Vas Megyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Emlékhelynek is helyet adó Aréna utcai épületben került sor, a sok érdeklődő miatt a Katonatörténeti Kiállítás nagytermében. A visszaemlékezésre a cipőgyár egykori dolgozói közül is többen elmentek. Még ennyi idő után is megilletődve nézték Czika László MTI tudósító képösszeállítását. Az egyik kép azonban kisebb derültséget keltett, amikor kiderült, hogy a mentőautóban szén-monoxid mérgezéssel kezelt tűzoltó melletti fehér köpenyes férfi dr. Puskás Tivadar, Szombathely jelenlegi polgármestere.

30 éve pusztító cipőgyári tűzre emlékeztek Szombathelyen
Tánczos Mihály

A programon beszélt Grastyán László nyugállományú tűzoltó alezredes, mint a tűzoltás vezetője. Bársony Ferenc nyugállományú tűzoltó alezredes, aki az elsőnek kiérkező egység vezetője volt és Steindl Rezső nyugállományú tűzoltó százados, megyei ügyeletes tiszt.

30 éve pusztító cipőgyári tűzre emlékeztek Szombathelyen
Tánczos Mihály

Videónkban sok érdekesség hallható az akkori viszonyokról, arról, hogy a ma ismert védőfelszereléseket hírből sem ismerték, a rendszeresített ruházat hő ellen sem nyújtott szinte semmilyen védelmet, de többen voltak olyanok, akik rövidnadrágban, trikóban oltottak, ahogy éppen visszaérkeztek a nyaralásukból a riasztásra. És ne feledjük, akkoriban nem volt mobiltelefon, tehát a tűzoltókat vezetékes telefonon próbálták elérni azokon a számokon, amiket nyaralásuk előtt megadtak. A LATEX oltásánál két tűzoltó és három dolgozó sérült meg, a Sabaria Cipőgyár tüzében pedig négy tűzoltó és négy dolgozó szorult orvosi ellátásra.

30 éve pusztító cipőgyári tűzre emlékeztek Szombathelyen
Tánczos Mihály

Szó esik az oltás során fellépett víznyerési nehézségekről. A vízszolgáltató növelte a nyomást a cipőgyár környékén, a város más területein pedig csökkentette és kérték a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne használják a vizet. A tapasztalt helyiek a korlátozás szót meghallva azonban valószínűleg bőszen tartalékképzésbe kezdtek, teleengedve a fellelhető edényeket és a fürdőkádat, hiszen mosakodáshoz, főzéshez, fürdéshez, a WC leöblítéséhez kellett a víz. A gyártüzek után több hiányosság is napvilágra került. Például korábban a rendszerről leválasztott, díszként funkcionáló tűzcsapok, vagy éppen táblával jelölt, de lebetonozott víznyerési lehetőségek.

30 éve pusztító cipőgyári tűzre emlékeztek Szombathelyen
Tánczos Mihály

Katonák és határőrök segítségével próbálkoztak a Perint patak felduzzasztásával is, de ez nem ment egyszerűen, hiába zúdítottak több teherautónyi kavicsot a mederbe. A részsikernek sem örülhettek felhőtlenül, hiszen a kismotorfecskendők nem igazán tudtak megfelelő mennyiségű vizet szállítani a lángoló gyárépület oltásához. A tűzoltóság részéről 64 fő vett részt az oltásban 16 járművel. Szombathely, Körmend, Kapuvár, Sopron és Zalaegerszeg vonult. Ezen kívül 176 katona és 56 határőr is segített.

És hogy mi okozta a tüzet? Soha nem derült ki. Egyes feltételezések szerint bekapcsolva felejtett villanyrezsó, vagy kávéfőző lehetett, de ezt a gyárban dolgozók kételkedéssel fogadták.

Az egy napon történt két gyártűz miatt pletykák is szárnyra kaptak. Még az oltás közben felröppent a hír, hogy a REMIX Rádiótechnikai Vállalat gyárát is megfenyegették. Erről később "kiderült", hogy egy kerékpáros tekert el a gyárkerítés mellett és kedélyesen beszólt a két tűzesetet megbeszélő dolgozóknak: "Most ti következtek!" A szóbeszéd szerint ezt követően a REMIX dolgozói sorfalat álltak a kerítésnél, ne juthasson be gyújtogató. (A REMIX szombathelyi gyáregységében nyugati csúcstechnológiák alkalmazásával folyt a munka, a gyár jelentős hazai és nemzetközi sikereket is elért a fejlesztés terén.)

Sajtótörténeti érdekesség, hogy 1987-ben hogyan jutott el az ország nyugati csücskéből, Szombathelyről a képanyag Budapestre, az MTI-hez Kérjük Olvasóinkat, gondolkodjanak el ezen, mielőtt megnézik a választ. Ne felejtsék, az Internet őse akkor még csak katonai és kutatási céllal, nagyon szűk réteg részére létezett és ebbe nem tartozott bele a keleti blokk. Színes képek továbbítására a fax sem alkalmas, mégis még aznap több száz képet kapott az MTI.

30 éve pusztító cipőgyári tűzre emlékeztek Szombathelyen
Tánczos Mihály

A válasz: síneken száguldott a küldemény Budapestre. Czika László fotóriporter az akkor megszokott módon egy mozdonyvezetőnek adta oda a filmtekercseket tartalmazó csomagot, amit a budapesti pályaudvaron már várt a Magyar Távirati Iroda munkatársa, majd azonnal előhívatták a filmtekercseket és kiválogatták a képeket.

30 éve pusztító cipőgyári tűzre emlékeztek Szombathelyen
Czika László korabeli fotója

Videónkban ezek mellett még sok érdekesség hallható a harminc évvel ezelőtt történt tűzesettel kapcsolatban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző