Energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány: nem mindenkire vonatkozik majd a rezsicsökkentés

A rendhagyó kormányinfón hétpontos tervet ismertettek.

Eljött az idő, hogy energiaveszélyhelyzetet hirdessenek Magyarországon, egy év alatt az áram ötszörösére, a gáz ára hatszorosára emelkedett, nem lesz gáz télre Európa nagy részében - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki mellett jelen volt Németh Szilárd rezsibiztos a rendhagyó időpontban megtartott szerdai Kormányinfón.

A kormány ezért hétpontos akciótervet fogadott el, amely augusztusban lép életbe. Az intézkedések az alábbiak:

 • 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növelik a hazai gázkitermelést. A jelenlegi mezőkön tovább növelhető a kitermelés, még a drágább technológiákkal is, mert megéri ezeken az árakon.
 • Felhatalmazta a kormány Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma a tárolóink 44 százalékáig töltöttek.
 • Kiviteli tilalmat vezetnek be az energiahordozókra és a tűzifára.
 • A kormány év végéig jelentősen fokozza a hazai lignitbányászatot.
 • A mátrai erőmű blokkjait minél előbb újraindítják.
 • A biztonságos áramellátás érdekében a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
 • A rezsicsökkentés fenntartása érdekében a csökkentett ár az átlagfogyasztás mértékéig marad fenn, az azt meghaladó részre már piaci ár vonatkozik. A kormány szerint a háztartások háromnegyedét nem érinti a változás, a többieknek az átlag feletti fogyasztás után piaci árat kell fizetni.
 • Németh Szilárd elmondta, hogy az átlagfogyasztás évente 2523 kilowattóra az áramnál, a gáznál 1729 köbméter (az áramnál ez havonta 210 kw, gáznál pedig 144 köbméter). A nagycsaládosoknak most is van egy kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad. Egy háromgyermekes családnál ezért nem 1729 köbméter/év lesz a limit, hanem 2329 köbméter. Az áram esetében nincs ilyen kedvezmény.

  A tájékoztató végén az is elhangzott, hogy a távhőt nem érinti a mostani intézkedés, vagyis a távhő-használókra továbbra is a rezsicsökkentett ár vonatkozik fogyasztástól függetlenül.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság